Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Λάθος απαγόρευση;



της Σταυρούλας Κατσογιάννη
Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου
Πρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ
Τα πάρκα των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας παραμένουν κλειστά, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μετάδοση του κορονοιού. Στην Αθήνα παραμένει κλειστός ο Εθνικός κήπος, το Πεδίον του Άρεως, το πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνος, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και άλλα ακόμη που μπορεί να μην γνωρίζω.
Αυτές τις δύσκολες μέρες, περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι της πόλης, των διαμερισμάτων και των πυκνοδομημένων γειτονιών των Εξαρχείων, των Σεπολίων, της Κυψέλης, της Καλλιθέας, του Κέντρου έχουν ανάγκη, να βρεθούν κοντά στο πράσινο. Ένας περίπατος, η άθληση, ο ήλιος, ο καθαρός αέρας παίζουν αποδεδειγμένα σημαντικό ρόλο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα από τη καλή φυσική κατάσταση των ανθρώπων, από το καθαρό περιβάλλον, από τον ήλιο.
Η έλλειψη βιταμίνης D, την οποία συνθέτει το σώμα μας όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, έχει από καιρό συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε αναπνευστικές ασθένειες.

Όσο αναφορά την διατήρηση της ψυχικής υγείας, η επαφή με το πράσινο αποτελεί το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Οι άνθρωποι, από ότι φαίνεται, πρέπει να μείνουν κοινωνικά απομονωμένοι διατηρώντας αποστάσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, μοναξιάς, άγχους, φοβίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονίες. Η δυνατότητα εκτόνωσης και διαφυγής των ανθρώπων σε κοντινούς πράσινους προορισμούς μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία τους και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Τα πάρκα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο, αφού λόγω της έκτασης που διαθέτουν μπορεί να γίνει διάχυση των επισκεπτών τους, τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ένα κατάστημα τροφίμων δέχεται σε κλειστό χώρο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά, όταν ο Εθνικός κήπος που είναι 145 στρέμματα ανοιχτός χώρος, είναι κλειστός. Έτσι και αλλιώς, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα πάρκα μπορούν να δεχτούν μόνο κατοίκους της γύρω περιοχής, άρα ο συνωστισμός είναι δύσκολο να συμβεί. Και αν σε κάποια σημεία όπως πχ σε μονοπάτια ή σε γραμμικούς χώρους διέλευσης μπορεί να συμβεί, τότε το ρυθμίζεις π.χ. με μονοδρόμηση της διέλευσης ή με έλεγχο της επισκεψιμότητας.

 Το κλείσιμο των πάρκων ενισχύει την επιβάρυνση άλλων δημόσιων χώρων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνωστίζονται σε αυτούς π.χ δεν είναι τυχαία η συρροή κόσμου στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, μετά το κλείσιμο του πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
Τα πάρκα μας πρέπει να ανοίξουν άμεσα, υπό προϋποθέσεις και βέβαια τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας. Ας φτιαχτεί ένα πρωτόκολλο λειτουργίας, το οποίο με υπευθυνότητα θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Αποδείξαμε από την αρχή σαν κοινωνία πόσο σοβαρά λαμβάνουμε τις οδηγίες των ειδικών και πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην στερηθούμε την ανάσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου