Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μια ιστορική και μια αεροπορική τραγωδία




To Κατίν ήταν ο τόπος μιας φρικτής ανθρωποθυσίας χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, που έγινε το 1940 και αρχικά χρεώθηκε στους Ναζί. Οι Ναζί ήταν εγκληματίες, σεσημασμένοι για γενοκτονίες, οπαδοί  του επιθετικού πολέμου και της ολικής εκμηδένισης του αντιπάλου, όμως στη συγκεκριμένη  περίπτωση οι κατήγοροι είχαν πέσει  έξω. Και  οι «συνήθεις» εγκληματίες αποδείχθηκαν πανηγυρικά αθώοι, μετά από απόφανση της ΕΣΣΔ 50 χρόνια αργότερα ….
Οι ένοχοι που εξαπατούσαν τη κοινή γνώμη όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι Σοβιετικοί, που όχι μόνο εισέβαλαν στην Πολωνία αφού αυτή είχε ηττηθεί κατά κράτος από τη Γερμανία, αλλά φρόντισαν να εξοντώσουν και όλους τους δυτικόστροφους αξιωματικούς που έπεσαν στα χέρια τους….
Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση ενέπνευσε τον μεγάλο σκηνοθέτη Αντέϊ Βάϊντα (2008) και αποτέλεσε μέγα διαχρονικό ζήτημα για την πολωνική κοινή γνώμη. Το 2010 ένα Τουπόλεφ 54 με πολλούς υψηλόβαθμους Πολωνούς κατευθυνόταν στο Σμολένσκ της Δυτικής Ρωσσίας, έχοντας τελικό προορισμό το Κατίν για  μια επιμνημόσυνη τελετή. Ανάμεσά τους ήταν ο Πρόεδρος της χώρας Λεχ Καζύνσκυ, η γυναίκα του, ο επί κεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας και αρκετοί  άλλοι , σύνολο 96 . Το Τουπόλεφ όμως  έπεσε σε πυκνή ομίχλη και τελικά συνετρίβη στο έδαφος, ύστερα από λανθασμένες ενέργειες που αποδόθηκαν στον πιλότο. Παράλληλα  ευθύνες ανέκυψαν και για τους Ρώσσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (ΕΕΚ), δημιουργώντας σημεία τριβής μεταξύ Πολωνικών και Ρωσσικών αρχών.
Ο Ειρηναίος Ζέλαγκ, επικεφαλής της στρατιωτικής εισαγγελικής αρχής, δήλωσε ότι ο ένας από τους δυο ΕΕΚ κατηγορείται για  απευθείας έκθεση του αεροσκάφους σε κίνδυνο, ενώ ο άλλος για την άνευ δόλου πρόκληση αεροπορικής καταστροφής. Ο  Ζέλαγκ δήλωσε ότι η Πολωνία θα ενεργήσει για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δυο Ρώσσους και  παρουσίασε λεπτομερειακή ανάλυση των συμβάντων μέχρι τη συντριβή, που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πολωνική καταστροφή εν καιρώ ειρήνης…
Από την άλλη πλευρά η Ρωσσία αρνήθηκε ως τώρα να παραδώσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους στις πολωνικές αρχές, με τον ισχυρισμό ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου