Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Επιστολή των Εργαζομένων του Σικιαριδείου στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για τα προβλήματά τους

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, με ανακοίνωσή του επανέρχεται στα γνωστά ήδη από πολύ καιρό προβλήματα που υπάρχουν στο Ίδρυμα και δημοσιοποιεί  την με Α.Π. 114/8.4.2020 επιστολή τους προς την Υφυπουργό Εργασίας κα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι "Δστυχώς, η κατάσταση στο Σικιαρίδειο είναι δραματική και το μέλλον αμφίβολο".
Αναλυτικά:
Εν πρώτοις, εκφράζουμε συγχαρητήρια και ευχαριστίες από καρδιάς στους εργαζόμενους κάθε κλάδου (Υγειονομικούς, εργαζόμενους ΟΤΑ, σουπερμαρκετ, φαρμακείων, αγορών πώλησης τροφίμων κλπ) για τον συγκινητικό και τιτάνιο έργο που προσφέρουν καθημερινά, εν μέσω του πρωτόγνωρου κρίσιμου αγώνα για την αντιμετώπιση του Covid 19. Οι πραγματικοί νικητές αυτής της άνισης μάχης, που αισίως δείχνει να φτάνει στο τέλος της, είναι αυτοί.
Στις 8 Απριλίου, αποστείλαμε νέα επιστολή προς την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για ζητήματα πρόνοιας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέροντας για άλλη μια φορά την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα και ζητώντας επιτέλους μια λύση.
Δυστυχώς ούτε αυτή η επιστολή απαντήθηκε ποτέ, είτε από την κα Μιχαηλίδου είτε από κάποιον αρμόδιο συνεργάτη της.
Σας την επισυνάπτουμε και αυτή για ενημέρωση και δημοσίευση.
Κατανοούμε πλήρως την πρωτόγνωρη πραγματικότητα που βιώνει η Ελληνική κοινωνία με το θέμα της πανδημίας. Τη βιώνουμε όλοι καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε όμως ότι η εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής πολιτείας και η αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων δεν σταματάνε και ότι οι αρμόδιοι εργάζονται αδιάκοπα πάνω στην επίλυση τους.
Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σικιαρίδειο, η αρμόδια Υφυπουργός είναι ενήμερη, από την πρώτη σχεδόν μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούλιο. Προβλήματα για τα οποία είχε ενημερωθεί και κατ' ιδίαν, σε συναντήσεις που είχε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (Διοίκηση, εργαζόμενους, γονείς) και οι οποίες έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους. 
Να ενημερώσουμε ότι στην παρουσία της στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιδρύματος, αλλά και από του βήματος της Βουλής τον Ιανουάριο 2020, αναφέρθηκε  σε άμεση παρουσίαση πλάνου οριστικής λύσης των χρόνιων προβλημάτων.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα στους εργαζόμενους του Σικιαριδείου για το μέλλον της εργασίας μας. Το Ίδρυμα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει μισθούς και να ανταποκριθεί στη λειτουργία του. Αδυνατεί να εισπράξει οποιοδήποτε ποσό, λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας. Αυτά ενώ μάταια περιμένουμε επί σειρά μηνών, την Υφυπουργό να παρουσιάσει την πρόταση της για την εξυγίανση του Ίδρύματος.
Εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε γεγονότα δραματικά και ίσως μη αναστρέψιμα για το Σικιαρίδειο. Γεγονότα που θα έχουν ως θύματα τις  31 οικογένειες εργαζομένων και τους 85 καταρτιζόμενους άτομα με αναπηρία του Ιδρύματος και τις οικογένειες τους. Μένει ανεκμετάλλευτη μια δομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τουλάχιστον διπλάσια δύναμη καταρτιζομένων και να απασχολήσει διπλάσιο προσωπικό, όπως στο παρελθόν, με  την ανακαίνιση, την επιδιόρθωση και την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, που  αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Καλούμε, έστω τώρα την ύστατη στιγμή, την Κυβέρνηση και προσωπικά την αρμόδια Υφυπουργό κα Μιχαηλίδου, να δώσουν οριστικό τέλος στη ταλαιπωρία μας. Να παρουσιάσουν ΑΜΕΣΑ  βιώσιμο πλάνο λύσης για το Σικιαριδειο Ίδρυμα. Πλάνο που θα είναι οριστικό και θ' αντιμετωπίζει τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα στη ρίζα τους.
Τις προτάσεις κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, τις έχει η Υφυπουργός στα χέρια της εδώ και καιρό. Ήρθε η ώρα να αποδώσει την όποια λύση. 
 Η όποια εξέλιξη, θετική ή αρνητική, έχει όνομα και επώνυμο. Ο καθένας γνωρίζει τις ευθύνες που του αναλογούν και αυτές πάντα θα τον ακολουθούν ..
Για το Δ.Σ.
   Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γενική Γραμματέας
 Σπύρου Θανάσης                                                          Φραγκογιάννη Ελευθερία
Η επιστολή προς την κ. Μιχαηλίδου
Προς: Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Κα Δόμνα Μιχαηλίδου  

Κοιν: 1) Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας κο Σταμάτη
2) Πρόεδρο Δ.Σ. Σικιαριδείου Ιδρύματος
    Κο Παρασκευόπουλο                                                                                                                     

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Γνωρίζετε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σικιαρίδειο ίδρυμα και το πώς όλα αυτά μπορούν να δυσκολεύψ
ουν την εύρυθμη λειτουργία του, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σας, τον περασμένο Ιούλιο.
Όλα αυτά σας τα έχουμε επισημάνει και με παλαιότερες επιστολές μας αλλά και στις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας. Επίσης, σας τα έχει επισημάνει και η Διοίκηση του Ιδρύματος μέσω του Προέδρου κου Παρασκευόπουλου. 
Το μέλλον του Σικιαριδείου είναι δυσοίωνο καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα είσπραξης χρημάτων λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας.
Στην παρούσα στιγμή το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνο διότι δεν βλέπουμε τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να είχατε αναλάβει ως αρμόδια Υφυπουργός , για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Πρόσφατα προχωρήσατε στο διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου κάτι το οποίο είναι σημαντικό για το φορέα μας. Ο διορισμός όμως του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι η λύση και πολύ περισσότερο δεν είναι η τελευταία σας υποχρέωση απέναντι στο ίδρυμα.
Γνωρίζετε τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων με το Σικιαρίδειο πλευρών σχετικά με το τι προτείνουν ως βιώσιμη λύση για το μέλλον. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σας έχουν υποβάλλει αυτές τις προτάσεις, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πρότασης.
Ήρθε η ώρα ν’ αναλάβετε τις πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία θα είναι μοιραία για την τύχη 31 εργαζομένων και 80 καταρτιζομένων και των οικογενειών τους. Θα είναι μοιραία για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα καθώς θα οδηγήσει σε καταστάσεις δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες όσο αφορά το άμεσο μέλλον.
Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσετε εγκαίρως, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα δώσουν βιώσιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα του Σικιαριδείου Ιδρύματος.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γενική Γραμματέας
Σπύρου Θανάσης                                                          Φραγκογιάννη Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου