Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η καταστροφή της Φύσης υπεύθυνη για τις πανδημίες


  

23.04.2020
#ΜένουμεΣπίτι και ενημερωνόμαστε
Tης Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, δίνοντας μια δύσκολη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Είναι μια δύσκολη στιγμή, που δίνει όμως την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη βαθύτερη αιτία της έκρηξης της νόσου: την καταστροφή της Φύσης από τη διαρκή επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτήν, συλλογικά και συνολικά.

Δύο κείμενα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας συμβάλλουν στην ενημέρωση και στον προβληματισμό που γεννιέται με αφορμή την πανδημία.

Το πρώτο, βασισμένο σε πρόσφατα έγκυρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, παραθέτει στοιχεία που δείχνουν καθαρά ότι πίσω από την έκρηξη της ασθένειας κρύβεται η ολοένα αυξανόμενη απώλεια βιοτόπων και βιοποικιλότητας στον πλανήτη, καθώς φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με «εξωτικούς» παθογόνους οργανισμούς, με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό. Μόνη λύση: να αφήσουμε τα άγρια ζώα στην ησυχία τους!


Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν αχαρτογράφητες ζούγκλες, υπάρχουν όμως σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διαφύλαξη των πολύτιμων βιοτόπων, της άγριας ζωής, αλλά και της δικής μας υγείας. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η καταπάτηση δυσπρόσιτων φυσικών πυρήνων για χάρη επεκτατικών οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες καταστρέφουν πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα. Και ταυτόχρονα να αναλάβουμε δράση ώστε να προφυλάξουμε την άγρια ζωή:

  • Να πάψουμε να ενισχύουμε το κύκλωμα παράνομης παγίδευσης και πώλησης άγριων πουλιών. Οι Καρδερίνες, οι Φλώροι, οι Σπίνοι, τα Κοτσύφια και τα άλλα άγρια πουλιά δεν ανήκουν στα κλουβιά.
  • Να πάψουμε να ενισχύουμε υπαίθρια παζάρια όπου πωλούνται (παρανόμως) άγρια ζώα.
  • Να μην καταναλώνουμε παράνομο κυνήγι. Τα ισχνά, κατάκοπα Τρυγόνια της άνοιξης, μετά το μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική, δεν είναι «μεζές».
  • Να πάψουμε να αγοράζουμε ξενικά, εξωτικά είδη ζώων.

Το δεύτερο κείμενο είναι ένα άρθρο της Patricia Zurita, Γενικής Διευθύντριας της BirdLife International, στο οποίο καταγράφεται η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στο περιβάλλον, από τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις, αλλά και από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μόνο αν αναστρέψουμε την πορεία της κοινωνίας, ώστε να επανεκκινήσουμε το σύστημα και να επουλώσουμε τη σχέση μας με τον πλανήτη, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την τεράστια πρόκληση που θέτει η έκρηξη της πανδημίας.
 


«Η καταστροφή της φύσης υπεύθυνη για τις πανδημίες»
Κατέβασμα του αρχείου Word από ΕΔΩ.
http://ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=2035

«Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι –και στα άσχημα, αλλά και στα καλά»
Κατέβασμα του αρχείου Word από ΕΔΩ.
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=2042
          
 
 

 


1 σχόλιο:

  1. Κάποια πράγματα πάντως αλλάζουν. Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στα Επτάνησα τους κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula) αλλά και άλλα μικροπούλια που συνελάμβαναν με διάφορους τρόπους (δίχτυα κλπ), τα χρησιμοποιούσαν για παρασκευή πιτών τις ρουβελόπιτες, πρακτική που έχει εκλείψει αφού απαγορεύονται οι διάφοροι τρόποι σύλληψης (εκτός και αν πρόκειται για δακτυλίωση), αλλά και της μείωσης της πτηνοπανίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή