Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η ΕΛΛΕΤ για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου


                           
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) χαιρετίζει την χθεσινή ιστορική ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την αποκοπή των 2 ορόφων ενός κτηρίου στην νότια πλευρά της Ακρόπολης, ως ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ προς την κατεύθυνση της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος του Μνημείου.

Χαιρετίζει επίσης τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την ανάγκη πολεοδομικών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη και του περιβάλλοντος της Ακρόπολης.

Η οριστική προστασία του μνημείου θα επιτευχθεί μόνο με την θέσπιση του αναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα περιλαμβάνει προστατευτικούς όρους δόμησης με μέγιστο ύψος 21μ. όπως καθορίστηκε το 1955 και ισχύει μέχρι σήμερα και χρήσεις γης (επαναφορά της χρήσης Γενική Κατοικία για όλη την περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι)

Αντίθετα δεν ενδείκνυται οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του θέματος μέσω νομοθετήματος διότι δεν υπόκειται στον προηγούμενο έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), το οποίο επανειλημμένα σε προηγούμενες αποφάσεις του υποδεικνύει ως μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου τον καθορισμό του νόμιμου ύψους των 21 μ. στην περιοχή.


Η ΕΛΛΕΤ μετά την σπουδαία νίκη στο ΣΤΕ (2103/2019) και το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών, ΜΜΕ και πολιτιστικών φορέων όπως UNESCO, ICOMOS, EUROPA NOSTRA, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΠΙΣΗ του προστατευτικού πολεοδομικού πλαισίου. Στον αγώνα αυτόν έχουμε στο πλευρό μας την κοινωνία των πολιτών και την κοινή γνώμη, όπως αποδεικνύει το διαδικτυακό ψήφισμα «Όχι κτίρια-μαμούθ δίπλα στην Ακρόπολη! Η Ακρόπολη κινδυνεύει και πάλι!!!» της πλατφόρμας AVAAZ όπου συνεχίζεται η αθρόα συλλογή υποστηρικτικών υπογραφών, οι οποίες υπερβαίνουν σήμερα τις 43.450

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) 
-Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο
-Κίνηση πολιτών «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245
Fax: 210 3225240
www.ellet.gr      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου