Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

"Τιτανικός των βουνών" : Εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός αποκτά ξανά ζωή





Facebook/ Turismo de Canfranc
Κάποτε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης. Για πολλά χρόνια εγκαταλείφθηκε. Ο διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός του Κανφράνκ στα σύνορα Ισπανίας – Γαλλίας, προετοιμάζεται να υποδεχτεί και πάλι το κοινό, με τη νέα του μορφή.
Είχε χαρακτηριστεί «Τιτανικός των βουνών» χάρη στον πλούσιο σχεδιασμό του, τα 365 παράθυρα και τις τεράστιες πλατφόρμες των 200 μέτρων που διέθετε. Ο σταθμός του Κανφράνκ (Canfranc International Station) στα Πυρηναία, στην ισπανική επαρχία της Ουέσκας, παρέμεινε εγκαταλελειμμένος για σχεδόν μισό αιώνα.
Σύμφωνα με τον El Pais, ο τερματικός σταθμός αποτελούσε «πυρήνα κατασκοπείας» κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στρατηγική εμπορική οδό για ληστές και εμπόρους χρυσού, ενώ χρησίμευσε ως «ζωτικής σημασίας γραμμή» για τους Εβραίους που διέφευγαν από τους Ναζί.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε το 1928 από τον βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσο ΙΓ’ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Γκαστόν Ντουμέργ, ωστόσο έκλεισε το 1970 λόγω ατυχήματος, όταν ένας συρμός που ξεκίνησε από τον Κανφράνκ προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας Ενσταγκέ.
Τα σχέδια για να αποκτήσει ξανά ζωή ο σταθμός ετοιμάζονται εδώ και χρόνια, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής κοινότητας, των ισπανικών και γαλλικών αρχών και της Ε.Ε. Ωστόσο, σύμφωνα με τους The Times η «αναβίωση» του σταθμού – με τη νέα του μορφή – έχει μπει πλέον σε τροχιά.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Αραγονίας ευελπιστεί να εγκαινιάσει έναν νέο σταθμό, δίπλα στον παλιό, εντός του έτους, παρόλο που τα σύνορα είναι επί του παρόντος κλειστά λόγω της πανδημίας COVID-19. Η γαλλική περιφερειακή κυβέρνηση στο Μπορντό εργάζεται επίσης για τη δημιουργία μιας γραμμής που θα συνδεθεί με το νέο ισπανικό δίκτυο. Κατά το El Periodico de Aragon, το εμβληματικό κτήριο του σταθμού αναμένεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, δίπλα στον νέο σταθμό.
Πάντως, ο σταθμός σήμερα δεν είναι εντελώς αδρανής. Εμπορικές αμαξοστοιχίες πραγματοποιούν κατά διαστήματα δρομολόγια συνδέοντας το Κανφράνκ με τη Σαραγόσα, ενώ ο σταθμός αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο, με το τοπικό τουριστικό γραφείο να προσφέρει ξεναγήσεις στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Ο σιδηροδρομικός σταθμός, εξάλλου, έχει χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα ταινιών, όπως ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο».
https://www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από Lonely Planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου