Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

«Ταξίδι στην Τελειότητα» με το … γάλα


 



Με το σύνθημα «Ταξίδι στην τελειότητα» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» συμμετείχε στο Φεστιβάλ «Beverage, Food & Tourism-BeFOOD», στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ (Γκάζι, Αθήνα) στις 27-1-2019, με εστίαση τον «Λευκό Χρυσό», το γάλα από τις οικογενειακές εκτροφές των κτηνοτρόφων Αττικής.

Με άψογη οργάνωση των Ιδιωτικών και Δημόσιων ΙΕΚ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αττικής πρόσφερε αυθεντικό πρόβειο γάλα από πρόβατα φυλής Μυτιλήνης (από την οικογένεια Καϊδατζή, Μενίδι, Αττικής) για να παραχθούν, εκεί μπροστά στα μάτια όλων των συμμετεχόντων (και ήταν πάρα πολλοί οι συμμετέχοντες), τυρί φέτα, κρέμα, ρυζόγαλο, σιμιγδαλόκρεμα και κουρού …

Το BeFOOD Festival ήταν το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αφορούσε όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν- επιμορφωθούν- αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, του barista, του F&B Management και άλλων αντικειμένων που αφορούν τον τουρισμό- επισιτισμό, καθώς και όσους ήδη στους παραπάνω τομείς.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, μαζί με όλα τα κλαδικά κτηνοτροφικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες από την «επίθεση» των νεοαστών στην ύπαιθρο της Αττικής, ξεκίνησε την εκστρατεία «ΣΩΣΤΕ το ΓΑΛΑ μας» με παρουσιάσεις παραδοσιακής τυροκόμησης από αυθεντικό γάλα και ενημέρωση όλων των συμπολιτών, και κυρίων των αστών, για την δυνατότητα να παρασκευάσουν οι ίδιοι την τροφή τους, ειδικότερα παραδοσιακά σκευάσματα με βάση το γάλα.

Το αυθεντικό γάλα είναι ήδη μια ορατή ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα, καθόσον οι νοθείες συζητούνται πάρα πολύ, οι εισαγωγές γάλακτος αυξάνονται δυσανάλογα και τα ποικιλώνυμα εναλλακτικά του αυθεντικού γάλακτος έχουν κατακλύσει την αγορά (ελαφρύ, φυτικό, μακράς διάρκειας, ενισχυμένο κλπ κλπ). Το λευκό άοσμο άγευστο πόσιμο προϊόν που προσφέρεται, με φωτογραφίες παραγωγικών ζώων στην συσκευασία του, δεν πρέπει έχει σχέση με την ελληνική παραδοσιακή νομαδική οικογενειακή εκτροφή αιγοπροβάτων, όπως την πρόσφεραν οι Αρβανίτες, Σαρακατσάνοι και Βλάχοι στην βιώσιμη Αττική ύπαιθρο μέχρι σήμερα.

Και η Αττική ύπαιθρος μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμη (αειφόρος), όπως ήταν μέχρι σήμερα, με τις παραδοσιακές νομαδικές οικογενειακές κτηνοτροφικές εκτροφές.

Στις «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με Συνεργασία» προσδοκά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής και υπέγραψε τον Αυγ 2018 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», μεταξύ άλλων και για την υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών (και βέβαια γαστρονομίας) και ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Το Φεστιβάλ BeFOOD (26-27/1/2019, Αθήνα) ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την παρουσίαση σε ευρύ κοινό των προτάσεών του για μια βιώσιμη γαστρονομία με πραγματικές γεύσεις, όχι πρόσθετες «εσσάνς», όπως προκύπτουν από την πλούσια σε βιοποικιλότητα Αττική ύπαιθρο, και παραδοσιακές τεχνικές για σωστή ελληνική γαστρονομία.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) είχε το γενικό πρόσταγμα στην παρασκευή του τυριού, δίνοντας συνεχώς στοιχεία (θερμοκρασία, λιποπεριεκτικότητα, υφή και όψη των μεταβολών στο γάλα, οσμή κλπ) αλλά και τον τρόπο παραγωγής της πυτιάς, τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Αττικής και τα στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομίας των Αρβανιτών, Σαρακατσάνων & Βλάχων κτηνοτρόφων της υπαίθρου της Αττικής. Ακόμα και η ταχύτητα ανάδευσης του γάλακτος κατά την παστερίωση έχει σημασία, μας έδειξε ο κ Γ. Κοντογιάννης, ενώ η «κινητή» βιβλιοθήκη της παραδοσιακής γαστρονομίας, όπως σε όλες τις αγροτικές οικογένειες, η κα Κατερίνα Κοντογιάννη (μητέρα) ήταν παρούσα για όλες τις τυχόν λεπτομέρειες που μπορεί να ανέκυπταν. Τελικά το πήγμα που προέκυψε το έβαλαν σε τσαντήλα και μετά από λίγο όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευθούν, ενθουσιώδεις, την παρασκευασθείσα φέτα από γάλα που παστερίωσαν εκεί.

Ο chef κ Νικόλαος Μουζάκης (Πρόεδρος του τμήματος νέων της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής) παρασκεύασε πολύ γρήγορα και σχετικά εύκολα (όλα εύκολα μας φαίνονταν εκεί) κρέμα και ρυζόγαλο, δίνοντας τις συνταγές, ενώ ο κ Γ. Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής)ανέφερε τα σημεία από το ΦΕΚ που αναφέρονται στα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο chef κ Κωνσταντίνος Μουζάκης (Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» & Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας & Οινολογίας-CEUCO, Chef European 2015, Δ/ντής Γαστρονομίας στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Chef de Partie στο ΙΕΚ MASTER & Καθηγητής στα ΔΙΕΚ) αναφέρθηκε στις πρακτικές και στις δυνατότητες να κάνουν οι chef που συμμετείχαν στις μονάδες τους τα παραδοσιακά προϊόντα που επιδεικνύονταν.

Ο chef κ Παναγιώτης Τζήμας (Σαλαμίνα) παρασκεύασε, εκεί μπροστά στα μάτια όλων, παραδοσιακό ηπειρώτικο ψωμί δίνοντας ακόμα και την συνταγή για να κάνει ο κάθε ένας μόνος του μαγιά, από κρεμμύδια που θα βράσει! … ο ίδιος έκανε και ζύμη για κουρού με το βούτυρο και γέμιση με το τυρί από μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του κ Μάριου Κεφαλά και της κας Ειρήνης Αρβανίτου (μαθητών ΙΙΕΚ) στην συνολική αποτελεσματική παρουσίαση και επιτυχία του Σεμιναρίου «Ο Λευκός Χρυσός-ΓΑΛΑ» στο Cooking Stage, ενώ όλη η διαδικασία κινηματογραφήθηκε-βιντεοσκοπήθηκε για εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα με τις «κινητοποιήσεις» των αγροτών που άρχισαν σε όλη την Ελλάδα, οι κινήσεις προσέγγισης αστών, και ομάδων επαγγελματιών, ώστε να έχουν ευήκοον αυτί στα προβλήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας και μάλιστα στο ευπαθέστερο κομμάτι της, την παραγωγή πραγματικού αρχικού τροφίμου, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, με την τοπική μεταποίηση με βάση τις παραδοσιακές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), και την τοπική κυρίως κατανάλωση, ενισχύοντας μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα δημιουργεί δυνατότητες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης (ευημερίας των κατοίκων), που δεν επηρεάζεται ισχυρά από υπερτοπικές, κρατικές ή άλλες διεθνείς εξελίξεις. Και το «κλειδί» σε όλα είναι η εξοικείωση των chef με τα αυθεντικά τοπικά αγροτικά προϊόντα, ώστε να μπουν στην κατανάλωση, κυρίως στα σημαντικά σημεία (εστιατόρια, μεταποιητήρια, catering, ξενοδοχεία κλπ).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής κάνει αισθητή την προσπάθεια των κτηνοτρόφων-μελών του με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, σε διοργανώσεις, σε φεστιβάλ και σε εκθέσεις. Ήταν στην DAIRY (10-12/11/2018 Σπάτα), στην Zootechnia (31/1/-3/2/2019, Θεσσαλονίκη) μετέχει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ν. Κορδαλής, περίπτερο 3, stand 46), ενώ ήδη προετοιμάζεται για συμμετοχή στην ARTOZA (2-25/2/2019, Αττική). Και ταυτόχρονα είναι παρών στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου