Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ο σκουπιδόλοφος ύψους 30 μέτρων....



του Νίκου Μυλωνά






Α.  Σήμερα 5-6-2020, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η περιφερειακή αρχή Ν. Αιγαίου διοργανώνει στην Ρόδο την ιδρυτική συνέλευση του περιφερειακού φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των σκουπιδιών, του νησιωτικού μας συμπλέγματος, σύμφωνα με τον τελευταίο ‘’αντιπεριβαλλοντική νόμο’’ της κυβέρνησης ΝΔ, που αποστερεί την διαχείριση των ΧΥΤΑ από τον Δήμο μεταφέροντας τον στην περιφέρεια. Καθόλου τυχαία , ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος ‘’μανούλα’’ στην επικοινωνιακή διαχείριση των τοπικών θεμάτων, επέλεξε την σημερινή μέρα! Θέλει να σηματοδοτήσει την μεγάλη ΄΄αλλαγή΄΄ στο άθλιο πολιτικά τοπίο των ‘’σκουπιδιών’’. Λες και κατάφερε κάποια αλλαγή στην κακοδιαχείριση των άλλων τοπικών ζητημάτων (πχ επαρχιακός δρόμος) ποτέ του πέραν της εκτέλεσης του Δημοτικού Φόρου! Οι φωτογραφίες του ΧΥΤΑ Κω μιλούν. Μια δημοτική υποδομή 4 εκ και 10 χρόνων κατέληξε σε επικίνδυνη χωματερή, περιβαλλοντική βόμβα στα σπλάχνα του νησιού μας!
Β.  στείλαμε αυτές φωτογραφίες στον μελετητή του έργου:
---κ. φ.  έχετε δει ποτέ λόφο σκουπιδιών; σας καλούμε εδώ στο νησί μας που πρωτοτυπούμε να δείτε σκουπιδόλοφο ύψους 30 μέτρων!
ποιος κίνδυνος υπαρχει από το βουνό σκουπιδιών δεδομένου ότι ουδέποτε τηρήθηκαν οι ρήτρες ασφαλείας της μελέτης σας ως προς την διαδικασία υγειονομικής ταφής, διαχείρισης στραγγισμάτων, περιβαλλοντικής παρακολούθησης.  έχει καεί 3 φόρες και έχουν καταρρεύσει κτήρια, τοιχία αντιστήριξης, βιολογικός σταθμός! ο προβλεπόμενος χρόνος λειτουργίας του από 5 έτη έχει φθάσει στα 11! συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με άλλα έργα σας; υπάρχουν χειρότερα; τι γνώμη έχετε για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης που πήγε στην περιφέρεια;
--- δυστυχώς, δεν είχαμε κάποια συμμετοχή όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, ούτε κληθήκαμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών παρουσιάστηκαν. με θλίβει η άθλια εικόνα του σκουπιδόλοφου! δεν έχει τύχει να δω έργο που έχουμε σχεδιάσει να "λειτουργεί" με τόσο υποβαθμισμένο τρόπο! όσο για την νέα διαχείριση, οι περιφέρειες γενικά δεν έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και σε άλλες αρμοδιότητες τους! αυτός δεν είναι καλός οιωνός! όμως είναι μια αναγκαστική επιλογή μπροστά στην αποτυχία του μοντέλου της δημοτικής διαχείρισης των  χυτα, στην ιδιόμορφη νησιωτική περιοχή σας!
Γ. Στείλαμε τις φωτογραφίες και στον κατασκευαστή του έργου και τον ρωτήσαμε:
---κ. Κ πως νιώθετε βλέποντας το έργο σας στην Κω σε αυτή την κατάσταση; Γιατί δεν έχει μπει σε χρήση το νέο κύτταρο που φτιάξατε; Πως μπορεί τεθεί άμεσα σε λειτουργία;  Τι γνώμη έχετε για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης από την περιφέρεια;
---Ήταν αναμενόμενο! Η πράξη αποδεικνύει ότι οι δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τους ΧΥΤΑ για λόγους τεχνογνωσίας και οργάνωσης αλλά κυρίως λόγω της πελατειακής πολιτικής τους! Η ιδιωτικοποίηση αποδεικνύεται πιο πρόσφορη μέθοδος. Η νέα κατάσταση με την περιφερειακή διαχείριση σημαίνει ένταση της ιδιωτικοποίησης και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αφού οι περιφέρειας δεν έχουν μηχανισμούς διαχείρισης! Η επέκταση του ΧΥΤΑ Κω που κάναμε μπορεί να λειτουργήσει άμεσα! Και χωρίς σταθμό βιολογικής επεξεργασίας στραγγισμάτων! Ο Δήμος απλώς πρέπει να οργανώσει την μεταφορά των λυμάτων  στον βιολογικό της Καρδάμαινας.
Δ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη στην Αντιμάχεια με 4 θεματα το ποιο σημαντικό ήταν η εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο να εκπροσωπήσει τον Δήμο Κω στην σημερινή συνέλευση του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ στην Ρόδο (το άλλο βασικό θέμα ήταν οι παραλίες). Μετά από 6 ώρες συζήτηση δεν πάρθηκε απόφαση! Αντί οι εκλεκτοί μας να δουν τα προβλήματα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ , να προτείνουν λύσεις και να κριτικάρουν την ανυπαρξία δημοτικής πολιτικής τον κ. Δήμαρχο (πριν λίγες μέρες έγινε η προκήρυξη έργων σταθμών μεταφόρτωσης στο Ν. Αιγαίο χωρίς να κάνει πρόταση ο Δήμος μας! Δεν μίλησε ποτέ για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας. κομποστοποίηση, τα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ από το 2010 στα αζήτητα …κλπ. Κατηγορήθηκε όμως ως υπεύθυνος που χάθηκε η αρμοδιότητα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ!!! Το πρόβλημα πια δεν είναι η αρμοδιότητα που έχει χαθεί αλλά το τι κάνουμε; Χωρίς προτάσεις, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, χωρίς ηγεσία,  με αφορισμούς και προσωπικές αντεγκλήσεις, πάμε από το κακό στο χειρότερο! Το να μας εκπροσωπήσει ένα αδύναμος πολιτικά και ιδεολογικά Δήμαρχος στην ιδρυτική συνέλευση του ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου είναι σε βαρος του τόπου και της κοινωνίας μας!      
Ε. Αυτοί που ηγούνται των δημοτικών μας πραγμάτων χαρακτηρίζονται από αντιπεριβαλλοντικές λογικές έως ανεπαρκείς γνώσεις ! Γι αυτό δεν συναινούν στα αυτονόητα! Στο να πάει ο κ. Νικηταράς ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στην συνέλευση ΦΟΣΔΑ με συγκεκριμένη ατζέντα πολιτικών διεκδικήσεων είναι υποχρεωτικό. Αλλά ποια ατζέντα αφού όλοι έκαναν και κάνουν τα ίδια για το περιβάλλον! Όλοι αυτοί έφεραν τον ΧΥΤΑ Κω στην σημερινή άθλια κατάσταση! Αδυνατώντας να αντιπαρατεθούν σε θεματα ουσίας καταφεύγουν στην συζήτηση επί της διαδικασίας! Και η ζωή συνεχίζεται χωρίς αλλαγές!
Ν. Μυλωνάς
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»
2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που  δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»
Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη  Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου