Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εραστής Μετεωρολογικών Φαινομένων




Ο πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού μπουκαδούρα (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) 

και η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη 

θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γιάννη Σχίζα 

<<Εραστής Μετεωρολογικών Φαινομένων-Δοκίμιο για το Τοπίο>>

την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8μμ



41 χρόνια στο χώρο του <<οικολογισμού>> δεν είναι λίγα, όμως θα χρειάζονταν να επενδυθούν πολύ περισσότερα για την ανάδυση μιας νέας πλειοψηφικής συνείδησης, για την ποιότητα ζωής.



Ο Γιάννης Σχίζας συμμετείχε στα εγχειρήματα διαμόρφωσης αυτής της συνείδησης, αρχής γενομένης από τις κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο το 1977. Έκτοτε συνέχισε σε διάφορα σχήματα, επιτροπές, ομάδες πρωτοβουλίας, οργανώσεις και πολιτικές συλλογικότητες, σε ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Το συγγραφικό του έργο είχε ως πρώτο πεδίο περιοδικά όπως το <<Περιβάλλον και Ρύπανση>>, τη <<Νέα Οικολογία>> και εφημερίδες όπως η <<Αυγή>>, η <<Εποχή>> κ.ά., όμως στη συνέχεια προχώρησε σε βιβλία όπως <<Ο Υμηττός>>, <<Η Αττική>>, <<Πόλη, φύση και κοινωνία>>, <<Ο άλλος τουρισμός>>, <<Τα βουνά του κόσμου>>, <<Κατά φαντασίαν ιπτάμνος>>, <<Ο κήπος μου>>.




Με τον >>Εραστή Μετεωρολογικών φαινομένν>> διεισδύει στο χώρο του οικοεκκεντρισμού και της <<οικομπλόφας>>, όμως σταδιακά επιχειρεί να συναρμολογήσει εμπειρίες μιας πορείας στη φύση και στο χώρο των ιδεών. Αφετηρία του είναι το <<φαίνεσθαι>> - των προσώπων, των κινημάτων, του λογιοτατισμού -, όμως προχωρά στη συσχέτιση της μορφής με τη λειτουργία, στην κριτική του πολιτικού και τεχνολογικού κιτς, των χωροταξικών εκτρωμάτων, της κοινωνικής συμβατικότητας, ακόμη και συο σχολιασμό της εξελισσόμενης εξερεύνησης του διαστήματς.



Σήμερα, διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το ιστολόγιο oikologein.gr



Με το συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Θανάσης Μαργέλης, ο οποιος θα συντονίσει και τη συζήτηση με το κοινό που θ' ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου