Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ο Ποιητής της μοναξιάς

της Μαρούλας Πληκα

Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Κάθε φορά που βρέχει μοναξιά» είναι ο τίτλος του μουσικοθεατρικού αφιερώματος στον μεγάλο ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και θα παρουσιαστεί στις 13 Μαρτίου, στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δευτέρες της Τέχνης» που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο.
Ο τίτλος της παράστασης, όπως εκμυστηρεύθηκε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ Νίκος Βαρσακέλη, επιλέχθηκε διότι «τα ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλο, ακόμη και τα πιο ερωτικά, αποπνέουν μοναξιά».

«Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποίησε Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον δίσκο τον ονόμασε 'Τα τραγούδια της αμαρτίας'. Νομίζω ότι ο Χατζιδάκις έκανε λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά και θύμισε τα λόγια του ίδιου του ποιητή ότι «για να αγιοποιηθεί κανείς θα πρέπει πρώτα να αμαρτήσει». Σημείωσε ότι η ιδέα για το αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλονικιό ποιητή «ξεκίνησε όταν πήραμε στα χέρια μας το πολύτιμο αρχείο του», για το οποίο, όπως εκτίμησε, «λογικά θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα διδακτορικές διατριβές», ενώ μίλησε και για τη συνολική προσφορά του Ντίνου Χριστιανόπουλου στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το περιοδικό και την γκαλερί «Διαγώνιος».
Τολμηρός ποιητής
«Είναι μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, πολύ καλός και τολμηρός ποιητής, οι πρώτες του συλλογές εκδόθηκαν σε δύσκολα χρόνια, με μεγάλη τόλμη» είπε για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού. «Ήταν ένα καινούργιο ύφος και με μια θεματολογία που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας τότε, ενώ είναι ένας δόκιμος φιλόλογος που είχε κάνει τότε μία ιστορική δουλειά πολύ σημαντική μελετώντας τις παλιές εφημερίδες, τα αρχεία της πόλης και βέβαια όλη του η δραστηριότητα γύρω από τη 'Διαγώνιο', με την έκδοση του περιοδικού και με την γκαλερί, ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης, από τη δεκαετία του '60 και μέχρι πρόσφατα, που αποσύρθηκε για λόγους υγείας», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι ο μεγάλος ποιητής ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια στο πατρικό του σπίτι, καθώς και ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα του.
Για το «αιώνιο παράπονο»
Οι Δημήτρης Νικολούδης και Παναγιώτης Καραδημήτρης, που, όπως είπαν, «ο κ. Χριστιανόπουλος μας άνοιξε δρόμους» και είχαν κτίσει μαζί του σχέση δασκάλου - μαθητή, θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματά του, με τη συνοδεία τετραμελούς ορχήστρας. Οι δύο ερμηνευτές αποκάλυψαν και πώς προέκυψε το μουσικό άλμπουμ «Αιώνιο παράπονο». «Υπήρχε αυτή η κασέτα που ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τραγουδούσε τα τραγούδια του α καπέλα, χωρίς συνοδεία μουσικής, χωρίς να υπάρχει μουσικό όργανο. Εμείς με τον Παναγιώτη τότε τραγουδούσαμε σε κάτι συναυλίες άλλων, ήμασταν στα αρχικά μας βήματα, αλλά τα ξέραμε αυτά τα τραγούδια. Αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε και του άρεσε ο τρόπος που τα λέγαμε, αλλά μας έκανε πάρα πολλές διορθώσεις... Καταφέραμε και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που τον ικανοποιούσε και έτσι το '94 κυκλοφόρησε 'Το αιώνιο παράπονο', ο πρώτος δίσκος με τα τραγούδια, που τραγουδήσαμε με τον Παναγιώτη» διηγήθηκε ο Δ. Νικολούλης.
«Διαπιστώνω σήμερα ότι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έκανε την τεχνική του λόγου τέχνη και πραγματικά θεωρώ πως το 'Αιώνιο παράπονο', που θα έχουμε την τύχη να τραγουδήσουμε, ήταν πραγματικά βιωματικός λόγος, είχε μέσα πολλά πράγματα της ψυχής» συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Καραδημήτρης. Πέρα από την παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του Ντ. Χριστιανόπουλου, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα αποδώσουν θεατρικά εμβληματικά του κείμενα, ενώ επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα θα διαβάσει η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
Για το συγκεκριμένο αφιέρωμα το ΑΠΘ θα διαθέσει δωρεάν εισιτήρια και για το κοινό αφού, ως γνωστόν, οι εκδηλώσεις του κύκλου «Δευτέρες της Τέχνης» απευθύνονται κυρίως στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου