Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αγρότης της χρονιάς από την Agrenda


 

Στις 19/1/2019, στο αρχοντικό ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ (Μονεμβάσια, Λακωνίας) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 10ης απονομής βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» 2019 από την εφημερίδα Agrenda, η οποία είναι πλέον ένας αναμενόμενος ετήσιος θεσμός στην Ελληνική πραγματικότητα.

Η εκδήλωση έγινε για να απονεμηθούν τα τρία βραβεία (Αγρότης της Χρονιάς, Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς & Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς) και επί πλέον οι δύο τιμητικές διακρίσεις (βαμβακοκαλλιεργητή & Συνεταιρισμού):

-Αγρότης της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Πασσάς και το βραβείο επέδωσε ο κ Γιάννης Πανάγος, Εκδότης-Διευθυντής της εφημερίδας Agrenda.

-Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς διακρίθηκε η μονάδα του Σοφοκλή Φιλιππίδη και το βραβείο παραδόθηκε από τον Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων & πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

-Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς επιλέχθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών και η απονομή έγινε από τον Πέτρο Δούκα, Πρόεδρο ICC Hellas.

-Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον βαμβακοκαλλιεργητή Νίκο Βαρδούλη για την μακροχρόνια επιτυχημένη του αγροτική επιχειρηματικότητα και η απονομή έγινε από τον Γιάννη Χίγκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γ. ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ.

- Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας διότι πετυχαίνει αποτελεσματική λειτουργία και η απονομή έγινε από τον Νίκο Κυριακίδη, Εμπορικό Διευθυντή της Yara Hellas.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διακριθέντες, συγχαρητήρια στην επιτροπή επιλογής, συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συγχαρητήρια στον σταθερό υλοποιητή του θεσμού τα τελευταία δέκα χρόνια κ Γιάννη Πανάγο. Μπράβο σε όσους τίμησαν την εκδήλωση και τους επιλεγέντες, και ήταν πολλοί, κοντά στους 300, κυρίως από την Πελοπόννησο, αλλά και από πολύ μακρινά σημεία της σημερινής Ελλάδας.

Συνάντησα πάρα πολλούς που ασχολούνται με τον αγροτικό χώρο, ακόμα και αγρότες. Ανάμεσα τους και ο κ Λεωνίδας Πολυμενάκος, παλαιός πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας, οικογενειάρχης, ελαιοκαλλιεργητής, ελαιοτριβέας και ελαιοτυποποιητής από το Λάγιο Λακωνίας, ο οποίος ξαναέφερε στην μνήμη τα παλαιά εκείνα χρόνια όταν αναζητούσαμε εναγωνίως, μαζί με τον κ Βασίλη Γιαννόπουλο, τον κ Βασίλη Κόλλια και τον κ Παναγιώτη Γκιοργκίνη  τρόπους καταξίωξης των αγροτικών επαγγελμάτων.

Ανάμεσα στις ιδέες-προτάσεις είχαν αναφερθεί στις πολύ σοβαρές συζητήσεις των οργανωμένων και λειτουργούντων καταστατικά νέων αγροτών, και η θεσμοθέτηση, τότε, το 2004 (Κοζάνη), 2005 (Σπάρτη) και μετά, διαδικασίας προβολής καλών πρακτικών αγροτών. Όχι διαγωνισμού και ανταγωνιστικής διαδικασίας, αλλά προβολής όλων των αγροτών, όσων παρουσίαζαν ένα συγκεκριμένο επίπεδο επίδοσης σε σημαντικά σημεία, όπως κοινωνικής δράσης, οικογενειακών δομών, σεβασμού πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετοχής σε συλλογικά σχήματα, ενίσχυσης τοπικότητας, ευαισθητοποίησης και φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος, συμμετοχής σε οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, αποτελεσματικότητας, καινοτόμων λύσεων, βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων πόρων και πολλά άλλα.

Μάλιστα θυμούμαι ότι είχαμε οργανώσει ένα ολόκληρο συνέδριο (2012, Ελατοχώρι, Πιερίας) με παρουσιάσεις καλών πρακτικών από όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή Ευρωβουλευτών (κ Παπαστάμκου), βουλευτών και υπευθύνων πολιτικών στον αγροτικό τομέα (καθ Τσαυτάρης, Δρ Μελάς, κ Χαρακόπουλος, καθ Μάμαλης κλπ) και μερικούς μήνες μετά θυμηθήκαμε ότι είχε οργανωθεί έκθεση-παρουσίαση καλών πρακτικών στην σημαντική Zootechnia (2013, Θεσσαλονίκη), σε ένα ολόκληρο περίπτερο, το οποίο είχε διαμορφωθεί από θερμοκηπιακή κατασκευή. Εκεί σε ένα πανώ 2x1 ο κάθε νέος αγρότης με τρείς μεγάλες φωτογραφίες και συγκεκριμένα ίδια στοιχεία της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από όλη την Ελλάδα, για την ακρίβεια από τις τότε λειτουργούσες 33 Ενώσεις νέων Αγροτών. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να δει, να διαβάσει και να σχηματίσει μια πρώτη εντύπωση από τις τρείς μεγάλες φωτογραφίες της μονάδος. Οι τρείς φωτογραφίες είχαν την οικογένεια του/της αγρότη/ισσας, γενική πανοραμική φωτογραφία της εκμετάλλευσης και μια φωτογραφία των εγκαταστάσεων-εξοπλισμού. Ωραία χρόνια, με μόνο στόχο την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και την τόνωση του κύρους των επαγγελματιών αγροτών. Χωρίς διαγωνισμούς και ανταγωνισμούς.

Στην εκδήλωση συνάντησα και τον κ Σ. Φλώρο (τότε εκλεγμένο στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα) και θυμηθήκαμε μαζί τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε τότε στον Πάρνωνα για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τοπική ανάπτυξη και για Τοπική Παραδοσιακή Γαστρονομία (Culinary Heritage), κάπου στα 1998. Μάλιστα είχαμε κάνει με την βοήθεια της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου την καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών και παραδοσιακών φαγητών σε όλο τον Πάρνωνα. Ωραία χρόνια, όταν οι ομάδες τοπικής ανάπτυξης ήταν ακόμα καινοτόμες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών για τοπική ανάπτυξη. Και είχαν κάνει πραγματικό καινοτόμο έργο, πριν καταντήσουν (μερικές) μικρές τοπικές νομανκλατούρες, αντίγραφα της μη αποτελεσματικής σημερινής δημόσιας διοίκησης.

Την εκδήλωση του ΑΓΡΟΤΗ της ΧΡΟΝΙΑΣ (10/1/2019) κάλυπταν επαρκώς πολλοί δημοσιογράφοι. Εγώ ξεχάστηκα για λίγο με τους φίλους που συνάντησα εκεί, παράγοντες τοπικής ανάπτυξης (κ Τζεφεράκος), αγρότες (καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, κ Μαρουλάκος, κ Σταματάκος, κ Γιώργας), μέλη του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Πάρνωνα, με τα εργαστήρια, τα εστιατόρια και του ξενώνες της Μονεμβάσιας, και πολλούς αγρότες, ακόμα και από το Αμύνταιο (κα Κρητικού).

Καλές οι ιδέες, καλές οι προσπάθειες, καλές οι πιλοτικές εφαρμογές, αλλά άξιος πολλών συγχαρητηρίων ο κ Γ. Πανάγος που υλοποίησε την βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς και ιδιαίτερα πάρα πολλών συγχαρητηρίων που την βράβευση την κατέστησε θεσμό δεκαετίας. Η βράβευση δεν ολοκληρώνει διαγωνισμό, ή ανταγωνισμό αγροτών, και αυτό την κάνει πολύ σημαντική για τον αγροτικό τομέα, αλλά επιβραβεύει καλές πρακτικές μετά από αξιολόγηση. Μάλιστα από την επιβράβευση ενός αγρότη της χρονιάς κάποτε, φέτος απολαύσαμε πέντε επιβραβεύσεις, που τείνουν προς την σωστή κατεύθυνση. Στον  αγροτικό τομέα δεν χωράει ο ανταγωνισμός, αλλά η συνεργασία και η ανάδειξη καλών πρακτικών. Μπράβο.

Η Μονεμβάσια, η εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς, ήταν μια αναζωογόνηση για όποιον συμμετείχε. Μια πολύχρωμη «όαση» μέσα στο γκρίζο της σημερινής κατάστασης στις αγροτικές κοινωνίες. Για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια σε όλους εκεί στην Agrenda.

Η εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς ενώ μοιάζει να εστιάζεται στον αγροτικό τομέα στην ουσία πρόκειται για «Γιορτή της Τοπικής Ανάπτυξης», για μια εξαίρετη δραστηριότητα τονισμού της ανάγκης για τοπιοποίηση, και για εστίαση στην ευημερία των ανθρώπων, οι οποίοι είναι οι πολλαπλασιαστές και αξιοποιητές κάθε διαθέσιμου πόρου και μέσου.





Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου