Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης συνομιλεί με τον Ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Δημήτρη Κυριαζή

Σάββατο, 14 Μαρτίου, 12.00-14.00, βιβλιοπωλείο Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), προσέλευση: 11:30 π.μ.
Μία εκ βαθέων συν-ομιλία ανάμεσα στον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη και τον Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή Δημήτρη Κυριαζή. Όπως σε κάθε συνάντηση της σειράς αυτής, ένας εικαστικός συζητά με ένα ψυχαναλυτή. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του έργου του, τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού, ο εσωτερικός κόσμος και το μήνυμα του κάθε έργου ανεξαρτητοποιείται από τον δημιουργό του και γίνεται κτήμα του κάθε θεατή που είναι αποφασισμένος να ανοιχθεί σε αυτό.

ΑΛΕΚΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ
Αντιμετωπίζω με σχετική επιφύλαξη τις ψυχαναλυτικές ερμηνείες των έργων τέχνης. Τα λίγα κείμενα που έχω διαβάσει του ίδιου του Freud μου φαίνεται ότι αφορούν περισσότερο την ίδια την ψυχανάλυση παρά τη ζωγραφική. Θα μπορούσα εν μέρει να εξηγήσω αυτό που εννοώ και παράλληλα να περιγράψω και τη δική μου θέση για τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας τη σχέση ενός οξυδερκούς κριτικού για τον Max Ernst: “Δεν ζωγραφίζει ό,τι έχει ονειρευτεί, ονειρεύεται ζωγραφίζοντας”. Να προσθέσω ακόμα ότι πιστεύω ότι ένας πίνακας από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια του ζωγράφου αποκτά την αυτονομία του. Για να είμαι ακριβέστερος, το έργο ερμηνεύεται και ανανοηματοδοτείται κάθε φορά μέσα από το εικαστικό βίωμα και το συναίσθημα του εκάστοτε θεατή. Και θεατής λογίζεται και ο εκάστοτε ψυχαναλυτής που επιχειρεί με τα δικά του εργαλεία να “ερμηνεύσει” το έργο συνδέοντάς το με την προσωπικότητα, το συνειδητό και το ασυνείδητο του δημιουργού του. Επομένως, αυτή η διαδικασία λίγο αφορά τον καλλιτέχνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια συζήτηση σαν κι αυτή έχει τα όρια της. Ας αφήσουμε τα έργα να μιλήσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Προσβλέπω στη συνάντηση με τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη
το έργο του οποίου με έχει συγκινήσει, όπως και η σκέψη του γύρω από τους θεμελιώδεις μετασχηματισμούς που έφερε στη ζωγραφική ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και τη μετεξέλιξη των αντιλήψεων στο Βυζάντιο. Για τον ζωγράφο μας ισχύει το ότι «ονειρεύεται ζωγραφίζοντας» και αισθάνομαι ότι το έργο του προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις από την πλευρά του θεατή και μάλιστα του ψυχαναλυτή. Θέματα όπως η δημιουργική σύλληψη του «αισθητικού αντικειμένου», η ασυνέχεια και οι ρήξεις που χαρακτηρίζουν την πορεία της έντεχνης δημιουργίας, η ζώσα και η κατασκευασμένη «παράδοση» όπως και η όποια «αλήθεια» κατατίθεται στο έργο του αναμένεται να συζητηθούν. Είναι βαθύς γνώστης της αρχαϊκής, κλασσικής, και ελληνιστικής ζωγραφικής, ενώ η ζωγραφική του βρίσκεται σε διάλογο με την μοντέρνα ευρωπαϊκή τέχνη. Στα έργα του βρίσκει κανείς -μεταξύ άλλων- και αποήχους της μεταφυσικής ζωγραφικής του Giorgio De Chirico, αλλά και σουρεαλιστικές επιρροές. Το ζωγραφικό του ύφος «χρωματίζεται» από μια διακριτική θλίψη και χαρακτηρίζεται από μια υπαρξιακή νοσταλγία της απόλυτης πραγματικότητας, του έρωτα, της ομορφιάς, σε καιρό νεκρότητας, απουσίας και κενού. Η σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και ιστορική πραγματικότητα απεικονίζεται στο έργο του. Σε πολλούς πίνακες του υποδηλώνεται «μια γλώσσα» που παραπέμπει στην «πρωτογενή διαδικασία της ονειρικής σύνθεσης»∙ άλλοτε πάλι το έργο του κινείται στο ρεύμα της παραστατικής ζωγραφικής ενώ συγχρόνως μέσα από «στοχαστικές εφαρμογές» διαμορφώνει ένα προσωπικό ιδίωμα.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Εκδόσεις Πορφύρα, τηλ. 2130291224, κα Παναγοπούλου Καλλιόπη
Επιμελητές της σειράς:
Δρ. Δημήτρης Κυριαζής, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής
π. Σταμάτης Σκλήρης, Ιερέας-Αγιογράφος
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης
Κόστος συμμετοχής: 8€ η μία συνάντηση/για φοιτητές και άνεργους 6€.
Προαγορά όλων των συναντήσεων, 35€ .
Κρατήσεις θέσεων, Εκδόσεις Πορφύρα, 213 0291224,
Καλλιόπη Παναγοπούλου
Βάσω Σωτηρίου
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία
Τηλ: +30 211 400 5461
Κιν.:.
+30 6936 159 835
www.vassosotiriou.gr
Email:
vasso_sotiriou@hotmail.com
Facebook: vasso.sotiriou1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου