Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Δύο σημαντικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών καϊκιών

Δυο εξαιρετικά σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, οι οποίες διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινή θεματολογία τη διάσωση των παραδοσιακών καϊκιών.
Σημειώνεται πως οι εκθέσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις για τη διάσωση των ξύλινων σκαφών. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ελλιμενίζονται 21 καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα που συντηρούν τα καΐκια, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκθέσεις:
– Εικαστική Έκθεση με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώναμε», η οποία διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι ένα δίκτυο Καλλιτεχνών / Εκπαιδευτικών και όχι μόνο, με μέλη και φίλους σ’ όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα. Έχει διοργανώσει μια ατέλειωτη  σειρά από εκθέσεις, ποιητικές δράσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η τωρινή πραγματικότητα όπου συντελείται η καταστροφή μιας παράδοσης από την οποία μπορούμε ακόμα να διδαχτούμε πολλά. Η παράδοση ενός πολιτισμού ο οποίος δίδαξε σε διάφορες εποχές της Ιστορίας, όλη την Ανθρωπότητα.
– Έκθεση φωτογραφίας «DUTY OF MEMORY – Ναυάγια στην Ελλάδα» του Ιταλού φωτογράφου ναυαγίων Stefano Benazzo, ο οποίος θα εκθέσει περισσότερα από 200 έργα, τα οποία έχει εντοπίσει σε τέσσερις ηπείρους.
Οι φωτογραφίες στην έκθεση περιλαμβάνουν και πολλά ελληνικά σκαριά που φωτογράφισε σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών.
Σημειώνεται πως η έκθεση είναι μέρος του “Tempo Forte” που είναι το τρέχον πολιτιστικό πρόγραμμα, εστιασμένο στην εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα,  του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πειραιά. Βιβλίο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου