Η αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνας έχει φτάσει ως και το διάστημα γι’ αυτό και η Ουάσινγκτον εξετάζει τη δημιουργία νέου πυρηνικού πυραύλου, που θα μπορεί να μειώσει στο μισό τον χρόνο του ταξιδιού μέχρι τη Σελήνη.
Ο αγώνας για την κατάκτηση της Σελήνης έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει έναν ,νέο πυρηνικό πύραυλο για να επιταχύνει τους χρόνους ταξιδιού στο διάστημα, και ιδίως στη Σελήνη και στον Άρη, πριν φτάσει εκεί η Κίνα.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Πύραυλος επίδειξης για Ευέλικτες Σεληνιακές Επιχειρήσεις» (DRACO) του Οργανισμού Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) του Πενταγώνου χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό προϋπολογισμό για το 2020.
Ο DAPRA που στοχεύει στον διπλασιασμό των πόρων που λαμβάνει από τον αμερικανικό προϋπολογισμό για το 2021, δήλωσε το εξής:
«Η ικανότητα που προσφέρει η [πυρηνική-θερμική πρόωση] θα διευρύνει την επιχειρησιακή παρουσία των ΗΠΑ στο διάστημα στη Σελήνη και θα ενισχύσει τις εγχώριες λειτουργίες σε ένα νέο υψηλό επίπεδο, το οποίο κινδυνεύει να οριστεί από τον αντίπαλο».
Ως σεληνιακός χώρος αναφέρεται εκείνη η περιοχή του ηλιακού συστήματος μέσα στην ακτίνα των 240.000 μιλίων της τροχιάς του φεγγαριού, όπου βρίσκονται όλοι οι δορυφόροι των ΗΠΑ και έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.
Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, που οι ΗΠΑ το έκαναν πριν από τη δεκαετία του 1960 και του ’70, είναι απλά ένα βήμα για το πραγματικό έπαθλο: τους ανθρώπους στον Άρη.
Η ανάπτυξη ενός πυραύλου NTP θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την διαστρική διαμετακόμιση, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία και την μικροβαρύτητα, σύμφωνα με τη NASA.
«Τα συστήματα NTP πρώτης γενιάς θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική διάρκεια της αποστολής στο μισό, αφήνοντας παράλληλα επαρκή χρόνο για την εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη», δήλωσε ο διαστημικός οργανισμός το 2018.
Σύμφωνα με τη NASA, η ιδέα ενός πυραύλου NTP προτάθηκε ήδη από το 1961, όταν άρχισαν οι αποστολές φεγγαριών του οργανισμού, αλλά στόχευαν ήδη σε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.
Η προσπάθεια της Κίνας να κατακτήσει τη Σελήνη
Η Κίνα έχει ήδη επιδοθεί στην ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την κατάκτηση της Σελήνης και δη του διαστήματος και, μάλιστα, το 2019, ρομποτικό σκάφος της ασιατικής χώρας προσγειώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού.
Πάντως, βίντεο της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας δείχνει ένα σκάφος που μπορεί να μεταφέρει από τέσσερις έως έξι αστροναύτες σε αποστολές τόσο στην τροχιά της Γης όσο και, τελικά, στο φεγγάρι μέχρι τις αρχές του 2030, σύμφωνα με το Space News.
Πηγή: Σπούτνικ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου