Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη στο Δάσος Τατοϊου, Κυριακή 15.3.15


Το Παρίσι έχει το δάσος της Βουλώνης – ένα δάσος που θαμπώνει τον επισκέπτη από την εποχή  των  «Αθλίων» του Βίκτωρα Ουγκώ  έως σήμερα.  Πρόκειται για ένα χώρο   με  μοναδική αισθητική διαχείριση αλλά χωρίς  απώλεια της «φυσικότητάς»  του , με  πολλαπλές δυνατότητες  για άθληση, περίπατο, ανάπαυση, απόλαυση  καλωπιστικών επεμβάσεων αλλά και  οικείωση με τη χωρόχρονο της φύσης.
 Κι όμως ,  αυτό το  δάσος στη καρδιά μιας έντονα αστικοποιημένης περιοχής,  δεν είναι παρά το 1/5 του δάσους του Τατοϊου, με τα 42.000 στρέμματα : Που  έχει ως  επί πλέον προσόν   να αγγίζει τον εθνικό δρυμό Πάρνηθας  και να βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από την Ομόνοια.
Το Τατόϊ είναι μια μοναδική  έκπληξη  γι αυτούς που δεν το έχουν επισκεφθεί και μια προϊούσα εκμάγευση για όσους το γνωρίζουν. Διαθέτει μιαν εύρωστη φύση με υψηλόκορμα δέντρα, διαθέτει   στοιχεία για τη πρόσφατη ελληνική ιστορία, εμπεριέχει εξαιρετικές  κηποτεχνικές επεμβάσεις, μονοπάτια ιδεώδη για ήπιες πεζοπορίες μεγάλης διάρκειας,  θαυμαστά δείγματα παραδοσιακής  γεφυροποιίας,   εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό ανακαίνιση και μπορούν να αποτελέσουν βάση  για  παραγωγή βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Στο χώρο του φιλοξενεί το παλιό βασιλικό ανάκτορο, ένα Πανδοχείο του τέλους του 19ου αιώνα, ακόμη το νεκροταφείο όπου θάφτηκαν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών από την εποχή του Γεωργίου του Α.
Σήμερα το Τατόϊ αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την  οικολογική και ολιστική  διαχείρισή του,  χωρίς εμβόλιμες χρήσεις ασύμβατες με τη φύση και την ιστορία του . Η γνωριμία μαζί του  είναι απόλαυση, ταυτόχρονα όμως αποτελεί τη βάση μιας προστατευτικής σχέσης που πρέπει να αναπτύξουν οι πολίτες του λεκανοπεδίου.
Η επίσκεψη  οργανώνεται από τον ιστότοπο ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ με «ξεναγό»  τον Γιάννη Σχίζα. Ραντεβού της συνάντησης είναι η είσοδος του αεροδρομίου Τατοϊου, ώρα 9.30 πμ της 15.3.15. Πληροφορίες στο 6945 126 948  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου