Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ουράνιο παλάτι κατακέφαλα



Του Γιάννη Σχίζα
Από την ΑΥΓΗ της 10.3.2018

Ο  κινεζικός δορυφόρος «Ουράνιο παλάτι» προβλέπεται να πέσει στη  γη μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου -  σύμφωνα με «αξιόπιστες» εκτιμήσεις  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδουν αντίστοιχες κινεζικές του 2016, σύμφωνα με τις οποίες ο δορυφόρος ήταν απολύτως ελεγμένος  . «Λέγεται» ότι από τον Μάρτιο του 2016  ο δορυφόρος έπαυσε να εκτελεί τις εντολές του κινεζικού διαστημικού κέντρου, παρά το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου…

Η πτώση του 8,5 τόνων βάρους «Ουράνιου Παλατιού» δεν πρόκειται να γίνει σε απόμακρη θέση του Ειρηνικού, θα συνοδεύεται δε από θραύση του σε   μεγάλο αριθμό τεμαχίων.   Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι η πτώση θα πραγματοποιηθεί σε μια περιοχή μεταξύ 43 μοιρών βόρεια και 43 μοιρών νότια – μια περιοχή που είναι τόσο αχανής ώστε η πρόβλεψη να ισοδυναμεί με μη-πρόβλεψη…Πάντως η Ελλάδα εντάσσεται στις περιοχές πτώσης – αν και ο κίνδυνος αξιολογείται  μηδαμινός,  δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερος από  την πιθανότητα να πληγεί ένας  άνθρωπος με κεραυνό  κατά τη διάρκεια ενός έτους. Για την ιστορία  σημειώνουμε ότι προ ετών η πτώση ενός μετέωρου στη Σιβηρία έγινε  «κατακέφαλα» σε κάποιο  πολίτη…..


Το επεισόδιο αυτό έρχεται 60 χρόνια  μετά τη μεγάλη μάχη του διαστήματος, που ξεκίνησαν οι σοβιετικοί με την εκτόξευση του δορυφόρου «Σπούτνικ»  το 1957. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν γρήγορα, εντός δε ολίγων ημερών προχώρησαν στην εκτόξευση  νέου δορυφόρου. Η μάχη ήταν επική, στην αρχή περιορίζονταν μεταξύ των δύο παικτών, ο δε Πρόεδρος Κένεντυ ανήγγειλε την ανάληψη προσπάθειας για την αποστολή Αμερικανών στο Φεγγάρι. Το 1977 ο δορυφόρος Skylab  βάρους 74 τόνων εκτοξεύθηκε με σκοπό να κάνει κυρίως παρατηρήσεις και μετά «επέστρεψε» στη γη  σε συντρίμμια, που δεν επηρέασαν κανένα. 

 Ο Ρήγκαν  οργάνωσε τον «Πόλεμο των Άστρων» εναντίον της «αυτοκρατορίας του κακού» προετοιμάζοντας  πολεμικές χρήσεις από το διάστημα,  κατά παράβαση της «Συνθήκης για την προστασία του εξωτερικού διαστήματος», που υπογράφτηκε  το 1967: Επρόκειτο για κανονική διαχείριση του διαστήματος ως «διεθνούς βιότοπου», δεδομένου ότι σύμφωνα με αυτήν καθιερώνονταν η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, η ελευθερία πρόσβασης , η αποφυγή της μόλυνσης και η διεθνοποίηση του διαστήματος ως κτήματος όλης της ανθρωπότητας.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν οι διαστημικές αποστολές είναι τα απόβλητα, που τίθενται σε τροχιά και ταξιδεύουν με ταχύτητες που  ξεπερνούν  τα 30.000   χιλιόμετρα, απειλώντας κάθε «φρέσκια» διαστημική συσκευή. Δημιουργείται έτσι ένας δακτύλιος γύρω από τη γη, που κάνει προβληματικό  κάθε εγχείρημα εξόδου από τον πλανήτη.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου