Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Κοινή τοποθέτηση τριών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη


13.04.2020

Την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με συμμετοχή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Δ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Κ. Αραβώση, κατόπιν πρόσκλησης του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των διμηνιαίων συναντήσεων μεταξύ ΥΠΕΝ και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», του οποίου η διαβούλευση έληξε στις 18 Μαρτίου.

Επί της συναντήσεως αυτής, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Καλλιστώ επισημαίνουν τα ακόλουθα:

Επί της ουσίας των προτεινόμενων ρυθμίσεων, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις άκουσαν με ενδιαφέρον τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και του επιτελείου του ότι έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο, στη βάση των σχολίων που υποβλήθηκαν στην διαβούλευση και με στόχο αυτό να βελτιωθεί σημαντικά για να μην θίγει το ενωσιακό και εθνικό κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρά ταύτα, δεν δόθηκε νέο κείμενο το οποίο να μπορεί να αξιολογηθεί και επομένως επί του τροποποιημένου νομοσχεδίου οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα τοποθετηθούν όταν θα έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΥΠΕΝ όχι μόνο δεν επιχείρησε να παράσχει δικαιολόγηση για την έλλειψη απαντήσεως στο κοινό αίτημα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης, η λήξη της οποίας συνέπεσε με το ξέσπασμα του COVID-19, αλλά εγκάλεσε τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αιτήθηκαν εξ αρχής την παράταση αυτή, προβάλλοντας ότι ο χρόνος ήταν εντός του νομικού πλαισίου και ότι οι ενδιαφερόμενοι όφειλαν να είχαν εργαστεί εξ αποστάσεως.

Τέλος, επί του αιτήματος που κατέθεσαν 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στις 30 Μαρτίου 2020 –αλλά και πολλοί άλλοι φορείς το τελευταίο διάστημα– για την αναβολή καταθέσεως του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση, η ηγεσία του ΥΠΕΝ ουδόλως παρέσχε οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό. Αντιθέτως, τονίστηκε ότι η διαδικασία της ψήφισής του θα προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ.

Οι υπογράφουσες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να εξεταστεί με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αφού έχει γίνει η πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.

 



Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γιώργος Σγούρος | Διευθυντής | τηλ.: 6972 339287, gsgouros[at]ornithologiki.gr
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Μίλτος Γκλέτσος | Συντονιστής Δράσεων Φύσης | τηλ.: 210 3224944 εσωτ.112, mgletsos[at]eepf.gr
Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας | Γεν. Συντονιστής - Διευθυντής | τηλ.: 6999 915200, spyros[at]callisto.gr

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου