Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Αρκούδες έσπασαν την καραντίνα στην Καστοριά



Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη περιοχή της Καστοριάς και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την κίνηση στους δρόμους της όμορφης, ακριτικής πόλης δίνοντας επιπλέον ευκαιρίες στα είδη της άγριας πανίδας να προσεγγίζουν και να μετακινούνται στα πέριξ αλλά και εντός του αστικού ιστού.
Το βράδυ της Τρίτης (7/4), γύρω στα μεσάνυχτα, έκπληκτοι οι κάτοικοι στη παρακολούθησαν μια αρκούδα με τα μικρά της να περπατούν υπό το φως το φεγγαριού και του οδοφωτισμού. Τα τρία ζώα εντοπίστηκαν να κινούνται κατά μήκος της Βόρειας Παραλίας, κοντά στο στάδιο της Καστοριάς, όπου υπό κανονικές συνθήκες (προ κορονοϊού) κάνουν βόλτα κάτοικοι της πόλης.
Το περιστατικό κινητοποίησε την ομάδα άμεσης επέμβασης Καστοριάς της περιβαλλοντικής οργάνωσης του Αρκτούρου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι
«η καραντίνα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας που υπάρχει από τις 8 το βράδυ, σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής, δημιούργησαν συνθήκες ώστε το ζώο να φέρει τα μικρά του στην πόλη και σ’ ένα φυσικό χώρο που είναι η παραλία της λίμνης». Συνιστά, δε, στους πολίτες «να αποφεύγουν τον περίπατο που κάνουν με το οικόσιτό τους σε αυτή την περιοχή», γιατί στην παρούσα στιγμή, μια εμπλοκή με την αρκούδα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, εάν το ζώο νιώσει ότι μπορεί να απειλούνται τα μικρά της.
Ήδη, κλιμάκιο της ομάδας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπίσει εάν το ζώο έχει δημιουργήσει χώρο διαμονής κοντά στον ιστό της πόλης ή εξαιτίας της απουσίας όχλησης ή κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας κατεβαίνει από το βουνό για αναζήτηση τροφής.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα γνωρίζει για την παρουσία του ζώου, επισημαίνοντας πως τα τελευταία 4 χρόνια ζει και κινείται στο πλησιέστερο βουνό έξω από τον αστικό ιστό της συγκεκριμένης περιοχής. Όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες ώστε να αισθανθεί το ζώο ότι το περιβάλλον της περιοχής είναι αφιλόξενο και ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης θα πρέπει να είναι -σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή- το πλύσιμο και το συχνό άδειασμα των κάδων απορριμμάτων. 
Άμεσος στόχος της ομάδας άμεσης επέμβασης είναι η απομάκρυνση του ζώου από την περιοχή, τηρώντας παράλληλα όλα τα πρωτόκολλα ενεργειών που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

3 σχόλια:

  1. ένας πρακτικός τρόπος μη προσέγγισης στα σκουπίδια, γιατί προφανώς για τον λόγο αυτόν συχνάζει στην περιοχή, είναι η περίφραξη του χώρου με φράκτη ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσεως, σαν και αυτούς που τοποθετούν οι μελισσοκόμοι για προστασία των κυψελών τους, από τις αρκούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κόλπο χρησιμοποιείται ακόμη και στη περίφραξη αλόγων ! Νομίζω ότι είναι αποτελεσματικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γενικά όλων των εκτρεφομένων ζώων σε αναπεπταμένο πεδίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή