Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών


Της Ορνιθολογικής Εταιρείας


 Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

 


Την περίοδο που αναγνωρίζεται σιγά-σιγά η αναποτελεσματικότητα του αιολικού δυναμικού για την κάλυψη των πραγματικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και ενώ έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την ανεξέλεγκτη εισβολή νέας σειράς ανεμογεννητριών.


Συγκεκριμένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια πραγματικών μεγεθών, ονομάζει τις ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίσης των 60 kW ως «μικρές» και  ζητά να απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση έκδοσης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας όσο και από την  υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ως εκ τούτου, πέρα από κάθε λογική, θεωρείται ότι ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος (!) δεν περιλαμβάνονται στα «έργα και δραστηριότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία δύναται να έχουν επιπτώσεις στο Περιβάλλον». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρθενώνας έχει ύψος 14 μέτρα και είναι ορατός από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η ενέργεια προδίδει τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη έναν από τους βασικούς στόχους [1] που είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων της χώρας.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καταδικάζει την προσπάθεια να ανοιχθούν παράθυρα στο εθνικό νομικό πλαίσιο με σκοπό να ευνοηθεί αποκλειστικά η κερδοσκοπία, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην κληρονομιά της χώρας αλλά και οι επιπτώσεις σε έναν από τους πλέον ανεκτίμητους πόρους της που είναι το ελληνικό τοπίο και περιβάλλον.

Σημειώσεις:
1. Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (2016-2030), Στόχος 15, Ζωή στη Στεριά: Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας.
 



Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος | τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.113 | kntemiri@ornithologiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου