Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Για τη σωτηρία των ρεμάτων


ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ, ΙΛΙΣ-SOS, ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΚΙ.Π.Η., Μικρογεωγραφίες, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS, Ρέμα Φιλοθέης, ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Φίλοι του Ερασίνου

 Τις δράσεις ξεκίνησαν από το πρωί οι 'Μικρογεωγραφίες', γεμίζοντας μπουκαλάκια με νερό από την πηγή της Καλλιρρόης, που βρίσκεται στο μικρό κομμάτι της ανοιχτής κοίτης του Ιλισσού, που σώζεται μέχρι σήμερα δίπλα στο ναό της Αγίας Φωτεινής (απέναντι από τη συμβολή της λ. Βουλιαγμένης με την Καλλιρρόης). Μια συμβολική κίνηση, για να θυμίσει οτι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, πρέπει να προστατεύεται και δεν πουλιέται! 


Στη συνέχεια η φύτευση σπόρων και φυτών πάνω από τη σκεπασμένη κοίτη του Ιλισσού, δίπλα στις γραμμές του τραμ, στην οδό Καλλιρρόης, μας θύμισε οτι κάτω από τις τσιμεντουπόλεις μας, ρέουν ακόμη κάποια ποτάμια! Υποχρέωσή μας είναι να τα αναδείξουμε και να τα φέρουμε στο φως για να γεμίσουν οι πόλεις μας πράσινες διαδρομές, φυσικές ασπίδες αντιπλημμυρικής προστασίας, πολύτιμους φυσικούς αεραγωγούς για τον εμπλουτισμό του αέρα με οξυγόνο, με ομορφιά και ζωή που μόνο το νερό μπορεί να μας προσφέρει... 


Τo μεσημέρι τα πανό μας απλώθηκαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων της Περιφέρειας Αττικής, για να κάνουμε μία συμβολική κατάληψη 15 λεπτών. Αφού ανακοινώσαμε στους συγκεντρωθέντες τους λόγους  αυτής της κινητοποίησης, στη συνέχεια διαβάσαμε δημόσια το ψήφισμα, που είχαμε υπογράψει όλοι οι συμμετέχοντες φορείς. Μετά τη δημόσια ανάγνωσή του το επιδώσαμε στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο, στην Αντιπερι-φερειάρχη Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά και στον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστο Καραμάνο.

Στο σύντομο διάλογο που ακολούθησε εκθέσαμε εν συντομία τους λόγους αυτής της συγκέντρωσης, κινητοποίησης, διαμαρτυρίας, που δεν είναι άλλος από το οτι όλα τα ρέματα της Αττικής που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση τελούν υπο διωγμόν! Αυτά κινδυνεύουν με καταστροφή και εξαφανισμό και οι πόλεις μας θα εκτεθούν ακόμη περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της κλιματικής αλλαγής! Όλα τα σχεδιαζόμενα έργα είναι καταστροφικά για τα ρέματα, τις πόλεις μας, το περιβάλλον μας.

Από τη μεριά τους τονίστηκε ότι η Περιφέρεια μεριμνά πρώτα για τη ζωή των πολιτών και μετά για την προστασία του περιβάλλοντος! 

Επειδή για μας η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της ζωής των πολιτών, προτείναμε, αν επιθυμούν πραγματικό διάλογο, αυτός να γίνει σε κάποια άλλη στιγμή, διότι ο σκοπός της παρούσας συγκέντρωσης δεν ήταν αυτός. 

Εννοείται οτι απαραίτητη προϋπόθεση για μας, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος, είναι να σταματήσει οποιαδήποτε μελέτη και δημοπράτηση έργου στα ρέματα της Αττικής. 

Ακολούθως τα πανό μεταφέρθηκαν στις γωνίες της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος των οδών Βούρβαχη & Χατζηχρήστου, όπου μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς.

Η συγκέντρωση-εκδήλωση τελείωσε με πορεία πάνω από τη σκεπασμένη κοίτη του Ιλσσού, μέχρι την πηγή της Καλλιρρόης, στην ανοιχτή κοίτη του ποταμού, που βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Μια μικρή όαση στην καρδιά της Αθήνας! 



Φωτογραφικό υλικό, βίντεο δείτε στην ιστοσελίδα μας: https://kipi.gr/?p=11518



  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου