Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Πράσινο σημαίνει πολιτισμός- Πράσινες δράσεις στην πολη



Ομιλία Δρ. Μεντή Χ. ημερίδα 2010
Το πράσινο σημαίνει πολιτισμός όταν δεν προκύπτει από την τυχαία φύτευση χώρων και φυτών αλλά από τον συνδυασμό τέχνης & επιστήμης  με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου με την κάλυψη βασικών του  αναγκών:
Είναι γνωστή & αναμφισβήτητη η αισθητική αξία του πράσινου και η σημαντική συμβολή του στην αισθητική εξυγίανση των αστικών κέντρων. Αυτή αποτελεί και την πιο αναγνωρισμένη και διαδεδομένη χρήση του πράσινου εντός αστικού ιστού τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.
Το πράσινο συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία τόσο ως χώρος αισθητικής τέρψης αλλά και γιατί επιπλέον βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν πίεση και άγχος: θόρυβος, ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες, κλπ. Σήμερα πλέον η ψυχική διάθεση αποτιμάται και ως σημαντικό οικονομικό μέγεθος
Η ανάπλαση των ακάλυπτων χώρων και των αίθριων των πολυκατοικιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του συνολικού πράσινου της πόλης και επιπλέον να αναβιώσει την παλιά γειτονιά ως χώρος κοινωνικής συνάθροισης καλύπτοντας την ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνική επαφή.
Το πράσινο συνεπώς σημαίνει πολιτισμός γιατί δίνει ποιοτικές διεξόδους στον ελεύθερο χρόνο του ανθρώπου είτε ως ιδιωτικό είτε ως δημόσιος χώρος, αναψυχής, ήπιας άθλησης καλύπτοντας τις ανάγκες του ανθρώπου για πνευματική εκτόνωση και σωματική υγεία.
Επιπλέον, προάγει τον πολιτισμό γιατί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων: φιλοξενεί τις τέχνες εκθέσεις εικαστικών κλπ για τις οποίες αποτελεί και διαρκή πηγή έμπνευσης.
Η συμβολή του πρασίνου στην ποιότητα ζωής γίνεται περισσότερο ουσιαστική χάρη στην περιβαλλοντική του αξία: αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων του δομημένου αστικού περιβάλλοντος δηλ. αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Για να εκτιμηθεί η περιβαλλ. αξία του πράσινου από το κοινωνικό σύνολο απαιτείται περιβ. γνώση & παιδεία. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση προκύπτει μέσα από την επαφή του ανθρώπου με το πράσινο και θα πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. 

Τέλος το πράσινο το ίδιο αποτελεί πολιτισμικό στοιχείο είτε είναι φυσικό όπως τα ρέματα, είτε τεχνητό όπως είναι οι ιστορικοί κήποι, δενδροστοιχίες ακόμα και μεμονωμένα δένδρα.
Συμπέρασμα
Το πράσινο χάρη στην πολυ-λειτουργικότητα του, συμβάλλει πολυσήμαντα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου και διαμορφώνει τον πολιτισμό του Επιπλέον φέρει το στίγμα του πολιτισμού του ως καθρέφτης της αισθητικής του, της παιδείας του & του τρόπου ζωής του. Η πράσινη ανάπλαση της Αθήνας θα έπρεπε να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη απαίτηση του κάθε πολίτη και προτεραιότητα της κάθε τοπικής διοίκησης.

Γεωπόνος (ΓΠΑ) – Νηματωδολόγος (PhD – Imperial College, London Univ.)
Τμηματάρχης Πρασίνου Δ. Κηφισιάς
Πράσινο σημαίνει πολιτισμός – Πράσινες δράσεις στην πόλη
Δρ Μεντή Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου