Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Οι έξυπνες επιφάνειες ανοίγουν τον δρόμο για υγιείς, πλούσιες πόλεις


του  Jeffrey Heimgartner 

Τον Ιούνιο μια ομάδα κορυφαίων ηγετών για την αλλαγή του κλίματος προειδοποίησε ότι η Γη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μη αναστρέψιμες αυξήσεις της θερμοκρασίας αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν μέχρι το 2020. Ενώ η ομάδα, αποκαλούμενη Mission 2020, προτρέπει τους διαμορφωτές ενέργειας να μεταφέρουν τον κόσμο σε 30% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της απαραίτητης αλλαγής θα πέσει στις πόλεις και στις δημοτικές αρχές.

Η κακή προειδοποίηση είναι ανησυχητική, αλλά τι θα συμβεί αν ένα από τα πιο απλά και πιο φυσικά στοιχεία θα μπορούσε να είναι η λύση; Αν η καλύτερη αξιοποίηση των θεμελιωδών ιδιοτήτων της ζωής στον ήλιο και το νερό στη Γη δεν μπορούσε μόνο να μειώσει τις αυξανόμενες θερμοκρασίες του κλίματος, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αλλά και να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια για πόλεις με καθαρά οικονομικά οφέλη και ενδεχομένως μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε εθνικό επίπεδο ;


Μια πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού συμβουλίου οικολογικών κτιρίων (USGBC) είναι ένας από τους πρώτους που διερευνά το κόστος και τα οφέλη των τεχνολογιών έξυπνης επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των δροσερών στεγών, των πράσινων στεγών, των ηλιακών πολικών, των αστικών δέντρων και του ανακλαστικού πεζοδρομίου. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο Ελ Πάσο, στο Τέξας, στη Φιλαδέλφεια και στην Ουάσινγκτον, D.C. Τα αποτελέσματα: Παράλληλα, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών σε ολόκληρη την επικράτεια και ειδικά σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος, προέκυψαν οικονομικά οφέλη που υπερέβησαν το κόστος.
Πώς μπορούν αυτές οι έξυπνες επιφάνειες να επιφέρουν τέτοιο αντίκτυπο και ποιες είναι αυτές οι "έξυπνες" επιφάνειες;

Οι δροσερές στέγες έχουν σχεδιαστεί για να αντανακλούν περισσότερο ηλιακό φως και να απορροφούν λιγότερη θερμότητα από μια τυπική οροφή Είναι κατασκευασμένα με πολύ αντανακλαστικό τύπο χρώματος, καλύμματα φύλλων ή πολύ ανακλαστικά πλακίδια ή έρπητα ζωστήρα. Αυτές οι στέγες βελτιώνουν την ψύξη του περιβάλλοντος, μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τις τοπικές θερμοκρασίες του αέρα - αναφέρονται ως φαινόμενα αστικής θερμότητας - και μειώνουν την αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πράσινες στέγες είναι οι στέγες με στεγανοποιητική μεμβράνη, έδαφος και βλάστηση. Τα οφέλη περιλαμβάνουν τη μειωμένη χρήση της ψύξης και της θέρμανσης, τις μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και τη μειωμένη απορροή των ομβρίων. Αυξάνουν επίσης την άνεση και την αισθητική του κτηρίου.
Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει αυξηθεί η χρήση τους σε μεγαλύτερες κλίμακες χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Οι πίνακες είναι ένα συγκρότημα ηλιακών κυψελών που μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια. Σε συνδυασμό με έναν μετατροπέα και άλλο υλικό, παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα δίκτυο ή σπίτια και κτίρια στα οποία είναι εγκατεστημένα. Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ορυκτών

Τα ανακλαστικά πεζοδρόμια και τα αστικά δέντρα είναι δύο λύσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πεζοδρομίου, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 30 με 45 τοις εκατό των πόλεων. Τα συμβατικά υλικά επίστρωσης μπορούν να θερμανθούν στους 120 ° F έως 150 ° F και να θερμάνουν την απορροή αέρα και ομβρίων. Τα δροσερά πεζοδρόμια μπορούν να δημιουργηθούν με τις υπάρχουσες τεχνολογίες επίστρωσης να είναι πιο πορώδεις και οι επιστρώσεις για ανακλαστικές επιφάνειες - ή ακόμα και για το χλοοτάπητα - μπορούν να συμβάλουν στην ψύξη του περιβάλλοντος, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, η φύτευση περισσότερων δέντρων είναι μια απλή λύση στην ποιότητα του αέρα και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψύξης και αποστράγγισης.

Αυτή η μελέτη χρησιμεύει ως αρχή για τις πόλεις καθώς κινούνται προς την εξεύρεση μιας συμπληρωματικής ισορροπίας της σύγχρονης ζωής και της περιβαλλοντικής συντήρησης. Παρόλο που δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις, τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας για την καλύτερη χρήση του φυσικού κόσμου γύρω μας φαίνεται ότι αξίζουν κάθε κόστος εκ των προτέρων.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου