Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ


Κ


          «Περιουσία μας είναι. Ό,τι θέλουμε την κάνουμε», είχε πει κάποτε ο πατήρ Αντώνιος, ως διαχειριστής της Εκκλησιαστικής περιουσίας, όταν αγωνιζόμαστε να σώσουμε και τελικά σώσαμε τον θερινό Κιν/φο ΑΚΤΗ της Βουλιαγμένης από κατεδάφιση και μετατροπή του σε πολυκατοικία. Καταφέραμε τότε να κηρυχθεί «διατηρητέο ιστορικό μνημείο με χρήση κινηματογράφου».

          Τώρα επιχειρεί να κλείσει συμφωνία με Ρώσους επενδυτές για την «οικιστική αξιοποίηση ενός τμήματος του λόφου της Φασκομηλιάς, πάνω από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης». Προφανώς πρόκειται για το Ο.Τ. 79, γιατί η υπόλοιπη έκταση του λόφου έχει ενταχθεί, ύστερα από ενέργειές μας, σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, μαζί με τη Λίμνη, ως ευρύτερος περιβάλλων αυτήν χώρος.
Επειδή το Π.Δ. του 2003 άφηνε εκτός της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας το Ο.Τ. 79, ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να άρει την παράλειψή με νέο Π.Δ. καταθέτοντας στην αρμόδια υπηρεσία χάρτες του ΙΓΜΕ που αποδείκνυαν ότι η περιοχή αυτή είναι το πλέον ευαίσθητο γεωλογικά τμήμα της Φασκομηλιάς και ότι η ένταξή του στην προστατευμένη Ζώνη θεωρείται αναγκαία, καθώς γειτνιάζει άμεσα σχεδόν με τη Λίμνη. Επειδή η διαδικασία για την ένταξη καθυστερούσε παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, αποφασίσαμε να ζητήσουμε το 2013, από τη Γραμματεία του ΥΠ.ΠΟ,να κηρυχθεί, εκτός των άλλων περιοχών της Βουλιαγμένης, και ολόκληρος ο λόφος της Φασκομηλιάς, συμπεριλαμβανομένου και του Ο.Τ. 79, σε αρχαιολογικό χώρο Απόλυτης Προστασίας, καθώς είχαμε την πληροφορία ότι είχε βρεθεί κάπου στον λόφο μια αρχαία ελληνική επιγραφή. Όμως η εκπρόσωπος της τότε Γραμματέως απήντησε ότι η επιγραφή αυτή ήταν φερτή, δηλαδή δεν ανήκε στον χώρο της Φασκομηλιάς.

          Καθώς όμως ερευνήσαμε αργότερα το θέμα, με την πολύτιμη συνδρομή Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι η απάντηση που είχαμε δεχθεί τότε δεν ήταν αληθής. Η επιγραφή υπάρχει στη Φασκομηλιά σκαλισμένη σε βράχο και μάλιστα έχει κακοποιηθεί, όπως μπορεί να δει κανείς στην προβαλλόμενη εικόνα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της έχει καλυφθεί από τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση μιας σύγχρονης τοπογραφικής στήλης!!!  


(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό HOROS)Και είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλες επιγραφές στην περιοχή, καθώς έχουν βρεθεί παρόμοιες αρχαίες επιγραφές χαραγμένες επίσης στους βράχους (graffiti), με ονόματα προσώπων, τύπους πλοίων διαφόρων ειδών, παραστάσεις ιππέων, και δηλώνουν θέσεις που κατείχαν βοσκοί για τα κοπάδια τους, στον λόφο Μπαράκο της Βάρης (βλ. NAUTICAL ARCHAEOLOGY, 46.2(2017) σελ. 382 κ.ε.). Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί εκεί 2000 περίπου graffiti του 6ου και 5ου αι. π.Χ., ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την επιγραφική επιστήμη και την πολιτική ιστορία της περιόδου αυτής, ενώ οι αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΖΗΤΑΜΕ

-Να κηρυχθούν οι λόφοι Φασκομηλιάς της Βουλιαγμένης και Μπαράκο της Βάρης σε αρχαιολογικούς χώρους Α. προστασίας προκειμένου να σωθούν από τυχόν αιφνιδιαστικές «οικιστικές αξιοποιήσεις» ή επικίνδυνες για τις αρχαιότητες «αναπλάσεις» της γης.                                                                      Ο Πρόεδρος της ΚΙ.ΠΟ.Β.

                                                                      Χ. Διονυσόπουλος

                                                                      Φιλόλογος-Ιστορικός-Αρχαιολόγος

                        Εμπειρογνώμων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλ/νης

                     σε θέματα αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου