Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

…ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΟΥ



Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά το νησί της Σύρου μαζί με τους φοιτητές τους, αντιληφθήκαμε τη γεωλογική σημασία του νησιού μας. Οι επιστήμονες αυτοί μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού και μας εξήγησαν ότι  η Σύρος αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την UNESCO. Για τον λόγο αυτό κινητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία και εδώ και τρία χρόνια συναντιόμαστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε δυο μήνες περίπου), σε μια μεγάλη και Ανοιχτή Συνέλευση των κατοίκων της Σύρου, όπου κουβεντιάζουμε και συναποφασίζουμε  «για το τι έχει γίνει και τι μέλλει γενέσθαι».

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιουργήσαμε, πριν από ένα χρόνο, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία «Απάνω Μεριά», η οποία ως σκοπούς έχει, την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου. Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, σχετικών με τον γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό και την  παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, τυροκομικά).

Σημειωτέον ότι και οι 25 συμμετέχοντες στην ΚοινΣΕπ δουλεύουμε εθελοντικά για την επιτυχία της και μας ενδιαφέρει να δώσουμε κίνητρα επαγγελματικά σε νέους, ανέργους, αγρότες ή επιστήμονες, ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων η σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος.



Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την ΚοινΣΕπ  «Απάνω Μεριά». Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής  υπήρξε η υποβολή από τον Δήμο πρότασης για χρηματοδοτικό πρόγραμμα –το οποίο έχει ήδη εγκριθεί – και σκοπό έχει τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος. 

Συνεργαζόμαστε επίσης, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για άρδευση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων), με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, την Ορνιθολογική και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στο "Θαλάσσιο Πάρκου Γυάρου" που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου, επίσης την "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού", τους "Φίλους της Φύσης", το "Δίκτυο  Αειφορικών Νήσων Δάφνη" καθώς και πανεπιστημιακές Γεωλογικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές και φοιτητές) που επισκέπτονται συχνά το νησί για γεωλογική μελέτη επί του πεδίου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου