Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ν΄ ανθίσουν ξανά τα χωριά της Γκιώνας



 Ο Οργανισμός Ηλέσιον σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Γκιώνας κατέθεσε πρόγραμμα αναζωογόνησης της περιοχής των ορεινών χωριών της Γραβιάς. Το έργο θα αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα ανισότητας των κατοίκων των ορεινών χωριών της Ελλάδας με επίκεντρο την Γκιώνα. Έχει παραγκωνισθεί και παραβιαστεί: 
- Το δικαίωμα των κατοίκων στην εργασία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. - Το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην σωστή περίθαλψη και των ΑΜΕΑ στην ζωή. - Το δικαίωμα στην ενημέρωση, την υγεία και την εκπαίδευση. - Το δικαίωμα στον πολιτισμό. - Η ισότητα των φύλων.

 Με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν βίαια και επίσημα τις τελευταίες δεκαετίες, σαν αποτέλεσμα της αστυφιλίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε και να αναδείξουμε το πρόβλημα και τις λύσεις του.
Θα πάμε στα βουνά και στα απομονωμένα χωριά, που στα 400 χρόνια της Tουρκοκρατίας κράτησαν τον Ελληνισμό ψηλά. Θα τους συναντήσουμε με το ακριβό χρέος της μνήμης που πρέπει να γίνει εργαλείο για ένα καλύτερο αύριο. Θα καταγράψουμε τα λόγια των γερόντων, θα παρατηρήσουμε και θα υποστηρίξουμε την συνέχεια των Τεχνών στο πέρασμα των χρόνων. Θα αναζητήσουμε και θα υποστηρίξουμε ως ομάδα την προσπάθεια να σταματήσουν να φεύγουν τα παιδιά από τα πατρογονικά τους, επειδή δεν έχει τίποτα να κάνουν εκεί. Θα οργανώσουμε συλλογική παραγωγή και μεταποίηση, τον πολιτισμό και την ζωή σε αρμονία με την φύση. Θα προωθήσουμε γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες, ευκαιρίες για ΑΜΕΑ και κοινωνίες όπου κανένας δεν θα περισσεύει, ούτε θα είναι μόνος.  Θα δημιουργηθεί βιολογική παραγωγή τοπικών προϊόντων με αξιοποίηση του δάσους και νέων καλλιεργειών.  θα δημιουργηθεί εθελοντική ομάδα υποστήριξης για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. Με ενθάρρυνση των μελών της τοπικής κοινωνίας σε δράσεις αλληλεγγύης.  Θα δημιουργηθεί διαδικτυακό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Γκιώνας». Θα αξιοποιηθούν επίσης το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.  Θα γίνει γνωριμία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση της τοπικής Ιστορίας και διάδοσή της.  Και πολλά άλλα... Στους πρόποδες του Παρνασσού και της Γκιώνας, στο ιστορικό Χάνι της Γραβιάς θα ξεκινήσει η δράση του Οργ. Ηλέσιον μαζί με τους συνεργάτες του.

 Η Κοινότητα του Οργανισμού Ηλέσιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου