Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ο Σωτήρης Δημητρίου διδάσκει

Η νέα σειρά προγραμμάτων με τίτλο «Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική» απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ανάγνωση και τη λογοτεχνία και επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος το έργο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων.

Ο Σωτήρης Δημητρίου ανοίγει το εργαστήριό του και οι συμμετέχοντες τον παρακολουθούν να παρουσιάζει τα βιβλία του, να σχολιάζει και να διαβάζει τα κείμενά του, να περιγράφει τους ήρωες των βιβλίων του, να μιλά για την κριτική του έργου του, να εξομολογείται τα μελλοντικά του σχέδια και να αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του τρόπου με τον οποίο γράφει.

Η μελέτη και η γραφή της λογοτεχνικής κριτικής αποτελούν σημαντικά θέματα του προγράμματος, αλλά εξετάζονται σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά την απλή κατανόηση των κειμένων, στοχεύοντας στην πλουσιότερη αντίληψη της πραγματικότητας και τελικά στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την μελέτη της λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δεξιότητα να συνθέτουν ένα πολύπλευρο και εύστοχο κριτικό κείμενο (βιβλιοπαρουσίαση, άρθρο, ομιλία κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί και θα οξυνθεί η αναγνωστική και η κριτική τους αντίληψη.



Early Entry για αιτήσεις έως 1/4/2018 με έκπτωση 10% στα δίδακτρα. Επιπλέον, ειδικές εκπτώσεις για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑμεΑ (25%), Πολύτεκνους (20%) κ.α.
Αίτηση συμμετοχής
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 21/5/2018 – Έναρξη Μαθημάτων: 29/5/2018
Ο Σωτήρης Δημητρίου ξεχωρίζει ως μια από τις πιο χαρισματικές παρουσίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Ψηλαφήσεις (1985). Γρήγορα τον κέρδισε ο πεζός λόγος, στον οποίο διακρίθηκε. Το 1987 έλαβε το βραβείο διηγήματος της εφημερίδος Τα Νέα. Οι συλλογές διηγημάτων του Η φλέβα του λαιμού (1998) και Η βραδυπορία του καλού (2001) τιμήθηκαν με το βραβείο διηγήματος περιοδικού Διαβάζω. Στη συλλογή Το κουμπί και το φόρεμα (2012) απονεμήθηκε το βραβείο διηγήματος Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών. Αξιοπρόσεκτη είναι η επίδοση του Δημητρίου και στο μυθιστόρημα. Το Ν? ακούω καλά τ? όνομά σου (1993) ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Τα κείμενά του έχουν γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις και έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με επιτυχία (Απ? το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα, Τα οπωροφόρα της Αθήνας του Νίκου Παναγιωτόπουλου κ.ά.). Στο Εργαστήρι του επέλεξε να ασχοληθούμε με δύο έργα του: Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2005), ένα ευρηματικό οδοιπορικό στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου ο συγγραφέας χαρτογραφεί και ανατέμνει την πορεία του βίου στη σύγχρονη Αθήνα, αναδεικνύοντας με αφηγηματική μαεστρία τον ρόλο της τέχνης μέσα σε αυτή. Και το μυθιστόρημα Σαν το λίγο το νερό (2008), ένα συγκινητικό οδοιπορικό που, αποτυπώνοντας την περιδιάβαση της ψυχής στην επίγεια και μετά θάνατον ζωή, αναδεικνύει πώς ο άνθρωπος διψά αενάως και αναζητά αιωνίως την ομορφιά του βίου, την τελειότητα, την ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου