Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Για τη σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας


του Στέφανου Σταμέλλου *



Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες των κατοίκων, κυρίως των χωριών, και τις περιορισμένες επιλογές των νέων αγροτών, υποστηρίζουμε ότι μπορεί να προχωρήσει μια οργανωμένη συλλογική προσπάθεια για τη σύσταση του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.



Καλές είναι οι συμμετοχές μας στις διεθνείς εκθέσεις με την παρουσία των μεγάλων παραγωγών και των ειδικών εξαγώγιμων προϊόντων, αλλά οι μικροί παραγωγοί απουσιάζουν από αυτές και οι μικρές τοπικές παραγωγές είναι συνεχώς στα όρια της αβεβαιότητας.



Όταν αναφερόμαστε στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μιλάμε για μια συλλογική προσπάθεια, που μπορεί να διαχειριστεί το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής με ποιοτικούς όρους και σε όφελος των τοπικών παραγωγών.
Σ’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν κυρίως παραγωγοί τοπικών προϊόντων αλλά και: ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμοι, Επιμελητήριο, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αρχαιολογικών χώρων, λαογραφικών Μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς.



Τα μέλη του εκπονούν τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων και των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τη φήμη των παραδοσιακών προϊόντων, τις ορθές και υγιεινές συνθήκες παραγωγής, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τις ομορφιές της περιοχής οι οποίες συνδέονται με τα ιστορικά, γεωγραφικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά στοιχεία και ό,τι άλλο προσφέρεται σ’ αυτή τη διαδικασία. Με λίγα λόγια ο στόχος είναι να έχουμε ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που θα προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι          τα τοπικά ονομαστά προϊόντα, είτε είναι η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, είτε είναι οι φυσικές ομορφιές και το τουριστικό της υπόβαθρο.



Θεωρούμε ότι για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Λαμίας το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μια προσπάθεια για την ενίσχυση των μικρών παραγωγών και τη δημιουργία ευέλικτων δικτύων τοπικών αγορών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Η παρουσία της αυτοδιοίκησης, του Δήμου και της Περιφέρειας, και εδώ είναι καθοριστική∙ όπως και η ως τώρα απουσία της.



Λαμία, 3/1/2019

*Στέφανος Σταμέλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου