Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Παϊσίου προσκυνήματα


Από το έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου «Ξένοι ταξιδιώτες  στην Ελλάδα»  αντλώ την πληροφορία περί ενός Άγγλου  που στριμώχνεται  (19ος αιώνας)να φιλήσει τις παντόφλες  Τούρκου αξιωματούχου  πριν από κάποια συνάντησή τους,  αλλά τελικά τη γλυτώνει, λόγω εθνικότητας… Ο  ίδιος συγγραφέας αναφέρει ότι στον 17ο αιώνα  υπήρχαν περιηγητές που ψώνιζαν στα ταξίδια τους λείψανα Αγίων – χέρια, πόδια, κρανία, και ό,τι άλλο έκριναν σκόπιμο….
Εν τάξει, θα πει κάποιος : Τότε ήταν  17ος αιώνας ή  19ος .
Τώρα όμως  γίνεται το εξής : Με πρωτοβουλία Κυπρίου Ιερέα τέθηκαν σε ιερό προσκύνημα οι παντόφλες (!) του γέροντα Παΐσιου
, κάνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν  φωτιά …
Πρόκειται για ένα ζευγάρι πλαστικές καλοκαιρινές ανδρικές παντόφλες, οι οποίες τοποθετήθηκαν  σε μια ξύλινη θήκη πάνω από την οποία  έβαλαν την  εικόνα του γέροντα Παϊσίου  - προσφάτως αγιοποιηθέντος  με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα πριν την Μητρόπολη» είπε μιλώντας στο orthodoxia.info ο Κύπριος κληρικός. Παραδέχθηκε πως υπήρξαν αντιδράσεις και στην Κύπρο, ενώ η Μητρόπολη Λεμεσού στην οποία ανήκει ο ναός που πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα κάλεσε τον ιερέα για εξηγήσεις.
Και δυο προσωπικές μνήμες : Το είδος των παντοφλών του Παϊσίου μου θύμισε  αυτές που είχαμε στο στρατό, το 72,  επίσης πλαστικές και καφετί . Διάφορα κολόπ@ιδ@ του θαλάμου  τις παίρναν και τις καίγαν στη ξυλόσομπα, όταν τελείωναν τα ξύλα !  Έχανες λοιπόν τις παντόφλες σου, έτρωγες διοξίνες από την καύση του πλαστικού (ποιος ήξερε από αυτά τότε !) αλλά δυνάμωνε η φωτιά….
Η άλλη μνήμη αναφέρεται σε μια ιστοριούλα που μου διηγήθηκε ένας συμμαθητής μου , ονόματι Χριστόπουλος…Μου λεγε λοιπόν ότι όταν σε μια εκκλησία διαβαζόταν μια περικοπή του Ευαγγελίου [«Και  κλάσας (δηλαδή τεμαχίσας) τον άρτον έδωσεν αυτοίς»]   μια  ευσεβής γριούλα που δεν τα πήγαινε καλά με τα Αρχαία Ελληνικά είπε σταυροκοπούμενη : «Ευλογημένη η πορδούλ@ σου Κύριε !»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου