Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Στο πόδι τα κυκλαδονήσια

του Γιώργου Πατέλη


Ο ξεσηκωμός του κόσμου ενάντια στις ανεμογεννήτριες βάζει φρένο σε κράτος και εταιρίες-καταστροφείς του περιβάλλοντος

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δέκα μέρες στα Κυκλαδονήσια αξίζει όλη την προσοχή και τη συμπαράστασή μας: ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός κάνει πέρα τα ψέματα των καταστροφέων του περιβάλλοντος και την απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων με υποσχέσεις για «δουλειές», αντιστέκεται με επιτυχία στις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής να «επιβάλουν την τάξη», μπλοκάρει τη μεταφορά ανεμογεννητριών, σημειώνει επιτυχίες. Είναι ένας αυθεντικός, δίκαιος, πεισματάρικος και παρατεταμένος αγώνας των απλών ανθρώπων που πονούν τον τόπο τους, σε αντίθεση με «αγώνες» εικονικούς ή για την τιμή των όπλων. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί!

Ο αγώνας αυτός δεν ξεκίνησε χθες, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός όταν, την περασμένη Τετάρτη, οι Τηνιακοί αψήφησαν τα ΜΑΤ και απέτρεψαν την κατασκευή μπετονένιων βάσεων για νέες ανεμογεννήτριες στη θέση Πράσσα από την «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ». Οι αστυνομικές δυνάμεις που με κυβερνητικές εντολές έδρασαν ως μπράβοι της εν λόγω εταιρίας χτύπησαν και τραυμάτισαν κατοίκους του νησιού, αλλά δεν κατάφεραν να τους κάμψουν. Οι μπετονιέρες απήλθαν άπρακτες και οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι όταν έξω από το αστυνομικό τμήμα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πολίτες. Η εταιρία, θυμωμένη, μιλά για… «επικράτηση του δίκιου του διαδηλωτή σε βάρος των αποφάσεων της δικαιοσύνης». Σχεδόν ταυτόχρονα ο Όμιλος Κοπελούζου, που επίσης σχεδιάζει την εγκατάσταση δεκάδων νέων ανεμογεννητριών στην Τήνο, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την εγκατάσταση 11 από αυτές.

Μια πρώτη νίκη στην Τήνο

Οι Τηνιακοί γνωρίζουν ότι είναι μόνο μία μάχη που κερδήθηκε, κι ότι ο πόλεμος συνεχίζεται: «Η “ακύρωση” μέρους των ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου από την Τήνο, αποτελεί ξεκάθαρα μία πρώτη νίκη του κόσμου που αντιστέκεται και δείχνει ότι η συνέχεια του αγώνα μας θα φέρει κι άλλες νίκες», γράφει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», και συνεχίζει: «Καμία σχέση δεν έχει η εγκατάσταση των 3 ανεμογεννητριών της εταιρίας Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ στην θέση Πράσσα με την “ακύρωση” των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου. Η βίαιη αστυνομική καταστολή της Τετάρτης έγινε προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τις 3 ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ. Η “ακύρωση” των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου αφορά 11 από τις συνολικά 32 που επρόκειτο να μπουν στην Τήνο, και δεν είναι ακριβώς “ακύρωση”: ο ίδιος ο όμιλος έκανε αίτηση αλλαγής της μελέτης από τον Φεβρουάριο, και είναι σίγουρο ότι η αίτηση αυτή οφείλεται στην αντίδραση του Τηνιακού λαού!».
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά παραμένει, και ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τερτίπια κυβέρνησης και εταιρειών! Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα μας με τα άλλα νησιά, μέχρι να πετύχουμε την πραγματική ακύρωση όλων αυτών των έργων που καμία σχέση δεν έχουν με πράσινη ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος! Συμμετέχουμε όλοι την Κυριακή στην κοινή διαμαρτυρία Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Τήνου». Πράγματι, αύριο Κυριακή έχουν προγραμματιστεί ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα τέσσερα αυτά Κυκλαδονήσια, που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Αποτελεσματική αντίσταση και στην Άνδρο

Το περασμένο Σάββατο πήραν από την Τήνο τη σκυτάλη οι κάτοικοι της Άνδρου: το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Καπετάν Χρήστος» θα έπιανε σε λίγη ώρα στο λιμάνι του Γαυρίου, μεταφέροντας μεταχειρισμένες(!) ανεμογεννήτριες προς εγκατάσταση στη θέση Μακροτάνταλο. Μέσα σε λίγη ώρα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, μπλοκάροντας την μπουκαπόρτα του πλοίου και αποτρέποντας έτσι την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών. «Η πρώτη μάχη στέφθηκε με επιτυχία. Ο αγώνας θα έχει συνέχεια και θα είναι σκληρός. Μέχρι να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτό το νησί δεν χωράνε άχρηστα σίδερα των 100 και 150 μέτρων ψηλά», γράφει το μπλογκ Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου.
Αλλά η απόπειρα να βιαστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας δεν σταμάτησε εκεί. Δύο μέρες αργότερα, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, χτύπησε και πάλι συναγερμός: οι Ανδριώτες έμαθαν ότι ένα άλλο πλοίο, η «Παναγία Παραβουνιώτισσα» θα έπιανε στο Γαύριο τα ξημερώματα για να ξεφορτώσει ανεμογεννήτριες. Και πάλι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και περίμεναν μέσα στη βροχή να «υποδεχθούν» το πλοίο. Το Λιμενικό τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα ξεφορτωθούν ανεμογεννήτριες, αλλά ο κόσμος δεν έφυγε. Το πλοίο έδεσε, και σάλπαρε πάλι άπρακτο. Ας σημειωθεί ότι, πέραν των Δήμων των νησιών που έχουν ξεσηκωθεί, και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νότιου Αιγαίου –με απόφασή της που υιοθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή– επαναβεβαιώνει την «πλήρη αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, άνευ της σύμφωνης γνώμης των Τοπικών Κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, και μάλιστα άνευ αδείας της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις κατασκευές».

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Για το θέμα των ανεμογεννητριών έχουν γραφτεί πολλά – και στον Δρόμο*. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πόσο αβάσιμη είναι η δήθεν «πράσινη» προπαγάνδα υπέρ της ασταμάτητης επέκτασης των λεγόμενων αιολικών πάρκων, η οποία εκπορεύεται από κερδοσκοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα με πολλές άκρες στα ΜΜΕ, τον κρατικό μηχανισμό και τα εκάστοτε κυβερνητικά επιτελεία. Σε ένα πρόσφατο κείμενο του Χρίστου Ελευθεριάδη, υποστηρικτή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξηγείται με απλά λόγια για ποιο λόγο (και με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή μεταξύ άλλων την έλλειψη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας) το σύστημα «πολύ απλά, ΔΕΝ σηκώνει, για καθαρά τεχνικούς λόγους» την ενέργεια που θα παράξουν τα σχεδιαζόμενα νέα αιολικά πάρκα. Εύλογα αναρωτιέται ο συγγραφέας, έχοντας παραθέσει τα σχετικά στοιχεία:
«Αφού είμαστε ήδη τόσο κοντά στο όριο που μπορεί να σηκώσει τεχνικά το σύστημα, τότε γιατί συνεχώς ακούμε για νέες αιτήσεις για αιολικά και νέες εγκρίσεις σε κάθε κορυφογραμμή της πατρίδος μας; Η απάντηση βρίσκεται στην πίεση που ασκούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έχουν βρει έτσι ένα τρόπο να κερδίζουν χωρίς ρίσκο, και βέβαια στο πολιτικό σύστημα που, αντί να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, εξυπηρετεί την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Ήδη έχουν άδεια παραγωγής αιολικά έργα ισχύος σχεδόν 25 GW (!!!) και άλλα 4,5 GW φωτοβολταϊκών! Οι αιτήσεις που εκκρεμούν ακόμη προς αδειοδότηση είναι πολύ περισσότερες. Τα νούμερα είναι κυριολεκτικά τρελά! […] Το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα από τα έργα αυτά (τα αιολικά) έχουν αδειοδοτηθεί σε παρθένες περιοχές, συνήθως κορυφογραμμές. Τα έργα προσβάσεως, μαζί με τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, συνιστούν μια τεράστια καταστροφική επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, που τροφοδοτείται δυστυχώς από την απληστία των κρατικοδίαιτων». Όλο το κείμενο υπάρχει στον ιστότοπο Οικολογείν**.
Από τα πρόσφατα άρθρα, βλ. στο φύλλο 497: «Αιολικά σε κορυφογραμμές στην Ελλάδα» (σελ. 19) και «Ο (αντι)περιβαλλοντικός νόμος» (σελ. 21).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου