Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΦΙΝΑΣ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


  



Το κείμενο που ακολουθεί είναι «παλιοκαιρισμένο» και κανονικά θάπρεπε να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας: Η συγγραφή του έγινε το 2010 και η απεύθυνσή του ήταν αφενός προς την κυρία Μπιρμπίλη (τότε ΥΠΕΚΑ) και προς το Πρωθυπουργικό γραφείο του κυρίου  Παπανδρέου. Κι όμως, οι ολόφρεσκες σκέψεις του και η ζωντάνια των συλλογισμών του, το γεγονός ότι προέρχεται από μια De profundis  αγανάκτηση  από έναν άνθρωπο φυσιολάτρη, που δεν ανακατεύει ούτε θέματα «αιολικής απάτης» ούτε επιχειρεί να επιχειρηματολογήσει κατά  της κλιματικής αλλαγής,   το καθιστούν απολύτως  επίκαιρο. ΓΣχ





"Το σχέδιο νόμου με την επονομασία «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»,  είναι άκρως καταστρεπτικό για την πανέμορφη ελληνική φύση -  αν υπερψηφιστεί..

Ως ορειβάτης, μέλος του ΕΟΣ Αθήνας και αρχηγός αναβάσεων,  περιπατητής και εξερευνητής στα μονοπάτια στη χώρα μας, διασχίζοντας τα φαράγγια και τις ΙΕΡΕΣ κορυφογραμμές της και καταγράφοντας την πανέμορφη χλωρίδα και την εντυπωσιακή πανίδα της, έχω μείνει έκπληκτος από το μέγεθος της απειλούμενης επέμβασης.
Δε μπορώ να ανεχτώ την ισοπέδωση των κορυφογραμμών σε μήκος που αντιστοιχεί από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη με επιστροφή, με δρόμους παράνομους ως προς το πλάτος τους (8-10 μέτρων) όπως έχουμε καταγγείλει σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων και στην ΕΥΠΕ ) για την ανάβαση οχημάτων μεγάλου μήκους.


Δε μπορώ να ανεχτώ τη καταστροφή τόσων πανέμορφων και ενδημικών φυτών από τα εκατοντάδες που διαθέτουν οι ελληνικές κορυφογραμμές, που μεγάλο αριθμό τους έχω καταγράψει γονατιστός, αποτυπώνοντας τη θαυμάσια μορφή τους με το φωτογραφικό φακό και με το διαπεραστικό άρωμά τους να αγιοποιεί την όσφρηση μου. Δε μπορώ να διανοηθώ, ότι μετά από την επέμβαση σε εκατοντάδες κορυφογραμμές για την κατά 40%  κάλυψη  των αναγκών μας σε ηλεκτρισμό από ΑΠΕ , θα καταστραφούν περισσότερα από 10 βουνά  σε κάθε νομό. Δεν θα έχουν οι εραστές των βουνών μας την επιλογή να ξανανέβουν σε αυτά  και το κυριότερο : τρομάζω που δε θα αντέξουμε  να τα ξανααντικρύσουμε έστω και από απόσταση , μετά από τέτοιας κλίμακας υποβιβασμό τους.

Ντρέπομαι ως ιδρυτής και πρόεδρος του σπηλαιολογικού ομίλου Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ( http://www.speleoclubposeidon.gr) με εξερευνήσεις 500 σπηλαίων μέχρι σήμερα. Φοβάμαι για το ενδεχόμενο καταστροφής αξιόλογων και μοναδικών στολιδιών της ελληνικής υποχθόνιας φύσης που το φως της ασετιλίνης και η σπηλαιοέρευνά μας εμφάνισε. Πολλά σπηλαία και άλλοι έγκοιλοι σχηματισμοί δεν έχουν καν καταγραφεί(ούτε στο ήμισυ του συνολικού αριθμού στην χώρα μας) και ήδη έχουν πολλά από αυτά μπαζωθεί από τις μπουλντόζες της αιολικής βιομηχανίας. Σε βάραθρα κορυφογραμμών κινδυνεύουν να καταπλακωθούν οι σπηλαιολόγοι από ετοιμόρροπα βράχια που κρέμονται στο χείλος των δαπέδων  εγκατάστασης ανεμογεννητριών, της  κατά τα άλλα «πράσινης» ενέργειας.

Λυπάμαι που πέρασαν 20 χρόνια από την ανάπτυξη αιολικών σταθμών στη πατρίδα μας και δεν σκέφτηκε κανείς από τους υπευθύνους του ΥΠΕΧΩΔΕ (και των δυο κυβερνήσεων) τι μέλει γενέσθαι με τα σπήλαια που αρκετά  βρίσκονται σε κορυφογραμμές….Δεν υπήρξε ουδεμία μέριμνα για το βιοσύστημα των έγκοιλων σχηματισμών που είναι μάλιστα προστατευόμενο από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για είδη όπως ο μπούφος και οι νυκτερίδες, αλλά και άλλα νυκτόβια αρπακτικά που  ανυποψίαστα πέφτουν πάνω στους έλικες των Α/Γ και τα εναέρια σύρματα.


Πόσο θα επιζήσουν αυτά τα τόσο χρήσιμα πλάσματα μετά την χωροθέτηση έστω και ενός αιολικού σταθμού κοντά στις φωλιές τους ; Ποιες θα είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο, όταν διακοπεί αυτός ο πολύτιμος κρίκος της αλυσίδας της φύσης;  Δυστυχώς φτάσαμε στο 2010 και η χώρα μας απουσιάζει από το δίκτυο για την προστασία της νυχτερίδας.




ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ»  ΚΑΤΟΙΚΩΝ.....

Λυπάμαι που βρίσκομαι στη θέση να ενημερώσω σχετικά ΚΑΙ τη σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα την Υπουργό ΠΕΚΑ και τον Πρωθυπουργό μέσω της διαβούλευσης , αλλά και να καταγγείλω την ανάπτυξη αιολικών σταθμών στο δήμο Μολάων (καταγωγής μου). Έφερα σπηλαιολόγους από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό για εξερευνήσεις σπηλαίων της περιοχής, τα οποία βρίσκονται εντός Σημαντικής Περιοχής Πουλιών, εντός ή εγγύτατα στη ΖΕΠ (ζώνη προστασίας αρπακτικών) «όρη Ανατολικής Λακωνίας». Δεν έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το τμήμα της στην περιοχή Μολάων ενώ σε αντίστοιχη του δήμου Ζάρακα την «ειδική μελέτη για το φυσικό περιβάλλον του Ζάρακα» έχουν καταγραφεί οι περιοχές που χρησιμοποιούν προστατευόμενα πουλιά (και απειλούμενα) εντός της ΖΕΠ. Στο αρχείο μας διαθέτουμε πρόσφατο ψηφιακό υλικό όπου καταγράφονται 13 αετοί επάνω από το Αιολικό Πάρκο Π Τούρλας-Κορδελίτσας (η ονομασία αυτή δηλώνει το τεράστιο γεωλογικό ρήγμα –«κορδέλα» κορυφογραμμής- και το σχηματισμό 3 εισόδων σε διάκλαση, η μεγάλη είσοδος σε αυτή είναι μήκους 22 μέτρων). Επίσης να βγαίνουν από αυτήν ζεύγος «χουχουριστών» που φωλιάζουν σε αυτήν και η τύχη τους είναι πλέον προδιαγεγραμμένη. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και παλιότερη φωλιά σπιζαετού σε γκρεμό.

Στο διπλανό όρος Μουντζούρι λίγα μέτρα από τις ανεμογεννήτριες και σύρριζα στη γραμμή του NATURA και της ΖΕΠ Ζάρακα, σε βάραθρο φωλιάζει Μπούφος.. Όσο για το πλήθος των νυκτόβιων αρπακτικών διαπιστώσαμε  πολλές φορές να φωλιάζουν νυκτόβια αρπακτικά ακόμη και σε δένδρα έξω από τα σπήλαια.

Αυτή τη στιγμή ανεβαίνουν οι εκσκαφείς μίας εταιρείας προς το όρος Μάλι Μάδι (με βάραθρο επί της κορυφογραμμής του) ...Στο εν λόγω βουνό υπάρχουν και άλλα σπήλαια, όπως το βάραθρο στο «Ζ» με πολλές νυκτερίδες και μαύρους σκορπιούς, καθώς και στις παρυφές του το μεγαλύτερο σπήλαιο σε ανάπτυξη στο νότιο Πάρνωνα η περιβόητη Τρύπα του «Βοριά» με προσωρινή έκταση εξερεύνησής του 750 μέτρων με οροφές μερικών δεκάδων μέτρων ύψους, από τα ομορφότερα υπόγεια στολίδια της Ελλάδος και του κόσμου.



Σας προκαλώ να εξετάσετε ως Υπουργός Περιβάλλοντος αν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου σταθμού αναφέρεται η ύπαρξη του σπηλαίου και αν έχουν εκτιμηθεί  ενδεχόμενες επιπτώσεις  από την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού.

Δεν λείπει από το βουνό αυτό και μία άλλη δραστηριότητα ένα λατομείο που  χρησιμοποιεί  με εκρηκτικά 25 τόνων σε τρύπες βάθους 12 μέτρων .... Δεν αναφέρονται επίσης στην ΕΠΟ για την λειτουργία του λατομείου όροι για την προστασία του σπηλαίου. Αυτά συμβαίνουν με τις ΜΠΕ και εσείς καταργείτε την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις ΕΠΜ για να επιτραπεί να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες παντού,  αρκεί οι αναξιόπιστες μελέτες των εταιρειών να μην εκτιμήσουν, ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη ή οικοτόπους.

Όσο για το άρθρο 8.2. με παράγραφο που προσθέτετε στο άρθρο 19 του ν. 1650/86 σε συνδυασμό με το άρθρο 9.2 και4. Αποσύρετε σας παρακαλώ το σχέδιο νόμου. Δεν θα επιτρέψουμε, πάντα με νόμιμα μέσα, το ΠΑΣΟΚ να καταστρέψει την Ελληνική Φύση.

Για το άρθρο 7 έχω να πω ότι  πρόκειται για προσπάθεια «δωροδοκίας» των κατοίκων των περιοχών που αντιδρούν στην εγκατάσταση Α/Γ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των βιολόγων που τις απαρτίζουν. Τα ποσά αυτά θα μειωθούν κατά 5% αν τελικά εγκατασταθούν πολλά MW καθώς θα μειώνεται ο συντελεστής φόρτωσης των αιολικών προς το 20% (τώρα είναι 25%). Σαν να μου φαίνεται ότι το συνολικό ποσό που θα πηγαίνει σε αυτούς που θα παρακολουθούν «τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (γενικά ή από τα αιολικά;) ειδικά στις περιοχές NATURA» είναι πολλά εκατομμύρια € ετησίως αν τελικά εγκατασταθούν 10.000 MW AΠΕ  - ή μήπως κάνω λάθος στους υπολογισμούς; 

Ιδού τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης για τους οικολογούντες σε επαγγελματικά πλαίσια, μισθοδοτημένους από τους ανυποψίαστους καταναλωτές ρεύματος που σε βάθος πενταετίας θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να απογειώνονται σε τριπλάσια τιμή ανά KWh, με την σφραγίδα μίας Υπουργού προερχόμενης από τον αξιότιμο κλάδο των περιβαλλοντολόγων.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό στην γενική σύλληψη του..Πρόκειται για επίθεση στην δημόσια γη και δη στα πιο πολύτιμα στοιχεία της, για την εξυπηρέτηση οργανωμένων και ήδη διαπλεγμένων σε ευρεία κλίμακα συμφερόντων, με την επίκληση αβέβαιων και δυσανάλογων αναπτυξιακών σχεδιασμών που προβάλλονται ως «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την χώρα».
Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας συνιστά απόθεμα ζωής των επόμενων γενεών, δεν είναι ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο άνεμος πνέει παντού και ως εκ τούτου τον πρώτο λόγο για την εκμετάλλευση του έχουν οι διασπαρμένες κοινότητες των Ελλήνων ,  όχι οι πολυεθνικές.

Με τιμή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου