Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής



Η Εταιρεία Μελετών Ν.Α. Αττικής (Ε.ΜΕ.Ν.Α.) δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1999. Έχει έδρα τα Καλύβια και γεωγραφικό αντικείμενο ενδιαφέροντος και μελέτης την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Υμηττού, Πεντέλης και Σουνίου.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η έρευνα και μελέτη κάθε επιστημονικού ή πολιτισμικού θέματος που σχετίζεται με την περιοχή και τους κατοίκους της, όπως η συγκέντρωση, καταγραφή, διατήρηση, μελέτη και δημοσίευση του γλωσσικού, λαογραφικού, ιστορικού, αρχειακού ή άλλου υλικού, καθώς και στοιχείων λαϊκής έκφρασης και τέχνης. Το ενδιαφέρον της Ε.ΜΕ.Ν.Α. τόσο για το πολιτιστικό όσο και για το φυσικό περιβάλλον εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από αντίστοιχους φορείς : ΥΠΠΟ, ΕΜΠ, ΚΑΠΕ, ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΛΚΕΘΕ. 

Η διοργάνωση των Επιστημονικών Συναντήσεων, που ξεκίνησαν το 1984 από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, αποτελεί πλέον θεσμό και κορυφαία εκδήλωση της Εταιρείας Μελετών ανά διετία. Η πρώτη προσπάθεια έγινε στα Καλύβια με αφορμή την έκδοση τιμητικού τόμου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου. Βασικοί συντελεστές αυτής της Α’ Επιστημονικής Συνάντησης ήταν ο αείμνηστος γιατρός-φυσιοδίφης Γ. Χατζησωτηρίου, στον οποίο αφιερώθηκε η ΙΓ’ Επιστημονική Συνάντηση και οι αρχαιολόγοι Π. Φιλίππου-Αγγέλου και Ε. Κακαβογιάννης, στον οποίο αφιερώθηκε η ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση.

Η ΙΕ’ Επιστημονική Συνάντηση αφιερώθηκε αφενός στην αρχαιολόγο Όλγα Αποστολοπούλου- Κακαβογιάννη και αφετέρου στη μνήμη της λαογράφου Μαρίας Μιχαήλ – Δέδε. Ακολούθως, η ΙΣΤ’ Επιστημονική Συνάντηση διεξήχθη στο Λαύριο με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της βιομηχανικής πόλης. Η παρούσα ΙΖ΄ Επιστημονική Συνάντηση αφιερώνεται στον ιερέα και ιστοριοδίφη Ιωάννη Ηλία, του οποίου το αρχείο δόθηκε προς επεξεργασία στην Εταιρεία Μελετών.

Η Εταιρεία έχει στόχο την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου στην έδρα της για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, την έκδοση περιοδικών, πρωτότυπων μελετών και συγγραμμάτων. Θεωρεί σημαντική την προκήρυξη διαγωνισμών συγγραφής επιστημονικών μελετών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ανάθεσης εκτέλεσης και υλοποίησης έργων προκειμένου να αναδειχθούν προτάσεις που αφορούν τη Ν.Α. Αττική.

Από τους άμεσους στόχους της Ε.ΜΕ.Ν.Α., ο πρώτος είναι ήδη σε εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2008 και αφορά τη συντήρηση και πρώτη καταγραφή του ενιαίου ιστορικού αρχείου της περιοχής. Η Εταιρεία έχει καταγράψει τμήμα του αρχείου του Δήμου Μαρκοπούλου (αρχείο Δήμου Κρωπίας 1885 – 1912). Στη συνέχεια, με ευγενική χορηγία της οικογένειας, κατέγραψε, ταξινόμησε και ψηφιοποίησε το αρχείο (1790 - 1960) που  είχε συγκεντρώσει ο γιατρός Γεώργιος Χατζησωτηρίου από την Παιανία.
ΙΖ ΕΣΝΑ: Πρόγραμμα Συνεδρίου
(A4 v1.00) 7 / 26
Ακολούθησε αντίστοιχη εργασία του επίσης αδημοσίευτου αρχείου  (1810 – 1950) του ιερέα Ιωάννη Ηλία από το Μαρκόπουλο, με δαπάνη της κόρης του. Η Εταιρεία επιπλέον κατέγραψε και ταξινόμησε το αρχείο του Οργανισμού Προστασίας Αμπελουργών Αττικοβοιωτίας και Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Αττικής (1923 – 1972) και απόκειται στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Κορωπίου ενώ ολοκληρώνεται η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχείου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ (1819 – 1990).

Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν στη ΙΖ’ Επιστημονική Συνάντηση από 3 έως 7/10/2018  στο Μαρκόπουλο αφορούν :

 στο πολιτιστικό περιβάλλον  στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΜΕΝΑ με τίτλο : «Εντοπιότητα και Μεταναστεύσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα-Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες».  στο φυσικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη  σε προτάσεις για αειφόρο ανάπτυξη που εστιάζονται πιλοτικά στην περιοχή του Μαρκοπούλου.

Για την επιχειρούμενη έρευνα, στόχο της Ε.ΜΕ.Ν.Α. αποτελεί η προσέλκυση νέων εξειδικευμένων επιστημόνων και η ένταξή τους σε ομάδες   που θα καταγράψουν, θα αναλύσουν και θα επεξεργασθούν τα δεδομένα,    που θα ευαισθητοποιήσουν το νέο δυναμικό για τη διαμόρφωση επίκαιρων προτάσεων.

Οι προσπάθειες της Εταιρείας Μελετών, βασιζόμενες στη δραστηριότητα των μελών και των ερευνητών, ελπίζουμε ότι θα ενισχυθούν και από τη συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη της περιοχής : Περιφέρεια, δήμοι, συλλογικοί φορείς, επιχειρηματικές και παραγωγικές μονάδες, κάτοικοι κλπ., για την επιτυχή υλοποίηση των νέων προτάσεων.
 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Αρχιτέκτων Πρόεδρος της Εταιρίας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου