Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κοινωνική Οικονομία στον Skywalker



Την Παρασκευή, 26 Ιουν 2020, στις 14.00 (έως 15.00) οργανώνει ο Skywalker δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την Κοινωνική Οικονομία, μεταξύ άλλων και ως προπομπό της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού (4 Ιουλ).
Με συντονίστρια την κα Κατερίνα Γκρίτζαλη (Συντονίστρια Εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑ) προσκλήθηκαν οι κκ Δημήτριος Μιχαηλίδης (συγγραφέας, ΑγροΝέα), Θωμάς Σωπηλίδης (ΚοινΣΕπ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ, Ένωση ΔΥΝΑΜΙΚΗ), Λουκάς Μπρέχας (ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΠΑ, starter coop) & Κώστας Αρτακιανός (ΚοινΣΕΠ ΜΟΔΟΥΣΑ).
Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ (Skywalker) συνεχίζουν την συμβολή στην ελληνική πραγματικότητα, πέραν της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ και του site www.stentoras.gr, με την έκδοση τριών βιβλίων το 2019 με τίτλους μεταξύ άλλων: «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία» και με τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα ανοικτές σε ενδιαφερόμενους μέσω του facebook: skywalker και μέσω του www.vgainoumemprosta.gr.
Ο κ Στέλιος Κατωμέρης, γράφει στο timesnews.gr, 18/6/2020, στο άρθρο «Η Κοινωνική Οικονομία σε συνεχή περιδίνηση»:
«Η πορεία του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, από τη δεκαετία του 1980, έχει δείξει μόνο θετικά αποτελέσματα ειδικά στην απασχόληση και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αποτελεί το 6,5% συνολικά των θέσεων εργασίας και το 10% της συνολικής επιχειρηματικότητας στην ΕΕ μέσω των φορέων του που είναι κυρίως οι παντός είδους συνεταιρισμοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις. …». Και συνεχίζει «… Οι καινοτόμες προτάσεις και δημοσιεύσεις δράσεων από την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν τα Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο (Ιούλ. 2018) και η οικονομική υποστήριξη των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. (Δεκ. 2018) αποδείχθηκαν κενό γράμμα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και παραμένουν ακόμη μια φορά στην λήθη με την παρούσα κυβέρνηση».
Τον Σεπ 2019 οι Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ παρουσίασαν το βιβλίο του κ Δημήτρη Μιχαηλίδη «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, όπου στο οπισθόφυλλο εντοπίσαμε: «… Απέναντι στον αδυσώπητο και αθέμιτο ανταγωνισμό (ιδιωτική οικονομική, καπιταλισμός), που εξαντλεί φυσικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους πετώντας τους μεταφορικά και ουσιαστικά στα “σκουπίδια”, η κοινωνική οικονομία προσφέρει ελπίδα και διέξοδο από την κρίση. Ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοιας μορφής αλλαγή μπορεί να είναι η νέα καθολικότητα της κοινωνίας των πολιτών, όπου ο συνεργατισμός είναι το μήνυμα για το μέλλον του κόσμου. Η κοινωνική οικονομία έρχεται ως απάντηση στη γενικευμένη παρακμιακή κατάσταση δημιουργώντας νέες αυξανόμενες θέσεις εργασίας».
Στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει το Skywalker, την Παρασκευή, 26 Ιουν 2020, στις 14.00, θα επιχειρηθεί να προσεγγισθούν οι δυνατότητες της Κοινωνικής Οικονομίας για την «Μετά Κοροναϊό εποχή-after Coronavirus Era-aCera), σαν μια πιθανή έναρξη ανοιχτού τακτικού ελπιδοφόρου διαλόγου, προσφορά του skywalker-εργασία στην Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εκφράσουν «δια ζώσης» σκέψεις
  1. για την σημερινή κατάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα,
  2. για τις δομές και μορφές της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, και
  3. προσωπικές εμπειρίες από την μέχρι σήμερα πορεία του κάθε ενός.
και δια μέσω γραπτών σχολίων στην online πλατφόρμα μετάδοσης στο facebook από κάθε ενδιαφερόμενο. Στις 26 Ιουν 2020, στις 14.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου