Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Διαπόμπευση με στιλ... γηπεδικό


Βορά σε οπαδικές ιστοσελίδες έγινε προϊσταμένη δημοτικής υπηρεσίας, η οποία ενημέρωσε τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας όταν διαπίστωσε αυθαίρετες εργασίες στο Αλσος της περιοχής από εργολαβική εταιρεία που κατασκευάζει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Στην πορεία η άδεια δόθηκε, ως όφειλε σύμφωνα με τον νόμο, από τη Διεύθυνση Δασών, η υπάλληλος δικαιώθηκε, αλλά εκκρεμούν οι λόγοι αδράνειας της δημοτικής αρχής και οι συγγνώμες των ιστοσελίδων
Προϊσταμένη αρμόδιας δημοτικής διεύθυνσης διαπιστώνει αυθαίρετες εργασίες από εργολαβική εταιρεία σε χώρο αστικού πρασίνου. Ως επιτάσσουν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές της, ενημερώνει με έγγραφη αναφορά τον δήμαρχο και κάθε εμπλεκόμενο και ζητά από την εταιρεία να προσκομίσει την απαιτούμενη άδεια.
Το έγγραφό της διαρρέει σε αθλητικές και οπαδικές ιστοσελίδες. Τα δημοσιεύματά τους ουσιαστικά τη στοχοποιούν, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά της, ακόμα και τη γειτονιά στην οποία κατοικεί.

Σχόλια μίσους, έως και απειλές, καταγράφονται εναντίον της κάτω από τα δημοσιεύματα. Η εταιρεία σπεύδει να ζητήσει άδεια και εν τέλει ο δασάρχης προβαίνει στην πράξη που της δίνει το ελεύθερο να κάνει τις εργασίες που αρχικά ξεκίνησε αυθαίρετα. Η προϊσταμένη δικαιώνεται για την παρέμβασή της. Η διαπόμπευσή της όμως έχει μείνει…
Η παραπάνω υπόθεση εξελίχθηκε στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και σχετίζεται με την ανέγερση του γηπέδου της «Δικέφαλος Α.Ε.» που θα στεγάσει την ΠΑΕ ΑΕΚ και ειδικότερα με το συνοδό έργο της υπογειοποίησης.

Υπηρεσιακά καθήκοντα

Την 1η Απρίλη, το αρμόδιο για το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας τμήμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου διαπιστώνει εργασίες από συνεργεία στον δασικό χώρο. Η αρμόδια προϊσταμένη ενημερώνει τον δήμαρχο, Γ. Βούρο, για το συμβάν. Ζητείται παράλληλα από την εταιρεία να προσκομίσει την απαιτούμενη για τις εργασίες άδεια.
«Η άδεια αυτή δίνεται μόνο από την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Μετά από λίγες μέρες φτάνει στο πρωτόκολλο της διεύθυνσης, στην οποία ανήκουμε ως τμήμα Αλσους, αίτημα της εταιρείας που ζητάει άδεια», έχει περιγράψει με δημόσιο κείμενό της η προϊσταμένη.
«Στέλνω δεύτερη αναφορά στις 9 Απριλίου προς τον δήμαρχο, εξηγώντας με βάση τη νομοθεσία ότι πρέπει να πάρουν άδεια από τη Διεύθυνση Δασών. Να σημειώσω εδώ ότι όλα αυτά απορρέουν από τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα. Αυτό έπρεπε να κάνω και αυτό έκανα ως προς το Αλσος και ουδέποτε ασχολήθηκα με την υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου», προσθέτει η ίδια.
Η υπηρεσιακή της αναφορά διαρρέει σε οπαδικές και αθλητικές ιστοσελίδες. Η στοχοποίησή της καταγγέλλεται από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, που μιλά ευθέως για «επιτηδευμένη προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού απέναντι σε εργαζόμενους που εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα».
Το σωματείο καταλογίζει ευθύνες στη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι «η διαρροή αυτή εύλογα βαραίνει τη διοίκηση του δήμου και υπονομεύει την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών», και καλεί τον δήμαρχο να στηλιτεύσει τον διασυρμό της υπαλλήλου.
Αντιθέτως, η δημοτική αρχή ουσιαστικά «άδειασε» το υπηρεσιακό της στέλεχος, λέγοντας ότι το υπηρεσιακό έγγραφο «κοινοποιήθηκε και σε άλλους φορείς χωρίς η συγκεκριμένη υπάλληλος να έχει τέτοια εξουσιοδότηση». Αποποιήθηκε όποια ευθύνη για τη διαρροή, αλλά έπρεπε να περάσουν ακόμη δυο ημέρες ώστε ο δήμαρχος να δηλώσει την αντίθεσή του σε πρακτικές στοχοποίησης…

Το Σωματείο Εργαζομένων

Στις 14 Απριλίου –δύο εβδομάδες μετά τις εργασίες της εταιρείας- η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εκδίδει «πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα» και ενημερώνει την εταιρεία Intrakat, που κατασκευάζει το έργο της υπογειοποίησης, ότι μπορεί να επέμβει κατά μήκος του ορίου του Αλσους, σε έκταση 1.410,5 τ.μ.
«Η επέμβαση πραγματοποιείται ελλείψει εναλλακτικών κατασκευαστικών λύσεων για την αναγκαστική εφάπαξ διέλευση και μόνο βαρέος μηχανήματος έργου διάτρησης του εδάφους», αναφέρει το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, με το έγγραφό της η Διεύθυνση Δασών «εγκρίνει άδεια στην εταιρεία για την παρέμβαση που είχε ήδη όμως ξεκινήσει να εκτελεί στο Αλσος επικαλούμενη ότι διαθέτει προφορική άδεια! Η απόφαση αυτή δικαιώνει και εγγράφως τη συνάδελφο που εμπόδισε την εταιρεία να συνεχίσει την παρέμβασή της στο Αλσος, εφόσον δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια», τονίζει το σωματείο.
Από το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών προκύπτει ακόμη ότι υπάρχει κατατεθειμένο από πλευράς εταιρείας τοπογραφικό διάγραμμα από τον Ιανουάριο, όπου έχουν σημειωθεί 23 δένδρα προς υλοτόμηση. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, η εταιρεία δεν θεώρησε σκόπιμο να αναμένει τη σχετική αδειοδότηση, αλλά ξεκίνησε τις εργασίες ετσιθελικά, προκαλώντας την παρέμβαση της αρμόδιας προϊσταμένης, η οποία αν δεν είχε προηγηθεί πιθανόν να μην ακολουθούσε η πράξη του δασάρχη.
Οσον αφορά τη στοχοποίησή της, η προϊσταμένη του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας έχει ζητήσει μέσω εξώδικων από δύο ιστοσελίδες να αποσύρουν τα δημοσιεύματά τους που «δεν απέδιδαν την αλήθεια, αλλά την παραποιούσαν σκόπιμα», σύμφωνα με την ίδια, καθώς και να προβούν σε νέες αναρτήσεις όπου να αποκαθιστούν την αλήθεια και να ζητούν συγγνώμη για την προσβολή της προσωπικότητάς της.

1 σχόλιο: