Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Μην κλαδεύετε τα πλατάνια !


 Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μεταχρωματικού έλκους



Διαστάσεις γενικευμένης επιδημίας σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ανάμεσα τους και η Ηλεία, έχει λάβει πλέον η θανατηφόρος ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis Platani) στην εξάπλωση της οποίας συμβάλλει ένα σπόριο του συγκεκριμένου μύκητα που εισβάλλει στο κάμβιο του δέντρου, φτάνει μέχρι τις ρίζες του και το νεκρώνει.

Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι από ανθρώπινες δραστηριότητες με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.), που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Κατονομάστηκε ως ο σημαντικότερος φορέας  διάδοσης του μύκητα ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ αναφέρθηκαν πλήθος παραδειγμάτων από εργολαβίες σε ποτάμια αλλά και σε πλατείες όπου μπουλντόζες διέσπειραν την ασθένεια.

“Δεν υπάρχει τρόπος ίασης”


Μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, τόνισε πως “Το παθογόνο προσβάλλει και νεκρώνει δέντρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας. Ο μύκητας έχει καταγραφεί από το 1935 στην Αμερική απ` όπου έχει εισαχθεί στην Ευρώπη το ’44-’45 από κιβώτια που είχαν φτιαχτεί με ξύλο πλατανιού. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στην Ιταλία το 1972 ενώ, πλέον, έχει εντοπιστεί και στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Αλβανία και στην ευρωπαϊκή Τουρκία. Ο μύκητας προσβάλλει μόνο πλατάνια που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι ελιές, οι καρυδιές και οι καστανιές από αυτό το παθογόνο. Ωστόσο, η ασθένεια είναι θανατηφόρος. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα δέντρο προσβληθεί από την ασθένεια, δεν υπάρχει τρόπος ίασης».

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο για την μη εξάπλωση της ασθένειας είναι  ότι όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα… αποτελεσματικότερο όλων είναι η καύση των προσβεβλημένων δέντρων.

Μεγάλος αριθμός προσβεβλημένων δέντρων στην Ηλεία


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Λάττας περιγράφοντας το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος, «Στην Ελλάδα αρχικά η ασθένεια καταγράφηκε το 2003 σε μια περιορισμένη έκταση στον νομό Μεσσηνίας. Μέσα σε μια δεκαετία η ασθένεια επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα”.

«Δυστυχώς χημική καταπολέμηση δεν υπάρχει… το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε ή να εμποδίσουμε την επέκταση της ασθένειας είναι με μηχανικά μέσα. Δηλαδή απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων και στη συνέχεια το επιτόπιο κάψιμο τους. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η κλάδευση και η κοπή του προσβεβλημένου δέντρου αφού μπορεί να αποτελέσει αιτία εξάπλωσης του μύκητα. Δυστυχώς και στην περιοχή της Φολόης, στη Νεμούτα, στη Νεράιδα, το Βασιλάκι… περιοχές που διαθέτουν πλατάνια, όσα δείγματα έχουμε πάρει όλα τα δέντρα είναι προσβεβλημένα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των προσβεβλημένων δέντρων, τώρα που είναι χειμώνας ίσως δεν είναι ορατό αλλά την Άνοιξη θα είναι εμφανέστατο. Στόχος μας είναι να μεταδοθεί το μήνυμα ώστε οι πολίτες να μην κλαδεύουν τα πλατάνια. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει. Δυστυχώς το δικό μας πλατάνι που αποτελεί και σημαντικό μνημείο αφού πολλά από αυτά είναι υπεραιωνόβια, κλαδεύεται ακόμα και για θέρμανση. Θα παρακαλέσω λοιπόν να μην  κόβουν οι πολίτες πλατάνια! Θα είναι κρίμα το δέντρο αυτό να καταστραφεί και να χαθεί. Είναι κρίμα να συμβάλλουμε στην καταστροφή τους!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάττας.

Σημειώνεται ότι για την ασθένεια έχει εκδοθεί δασική αστυνομική διάταξη που απαγορεύει την υλοτομία και την κοπή ακόμα και νεκρών πλατανιών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου