Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Μαρία Πολυδούρη


Το θεατρικό κείμενο της Βιβής Κοψιδά - Βρεττού Mαρία Πολυδούρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, θα διατίθεται και στο θέατρο Αλκμήνη, όπου ανεβαίνει η ομώνυμη παράσταση από τον Γιάννη Νικολαΐδη και τη Φωτεινή Φιλοσόφου, από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. Θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 19.00 μ.μ. και Πέμπτη στις 21.30 μ.μ. έως το Πάσχα.

**

Δεν πρόκειται απλώς για μια θεατρική μετάπλαση της ζωής και της εποχής της Μαρίας Πολυδούρη, για την τραγική περιπέτεια του ανολοκλήρωτου έρωτα δύο μεγάλων ποιητών του μεσοπολέμου, της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη. Δεν πρόκειται επίσης για μια μεταποιημένη, ελεύθερη σύλληψη, που προσφέρει το υλικό της ολιγόχρονης συνοδοιπορίας τους στη ζωή και στην ποίηση.

Ανήκουν και οι δύο στην ιστορία, μετέχουν και μορφοποιούν την ιστορία, και πλήττονται απ’ αυτήν. Ζουν την εποχή τους και κρίνουν αμείλικτα την κοινωνία τους, εκτοξεύουν τη σκέψη τους στην αναπηρία και την ανεπάρκεια αυτής της κοινωνίας να συνομιλήσει με το ποιητικό τους όραμα για τον κόσμο. Γιατί η ποίηση είναι ο άνθρωπος στρατευμένος στην αλήθεια.

Στο έργο Μαρία Πολυδούρη, ακριβώς την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της αλήθειας θέλησε να διασώσει η συγγραφέας. Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις της να δημιουργήσει μιαν άλλη, ευρηματική ίσως, πλασματική «ιστορία» με αφορμή μόνο τη δική τους. Έδωσε ρόλο πρωταγωνιστή στη Μαρία αυτή τη φορά. Και τον άξιζε, τον δικαιούνταν η απίστευτη δύναμή της να ενθουσιάζεται και να υποφέρει. Ν’ αγαπά και να απορρίπτει…

**

Η Βιβή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας.

Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον Τύπο.

Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου και τρεις ποιητικές συλλογές. Το θεατρικό έργο Μαρία Πολυδούρη είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο της.

**

Για το δελτίο τύπου ανατρέξτε εδώ.

--

Nέστορας Πουλάκος
Vakxikon.gr Media Group
Ασκληπιού 17, 106 80, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103637867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου