Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Έλμα Τσαρούχη: Προσωρινές Προσωπικότητες



Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, 20:00 – 22:30 | αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | Ζωγραφική
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται το 2019 με την ατομική έκθεση της Έλμας Τσαρούχη, με τίτλο «Προσωρινές Προσωπικότητες» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου.

Τα έργα της έχουν ως βάση το ξύλο, το οποίο επεξεργάζεται ζωγραφικά, ενθέτοντας ποικίλα και ιδιαίτερα υλικά όπως μικρογλυπτά που η ίδια κατασκευάζει από μέταλλο ως άλλα κτερίσματα, υφάσματα, χειροποίητα χαρτιά και plexiglass. Απεικονίζουν τη «Γυναίκα» και τα διαφορετικά προσωπεία που «φορά» στη διάρκεια της ζωής της, φέρνοντάς μας αναμνήσεις των φαγιούμ, ιδωμένα όμως μέσα από τη δική της ξεχωριστή ματιά.

Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η εργασία Προσωρινές Προσωπικότητες δίνει μορφή σε ένα φανταστικό μουσείο, τόπο συχνών επισκέψεων και αναπολήσεων. Οι γυναίκες με τις μάσκες έρχονται στο φως ως αρχαιολογικά ευρήματα μιας προσωπικής συλλογής, μορφές που συνδέουν μυθικές αφηγήσεις και σύγχρονα βιώματα».


Αναφερόμενη στους διαφορετικούς ρόλους και τις μάσκες που φορά κάθε γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της, προσθέτει: «Πολλαπλές μεταμφιέσεις, Προσωρινές Προσωπικότητες, χαρακτήρες και συναισθήματα. Το προσωρινό όμως είναι οριακό. Ζούμε, δοκιμαζόμαστε και ωριμάζουμε, συνυπάρχουμε και υπάρχουμε μόνοι μας. Το προσωρινό περιέχεται στο μόνιμο. Έτσι και η Προσωρινή Προσωπικότητα είναι μέρος της Μόνιμης Προσωπικότητας και συνδετικός τους κρίκος είναι η ψυχή».

Η Έλμα Τσαρούχη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Παρακολούθησε μαθήματα ως ακροάτρια στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Γιώργου Μαυροΐδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και μαθήματα γραφιστικής και διαφήμισης στην Ecole Nationale Superieure des Arts Graphiques στο Παρίσι. Υπήρξε στέλεχος του καλλιτεχνικού τμήματος της ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ υπό τον Α. Τάσσο από το 1970 έως το 1974 και στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια ως βοηθός στο εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι. Από το 1977 έως τις αρχές του 2000, εργάστηκε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα.





Χορηγοί επικοινωνίας: Art22 & Global View

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου