Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Η κριτικός τέχνης Βασιλίκα Σαριλάκη μιλάει για το μπαρόκ και την μουσική



Το baroque είναι μια περίοδος καλλιτεχνικού στιλ που ξεκίνησε περίπου το 1600 στη Ρώμη και εξαπλώθηκε στην πλειονότητα της Ευρώπης κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Η λέξη baroque γενικά αναφέρεται σε κάτι που είναι περίπλοκο και πολύ λεπτομερές. Το #baroque χαρακτηρίζεται από έντονη κίνηση και λεπτομέρεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή δράματος, ενθουσιασμού και μεγαλοπρέπειας στη γλυπτική, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, το χορό και τη μουσική. Δοξάζει θα λέγαμε την έννοια του Υψηλού στην τέχνη.

Η τεχνική chiaroscuro ειδικά, που χρησιμοποίησαν διάσημοι ζωγράφοι της εποχής του baroque όπως ο Rubens,ο Caravaggio κι ο Rembrandt, αναφέρεται στην έντονη διάσταση μεταξύ φωτός και σκοταδιού που χρησιμοποιήθηκε συχνά σε πίνακες του baroque προκειμένου να δημιουργηθεί μια υποβλητική ή δραματική ατμόσφαιρα.
Η μουσική baroque ξεκίνησε αρχικά στην Ιταλία τον 17ο αιώνα κι εξαπλώθηκε γρήγορα σ΄ όλη την Ευρώπη. Γνωστοί εκπρόσωποί της είναι ο Bach, ο Handel, ο Vivaldi κ.ά.
Ο ρυθμός της είναι σύνθετος, γεμάτος, εντυπωσιακός, σε αντίθεση με την ηρεμία και γαλήνη που απέπνεε η μουσικής της Αναγέννησης. Η τέχνη του Μπαρόκ εντυπωσιάζει, συγκινεί και διεγείρει τη φαντασία με τον πλούτο των διακοσμήσεων της και την εκφραστική της δεινότητα.

Οι κατακτήσεις της εποχής αυτής είναι:

* Η δημιουργία της όπερας με ενέργειες μιας ομάδας μουσικών που έφτιαξαν έναν όμιλο με το όνομα "Φλωρεντιανή Καμεράτα" με σκοπό την αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας και με πρώτο δημιουργό τον Τζάκοπο Πέρι (1561-1633) που έγραψε τις πρώτες όπερες τη "Δάφνη" (1597) και την "Ευρυδίκη" (1600).
* Η μετάβαση από την πολυφωνία στην ομοφωνία. Για περίπου 150 χρόνια οι δύο αυτές τεχνικές συνυπήρχαν. Ιδιαίτερα προς το τέλος της εποχής αυτής ο Γ. Σ. Μπαχ ήταν αυτός που κράτησε σαν από πείσμα την πολυφωνία στο προσκήνιο.

* Πολλές κοσμικές μουσικές φόρμες αναπτύχθηκαν την εποχή αυτή όπως η Καντσόνα, η Τοκάτα, η Συμφωνία που αρχίζει να επικρατεί με τη μορφή που της έδωσε ο Αλεσσάντρο Σκαρλάττι (1660-1725), η Σουίτα, η Φούγκα, η Πασσακάλια, το Καπρίτσιο, η Τριο-σονάτα κ.ά. και θρησκευτικές όπως η Καντάτα και το Ορατόριο. #baroque_paintings#

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου