Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Επανεκκίνηση της ζωής & της οικονομίας

Του Δημήτρη Μχαηλίδη 
45 ημέρες σε «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» με πολλούς τομείς της οικονομίας στην «κατάψυξη», φαίνεται ότι κρατήθηκε η πανδημία του κοροναϊού σε επίπεδα που μπορούσε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδος, ενώ έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για τον εστιασμό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Και τώρα οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρέπει να επιλεγεί το εφαρμόσιμο μοντέλο επενδύσεων στην οικονομία για να αναστραφεί η ύφεση του 2020 και να ξεκινήσει σύντομα η ανάπτυξη στο 2021.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι με τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και ενίσχυσης των οικονομικών των νοικοκυριών μπορεί να περιορίσει το τεράστιο κόστος στα 25-30 δις € ή περίπου 12-15% του ΑΕΠ σε 5-10% σε ετήσια βάση. Ήδη, ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει για ύφεση 35% στην ελληνική οικονομία μόνο το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για πολύ μεγαλύτερη παγκοσμίως σε σχέση με την αντίστοιχη που ακολούθησε μετά το κραχ του 1929 (paraskhnio.gr, 20-4-2020).
Μέχρι στιγμής, το οικονομικό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από εσωτερικές & ευρωπαϊκές οικονομικές πηγές ανέρχεται σε €14 δις στην Ελλάδα, που θα αντισταθμίσει μέρος της βαθιάς ύφεσης του προσεχούς εξαμήνου. Σημειώνεται ότι, με βάση τα ήδη ανακοινωμένα μέτρα, έχουν ανασταλεί φορολογικές υποχρεώσεις ύψους €2,1 δις και ασφαλιστικές €1,6 δις, έχουν δοθεί οικονομικές ενισχύσεις €1,4 δις, έχει εγκριθεί «επιστρεπτέα προκαταβολή» €1 δισ., επιπλέον €700 εκατ. στην Υγεία και €150 εκ για ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα. pronews.gr, 20/4/2020.
Πέραν τούτων ενεργοποιήθηκαν €120εκ από το Ε.Π Αλιείας, κάποια εκ € από την Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού (το γνωστό «600αρι επιστημόνων») και εξωθείται σε επιτάχυνση η πληρωμή της Ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών από το ΠΑΑ).

Δυστυχώς καταγράφονται και κάποιες περίεργες επιλεκτικές χαριστικές πελατειακές «αποζημιώσεις»
, όπως παραδείγματος χάριν για τους θερμοκηπιάδες μόνο της ΠΕ Χανίων (ούτε σε όλη την περιφέρεια Κρήτης, ούτε σε όλη την Ελλάδα. ΜΟΝΟ των Χανίων …). Στο ΦΕΚ Β 1227/15-4-2020, η Απόφαση Αριθμ. 80/102990 «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής Θερμοκηπίων στην ΠΕ Χανίων και λεπτομέρειες εφαρμογής, στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12-2013) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 316/2019 (L51/1/22-02-2019». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 1.500€/στρέμμα θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Για το έτος 2020 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 1.963.500€. Οι υπογράφοντες την «περίεργη», «ανήθικη», μεροληπτική, χαριστική απόφαση είναι ο Υφ Οικονομικών κ Θ. Σκυλακάκης και ο ΥπΑΑΤ κ Μ. Βορίδης. Τα λεφτά είναι από τον Ελληνικό Προϋπολογισμό, όχι από Ευρωπαϊκά προγράμματα ή επιχορηγήσεις. Είναι αποσπασματικά, χαριστικά και ΔΕΝ προϊδεάζουν για χρηστή αξιοποίηση του αποθέματος κοινωνικής συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού προϋπολογισμού.

Η πανδημία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να απαγορεύουν τις εξαγωγές τροφίμων (Ρωσία-σιτάρι, Καζακστάν-ζάχαρη & αλεύρι, η Σερβία-μαγειρικό λάδι, Βιετνάμ+Ινδια-ρύζι κλπ). Επομένως παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για τη γεωργική παραγωγή και για τη βιομηχανία τροφίμων στη χώρα μας. Όταν όμως η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα 100 εκ. € για σεμινάρια επιστημόνων (άσκοπη επιδότηση πελατειακής μορφής) και μόνο 150 εκ. € για τη γεωργία (+100 εκ€ αλιείας), τότε η χώρα μας είναι καταδικασμένη. Analyst team, 10/4/2020
Στην Ελλάδα ο κλάδος των φρούτων & λαχανικών δείχνει αύξηση των εξαγωγών, το πρώτο δίμηνο 2020, Στα πορτοκάλια είχαμε στο πρώτο δίμηνο 285.103tn (+5,2%), στα νεκταρίνια, στα ακτινίδια με 163.301tn (+29,3%), στα μανταρίνια-116.024,+15,3%, πιπεριές), αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης. (σσ και οι τιμές δημητριακών αυξήθηκαν). Γ. Πολυχρονάκης, INCOFRUIT. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 20/4/2020.

Στην οικονομία γνωρίζουμε ότι τυχόν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα καταλήγουν να συγκρατηθούν κατά 10% στους αγρότες και να μοιραστούν τα υπόλοιπα 90% στον δευτερογενή τομέα (μηχανήματα, λιπάσματα, κλπ) και στον τριτογενή τομέα (μελέτες, υπηρεσίες κλπ). Επίσης γνωρίζουμε ότι τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα τείνουν να συγκρατηθούν κατά περίπου 70% στους παροχείς υπηρεσιών, και μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό στον δευτερογενή τομέα (20-25%, εξοπλισμός) και σε ένα ελάχιστο ποσοστό, ίσως μικρότερο και από το 5% στον πρωτογενή τομέα.
Εάν θέλουμε, ως συνετοί διαχειριστές του κοινού μας ελληνικού μέλλοντος, να επιλέξουμε την συνολικά ανάπτυξη όλων των Ελλήνων, τότε θα πρέπει όλες οι επενδύσεις να οδηγηθούν στον πρωτογενή τομέα, γνωρίζοντας ότι έτσι τελικά θα εισπράξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας ένα αναλογικό ποσοστό, πάντα με την επιλογή ότι ο πρωτογενής τομέας, η ζωή, η αυτάρκεια και η επιβίωση της Ελλάδος και των Ελλήνων είναι υπέρτατη επιλογή.

Άλλωστε αν, κατά μια θεώρηση, η βάση της οικονομίας και της ανάπτυξης (παραγωγικοί συντελεστές) είναι το έδαφος, η εργασία και το κεφάλαιο, η μόνη μορφή οικονομίας που είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα στερεά είναι η πρωτογενής παραγωγή καθ όσον στην πρωτογενή παραγωγή το έδαφος, που είναι το κυρίαρχο, είναι αμετάθετο, ανεπαύξητο & άφθαρτο (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Δ. Πετρόπουλος), σταθερά συνδεδεμένο με την Ελλάδα. Όλες οι άλλες επενδύσεις μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα κράτη ή να αλλοτριωθούν από άλλες οικονομικές δυνάμεις, όχι κατ’ ανάγκην με άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ο αγροτικός τομέας, με την γενικευμένη διασπορά του στο φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όλου του χώρου της Ελλάδος, με το μέγεθος του πληθυσμού που στηρίζεται ως προς την απασχόληση και το εισόδημά του από τον αγροτικό τομέα και με τη διαπλοκή του με όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (βιομηχανία, υπηρεσίες, τουρισμός κλπ), συνιστά παραγωγική δραστηριότητα με καίρια προσδιοριστική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στην οικολογική ισορροπία. (Δρ Φ. Βακάκης Γεωργοοικονομολόγος, Σεπ 2010).
Οι αγρότες πρέπει να συμμετέχουν οργανωμένα στην συνδιαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου