Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Τα μονοπάτια της ξερολιθιάς που οδηγούν σε παραλίες με λευκούς βράχους






 Ένα κομψοτέχνημα λαϊκής αρχιτεκτονικής που προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η τέχνη της ξερολιθιάς, «επανεμφανίστηκε» στη Σλοβενία, δίνοντας πρόσβαση σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας, την αποκαλούμενη «Λευκά Βράχια».
Η τέχνη της ξερολιθιάς «μεταμόρφωσε» και ανακατασκεύασε το μονοπάτι και τη σκάλα που οδηγεί στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία βρίσκεται μεταξύ των παράκτιων πόλεων Ίζολα και Πορτορόζ.
Η ξερολιθιά είναι είδος τοιχοποιίας χωρίς συνεκτικό κονίαμα, δηλαδή χρησιμοποιούνται μόνο πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό.
Με διαχρονική αξία, αυτή η ταπεινή κατασκευή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβενία εγγράφηκε το 2018 στην αντιπροσωπευτική λίστα της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η ανακατασκευή του μονοπατιού με την τέχνη της ξερολιθιάς πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Ίζόλα και το τοπικό ινστιτούτο για την προώθηση επιχειρηματικών και αναπτυξιακών έργων. Ήταν μέρος του διεθνούς έργου «Στρατηγικές Αειφόρου Τουρισμού για τη Διατήρηση και την Αξιοποίηση της Μεσογειακής Παράκτιας και Θαλάσσιας Φυσικής Κληρονομιάς». Η αξία του έργου ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ και σ’ αυτό συμμετέχουν 15 εταίροι από όλη τη Μεσόγειο. Ο δήμος Ίζολα με προϋπολογισμό περίπου 324.000 ευρώ, έχει δαπανήσει περίπου το 10% αυτού του ποσού για την ανακατασκευή της μονοπατιού και της σκάλας.
Η ανακατασκευή του μονοπατιού με την τέχνη της ξερολιθιάς αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση στην περιοχή. Το μονοπάτι δεν είναι ανοιχτό για ποδήλατα ή μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν πρόσβαση σ’ αυτό και κατά συνέπεια στην παραλία που οδηγεί, θα είναι περιορισμένος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου