Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Έκαναν σκόνη και θρύψαλα ιστορία 2.700 ετών



Δεν μπορώ παρά να τους αποκαλέσω καθάρματα. Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλα τέτοια καθάρματα μικρού βεληνεκούς, που παραμορφώνουν  ιδιαίτερα  το αστικό τοπίο εξωτερικεύοντας την  εγωπαθή , κομπλεξική και  ασχημολάγνα διάθεσή τους με τους βανδαλισμούς. Όχι πως δεν υπάρχουν μεγα-καθάρματα που με την ανευθυνότητά τους προκάλεσαν και προκαλούν πολιτιστικές καταστροφές στην Ασία -  π.χ. όπως οι  Αμερικανοί εισβολείς  του 2003 στο Ιράκ, με  την εγκατάλειψη των μουσείων της χώρας στη πλιατσικολογική διάκριση των  εγχώριων λούμπεν στοιχείων…

Αλλά αυτοί, οι Ισλαμοφασίστες, εν ψυχρώ, ως κεραυνός εν αιθρία, επιτίθενται εναντίον του παρελθόντος γιατί θέλουν να το εξαλείψουν , ή γιατί σαν σταλινομουσουλμάνοι που είναι , θέλουν να το ρετουσάρουν…
Το ξανάκαναν πριν 13 περίπου χρόνια, με την ανατίναξη των μορφών του Βούδα στα βουνά του Αφγανιστάν, επανέρχονται δριμύτεροι τώρα.
Διαβάζω το ρεπορτάζ του Στρατή Μαζίδη :

«Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι τζιχαντιστές ανεκτίμητες αρχαιότητες της Ασσυριακής εποχής (από τον 7ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ.), σε μουσείο της Μοσούλης, στο Ιράκ.

«Ο Προφήτης μας διέταξε να απαλλαγούμε από αγάλματα και φυλαχτά και οι συνοδοιπόροι του έκαναν ακριβώς το ίδιο όταν κατακτούσαν χώρες μαζί του» αναφέρει ένας εκ των τζιχαντιστών που κατέστρεψαν τα εκθέματα του Μουσείου Νινευή στη Μοσούλη.

Ωστόσο ο θρησκευτικός φανατισμός φαίνεται πως παραμερίστηκε καθώς λέγεται ότι αρκετά αρχαία αντικείμενα πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Την προηγούμενη ημέρα ανατίναξαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μοσούλης καταστρέφοντας 10.000 βιβλία και περισσότερα από 700 χειρόγραφα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου