Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Διαβάζοντας με τον μπαμπά, για τον μπαμπά


bambades anagnostes
Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ορισμένα από τα ωραιότερα βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που είναι αφιερωμένα στη σχέση μπαμπά – παιδιού. Βιβλία για  μπαμπάδες ήρωες και για μπαμπάδες αντιήρωες, για μπαμπάδες πολύ στεναχωρημένους και για πάρα πολύ αστείους, για μπαμπάδες που μπορούν να πάνε μέχρι το φεγγάρι και πίσω και για μπαμπάδες πολύ πολύ θαρραλέους που προσπαθούν να είναι ευτυχισμένοι και αγαπάνε πολύ τα παιδιά τους.  
Επιλογή: Ελένη Κορόβηλα
kastorΜπαμπά, πού είσαι; του Ευγένιου Ιονέσκο (εκδ. Κάστωρ)
Ένας υπέροχος αν και κάπως βαριεστημένος, υποχωρητικός αν και κάπως απρόθυμος –μια που είναι πολύ βαρυστομαχιασμένος– για παιχνίδι μπαμπάς είναι αυτός της μικρής Ζοζέτ όπως μας τον συστήνει ο Ευγένιος Ιονέσκο. Το παιχνίδι είναι σκέτη απόλαυση. 
MartisΚαληνύχτα, Άλφονς της Gunilla Bergstrom (εκδ. Μάρτης) 
Στον κόσμο του Άλφονς από τη Σουηδία δεν υπάρχει μαμά. Υπάρχει όμως ο μπαμπάς του που είναι πάντα παρών για να του πει καληνύχτα, να του πει ά πα πα, να του διοργανώσει το πιο ωραίο πάρτι. Ένα μάθημα τρυφερότητας και εξοικείωσης με μια εναλλακτική μορφή οικογένειας, μονογονεϊκή με μπαμπά και ένα παιδί από την σημαντική Σουηδή δημιουργό Γκουνίλα Μπέργκστρομ. Στη σειρά με ήρωα τον πανέξυπνο 4χρονο Άλφονς έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδ. Μάρτης έξι ιστορίες.
Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι του Ερίκ Καρλ (εκδ. Καλειδοσκόπιο) 
kaleidoskopioΟ σπουδαίος Έρικ Καρλ θυμίζει στα παιδιά πως ο μπαμπάς μπορεί να τους φέρει ακόμη και το φεγγάρι. Με την μοναδική του δεξιοτεχνία, τα τολμηρά παιχνίδια με τα χρώματα και τα ξεκάθαρα μηνύματα που εκπέμπει ο Καρλ έχει δημιουργήσει και αυτή τη φορά ένα υπέροχο βιβλίο.
Ο μπαμπάς μου της Soosh (εκδ. Φουρφουρί)
fourfouriΗ εικαστική καλλιτέχνις Soosh δημιούργησε έναν ηρωικών διαστάσεων μπαμπά για να περιγράψει την τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης ανάμεσα σε έναν μπαμπά και την κόρη του. Ο γίγαντιων διασάσεων μπαμπάς προστατεύει την κορούλα του και την αγαπά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι στιβαρός, έχει μια φουντωτή γενιάδα που αποπνέει δύναμη και ταυτόχρονα είναι εύπλαστος, τρυφερός και παιχνιδιάρης.
psichogiosΝτάνι, ο πρωταθλητής του κόσμου του Ρόαλντ Νταλ (εκδ. Ψυχογιός)
O Ντάνι δεν έχει γνωρίσει τη μητέρα του η οποία πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις τεσσάρων μηνών. Μεγαλώνει μόνο με τον μπαμπά του τον οποίο θαυμάζει πολύ, τόσο πολύ που όταν θα μάθει ένα μεγάλο μυστικό δεν θα διστάσει να μπλέξει μαζί του σε μια τρελή περιπέτεια. Μια ιστορία δια χειρός Ρόαλντ Νταλ, για έναν μπαμπά κι έναν γιο που τους δένει η αγάπη και πίστη του ενός προς τον άλλο. 
papadopoulosΟ ελέφαντας του Πίτερ Κάρναβας (εκδ. Παπαδόπουλος)
Ο μπαμπάς της Όλιβ είναι ένας πάρα πολύ στεναχωρημένος μπαμπάς. Η στεναχώρια του είναι τόσο μεγάλη που η μικρή Όλιβ μπορεί να τη δει με τη μορφή ενός ελέφαντα. Ένα βιβλίο κομψό, τρυφερό, υπαινικτικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο και κεφάτο για το πώς ακόμα και πιο απέραντη θλίψη μπορεί να διορθωθεί και για το πώς η αγάπη μπορεί να διώξει ακόμη κι έναν πελώριο ελέφαντα που έχει ρίξει τη βαριά σκιά του σε έναν ανήμπορο, μετά την απώλεια της αγαπημένης του, μπαμπά.
kedrosΜα, μπαμπά, είναι χάλια! της Παναγιώτας Πλησή (εκδ. Κέδρος) 
Ο μπαμπάς αυτής της ιστορίας έχει αγαπήσει και ετοιμάζεται να παντρευτεί μια γυναίκα... χάλια. Δεν είναι η μαμά της μικρής ηρωίδας, αλλά η γυναίκα με την οποία θέλει να ζήσει ευτυχισμένος μετά το διαζύγιό του. Για την μικρή Λένα όλα μοιάζουν χάλια. Τα παιδιά που έχουν θολή εικόνα για το τι σημαίνει χωρισμός ή πώς μπορεί μια ανασυσταμένη οικογένεια να είναι επιτυχημένη, θα απολαύσουν τη γεμάτη χιούμορ αφήγηση της Λένας. 
papadopoulos2Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα! του Νιλ Γκάιμαν (εκδ. Παπαδόπουλος).
Ένα διασκεδαστικό βιβλίο για το τι απρόοπτα μπορούν να συμβούν σε έναν μπαμπά ο οποίος απλώς κάνει ό,τι θα έκανε (ή θα έπρεπε να κάνει) οποιοσδήποτε μπαμπάς και μάλιστα με κάθε τίμημα: να φέρει το γάλα στα παιδιά του.
patakisΠατέρας και γιος του Παντελή Καλιότσου (εκδ. Πατάκη)
Μια ιστορία γραμμένη σε γλώσσα και ρυθμό που έρχονται από μιαν άλλη εποχή που όμως δεν είναι τόσο μακρινή. Ένας εργάτης πατέρας και ο γιος του μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι επεισοδίων και ανατροπών προσπαθώντας τελικά και οι δυο να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να γίνουν η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού τους. Ένα μυθιστόρημα για παιδιά που βάζει σε πρώτο πλάνο τη συντροφικότητα μεταξύ πατέρα και γιου.
epomenos stathmosΗ ζωή με τον μπαμπά, του Δημήτρη Τσιλινίκου (εκδ. Επόμενος Σταθμός)
Απουσία μαμάς, ο μπαμπάς της μικρής Ζωής της ιστορίας του Δημήτρη Τσιλινίκου παίρνει διαστάσεις υπερήρωα στα μάτια της μικρής του κόρης την οποία μεγαλώνει μόνος με προβλήματα, δυσκολίες αλλά και πολλές στιγμές γέλιου και μια καθημερινότητα γεμάτη χιούμορ. Μια τρυφερή ιστορία για τον ισχυρό δεσμό μπαμπά – κόρης που κάνει τη σκιά της μητρικής απουσίας να διαλύεται.
theodoraki minoasΜπαμπά, σ’αγαπώ, της Μάρως Θεοδωράκη (εκδ. Μίνωας)
Μια τρυφερή ιστορία για την πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου έγραψε η έμπειρη Μάρω Θεοδωράκη. Είναι η αγκαλιά που όταν ανοίγει δίνει τρυφερότητα, ανακούφιση, κατανόηση, ασφάλεια κι αγάπη Μπορεί στ' αλήθεια ένας μπαμπάς να χαμογελάει περισσότερο και να κατσουφιάζει λιγότερο; Μπορεί να χαρίσει χρόνο στο «λουλούδι του», στην κόρη του, και να μην αφήσει τις αναποδιές να μπαίνουν στη μέση;
Οι 12 Άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες, του Ηλία Γκάρλα (εκδ. Κάκτος)
kaktosΟικογενειακή υπόθεση είναι το ευφάνταστο και διασκεδαστικό παραμύθι εμπνευσμένο από τους άθλους που ένας μπαμπάς καθημερινά φέρνει εις πέρας. Προέκυψε όταν αυτός ο μπαμπάς συνειδητοποίησε τι πραγματικά καταφέρνει και τι πρέπει να καταφέρει για να μη χαθεί η ισορροπία της οικογένειας. Οι Άθλοι του ηράκλειου μπαμπά είναι απολαυστικοί. Και βέβαια, οι περιπέτειες συνεχίζονται.
 
* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου