Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ομιλία για τον Οικο-αγροτουρισμό, 22.3.15, στο κτήμα Αρβανίτη


Στον χώρο της υπαίθρου, η εγγενής τάση του συστήματος είναι η προώθηση των μονοκαλλιεργειών εν ονόματι της ειδίκευσης και  της αποτελεσματικότητας . Και όμως,  η σύνθεση διαφόρων δραστηριοτήτων – π.χ γεωργίας ,  κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, μικροεπισκευαστικών έργων , ξενοδοχίας -  μπορεί να είναι πιο αποδοτική, πιο «εργασιοβόρα» από την άποψη της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού σε ετήσια βάση, πιο φιλική με την «εξωτερική» αλλά και την ανθρώπινη  φύση. Παλιότερα ακόμη και το ΕΘΙΑΓΕ – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών – είχε τονίσει την ανάγκη της πολυαπαχόλησης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της   υπαίθρου, σε συνδυασμό μάλιστα με την παραγωγή ποιοτικών και διακριτών- από την άποψη της ταυτότητας – προϊόντων…..


Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς μια αειφορική αντιμετώπιση  του εδάφους, των φυτών και των ζώων, που οδηγεί  σε προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας…. Αν προσθέσει μια  καινούρια  αντίληψη για τον ίδιο τον τουρισμό, με την  προσφορά μιας άλλης εμπειρίας στον επισκέπτη, με γνωσιολογικό, βιωματικό, ενδεχομένως συμμετοχικό   και γενικά  πρωτότυπο περιεχόμενο, πέρα από τα συμβατικά στερεότυπα των «αξιοθέατων» ..…. Αν βάλει  στη συνταγή του όλα αυτά, τότε το μείγμα προσλαμβάνει μια  νέα ποιότητα, απολύτως αξιόμαχη στο διεθνή ανταγωνιστικό στίβο :  Ποιότητα ικανή να προσδώσει μέλλον στην  ύπαιθρο που σήμερα  εγκαταλείπεται  από ανθρώπους για να καταληφθεί από έναν προβληματικό «βιομηχανισμό» και το παρεπόμενό του – δηλαδή τους μονοδιάστατους εργαζόμενους…

Με το σκεπτικό αυτό, στα πλαίσια  των ετήσιων μαθημάτων της Σχολής  Οικολογικής Γεωργίας στο κτήμα Αρβανίτη (Κιούρκα, Παλαιά Εθνική οδός, πληροφορίες στο 6944 805 739) συμπεριλαμβάνεται  (ώρα11πμ) η ομιλία του Γιάννη Σχίζα  για τον Οικοαγροτουρισμό .     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου