Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα μισά τρόφιμα της Ευρώπης !




Σημείωση ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Σε ένα άρθρο της σημερινής ΑΥΓΗΣ διαβάζουμε  για τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων στα μισά τρόφιμα της Ευρώπης ….H υπόθεση  αυτή  έχει μια σεβαστή ηλικία , μεγαλύτερη του μισού αιώνα , καθώς  από το 1962 η Ραχήλ Κάρσον με το έργο της «Σιωπηλή Άνοιξη» έδειξε  ότι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων έχει  «παράπλευρες απώλειες» στα ζώα , στα πουλιά και στους ανθρώπους. Η «Σιωπηλή Άνοιξη» προκάλεσε πάταγο  στην Αμερική καθότι αποκάλυπτε, εκτός από τους κινδύνους εις βάρος της δημόσιας υγείας, την ύποπτη στάση των Δημοσίων   Υπηρεσιών  αλλά και την «εφησυχαστική» συμπεριφορά και ψευδολογία των χημικών εταιρειών…Ο θόρυβος  ήταν τέτοιος ώστε   προκάλεσε την προσωπική επέμβαση του Προέδρου Κένεντυ και οδήγησε στον έλεγχο των ισχυρισμών της Κάρσον από το επιστημονικό του συμβούλιο, με τελικό αποτέλεσμα την επιβεβαίωσή τους …
 
 Το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ :
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η EFSA, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, υπολείμματα παρασιτοκτόνων ανιχνεύθηκαν στο 45% των τροφίμων τα οποία διατίθενται και καταναλώνονται σήμερα εντός της Ε.Ε. Τα δεδομένα προκύπτουν από τις σχετικές αναλύσεις που έγιναν το 2013 σε δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών στην ευρωπαϊκή αγορά με σκοπό να εντοπιστούν 685 είδη παρασιτοκτόνων.
Η ΕFSA έσπευσε πάντως να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό υποστηρίζοντας πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μόλυνση από τα παρασιτοκτόνα κυμαίνεται "εντός των νομίμων ορίων" και "πιθανόν" (;) δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών... Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, απ' τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την Ε.Ε. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια παρουσίασε μείωση σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχό της.


Αντιδράσεις
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία παρασιτοκτόνων στις τροφές να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών». Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος να εκτεθούν οι καταναλωτές βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στις τροφές που καταναλώνουν.
«Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα). Η ΜΚΟ κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί «σωστές μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας» των παρασιτοκτόνων, κυρίως των επιπτώσεων της συσσωρευμένης και μακροχρόνιας έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτές τις ουσίες, ενώ καταγγέλλει ότι τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια είναι πολύ αυξημένα.
Υπολείμματα πολλών παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν στο 27,3% των δειγμάτων, ενώ εξαίρεση δεν αποτέλεσαν τα βιολογικά προϊόντα, με το 15% των δειγμάτων που αναλύθηκαν να εμφανίζουν την ύπαρξη υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων, εκ των οποίων το 0,8% άνω του νόμιμου ορίου.
Οι φράουλες, τα ψάρια, τα μήλα και τα μαρούλια είναι τα τρόφιμα στα οποία εντοπίστηκαν τα περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων. Σημειώνεται ότι οι φράουλες και τα μαρούλια βρίσκονται πρώτα στον κατάλογο με τα προϊόντα που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια στην παρουσία παρασιτοκτόνων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου