Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Κίνα, βήματα για την ανακύκλωση

Από τους Φίλους της Φύσης

Η Κίνα είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις (Σαγκάη, Πεκίνο κ.ά) όπου οι ρυπογόνες βιομηχανίες πετούσαν - μέχρι πρόσφατα - τα απόβλητά τους στα ποτάμια, η δε ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη αιωρούμενα σωματίδια και σε συνδυασμό με την υγρασία να δημιουργούν ένα αποπνιχτικό "νέφος" κλπ..

Στη Σαγκάη είχα πάει πριν από 20 χρόνια.... δεν μπορούσες να αναπνεύσεις, το δε "νέφος" έκρυβε μόνιμα τον ήλιο.

Όμως από το 1996 και μετά έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μεγάλη πρόοδος σε πολλά επίπεδα. 

Το 1994 ιδρύθηκε η πρώτη περιβαλλοντική ΜΚΟ "Friends of Nature" η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών η δε κυβέρνηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια υπογράφει δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος κ.λπ. 

Επίσης σας ενημερώνω ότι η Κίνα είχε σταματήσει για τρεις μήνες το 2017 την εισαγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει σημαντικά τις εισαγωγές.. Η ΕΕ εξάγει το 40% των ανακυκλώσιμων υλικών στην Κίνα... φανταστείτε να σταματήσει ή να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων υλικών η Κίνα, θα ανατραπεί το σύστημα ανακύκλωσης...

Για αυτό - αλλά και για άλλους λόγους - η ανακύκλωση είναι η 4η κατά σειρά επιλογή για τη μείωση και οικολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Προηγούνται κατά σειρά α) πρόληψη β) μείωση γ) επαναχρησιμοποίηση και τέλος ανακύκλωση.

Το δημοσίευμα του Guardian έχει προφανώς ενδιαφέρον όπως επίσης η αναφορά ότι την "επιχείριση" αυτή την έχει ένας ιδιώτης ο οποίος απασχολεί 600 εργαζόμενους σε 200 πόλεις.


Το υπογραμμίζω για να δούμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Στην Ινδία ένας άλλος ιδιώτης έχει δημιουργήσει μια εταιρεία ανακύκλωσης  η οποία πηγαίνει στα σπίτια μετά από συνεννόηση (χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας) παίρνει τα υλικά και πληρώνει την ίδια ώρα αυτόν που δίνει τα προς ανακύκλωση υλικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου