Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

H ποίηση στο ελληνικό τραγούδι


Ο κόσμος δεν ακούει με τα αυτιά του, ακούει με τη φαντασία του" είχε πει ο Θεοδωράκης μιλώντας για το "Άξιον Εστί" του Ελύτη. Κι ο κόσμος "άκουσε με τη φαντασία" και τραγούδησε για πολλά χρόνια σπουδαίους ποιητές όπως ο Γκάτσος, ο Λόρκα, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Νερούδα, ο Καββαδίας και πολλούς άλλους.

Όλα αυτά χάρη στο έντεχνο τραγούδι που διαμόρφωσαν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το έντεχνο με την ποιητική του άλλαξε το τραγούδι. Άλλαξε τον τόπο. Άλλαξε τους ανθρώπους. Άλλαξε και την αντίληψη που είχαμε για τον εαυτό μας. Και αναδείχτηκε σε κορυφαία αναφορά του ελληνικού πολιτισμού κατά τον 20ό αιώνα.

Σε αυτήν τη μοναδική διαδρομή συνέβαλε η έκρηξη της επικοινωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ήταν το LP των 33 1/2 στροφών που διαμόρφωσε τους έντεχνους κύκλους τραγουδιών, οι οποίοι αγαπήθηκαν από τη νεολαία της εποχής και πέρασαν στο ευρύ ελληνικό ακροατήριο. Και μετά ήρθαν οι διεθνείς διαδρομές του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη που εξάπλωσαν τις καλύτερες στιγμές της Ελλάδας στον κόσμο.

Ο πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής μπουκαδούρα (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) και το βιβλιοπωλείο βιβλιόπολις οργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 8μμ με θέμα <<Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι>>.Για το θέμα θα μιλήσουν οι :

- Διαμαντής Μπασαντής, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου

- Παναγιώτης Νικολόπουλος, μουσικόςΘ' ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσικήμε τους

Σωτήρη Πιφέα - κιθάρα, 

Λία Πεφάνη - τραγούδι και 

Νίκο Περγαμαλή - μπουζούκι 

που θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των Χριστοδούλου, Λειβαδίτη, Γκάτσου και Ελύτη.Eπιμέλεια εκδήλωσης : Σωτήρης ΘεοδωρόπουλοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου