Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν συζητά με τη Βαβυλωνία
Το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 19:00, το πολιτικό περιοδικό «Βαβυλωνία» διοργανώνει ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τον Ιταλό φιλόσοφο Τζόρτζιο Αγκάμπεν.

Ο Αγκάμπεν, μελετητής του Βάλτερ Μπένγιαμιν και της Χάνα Άρεντ, συγγραφέας πολυμεταφρασμένος στα ελληνικά, έχει αναλύσει σε βάθος την έννοια κυριαρχίας. Αντλώντας θεματικά από το έργο του Μισέλ Φουκώ, και ιδιαίτερα από την έννοια της βιοπολιτικής, καταπιάνεται με το ζήτημα της «κατάστασης εξαίρεσης» και την αδυναμία να διακριθεί, σήμερα, από την «κανονική κατάσταση» καθώς και της «γυμνής ζωής» ως μέθοδο συγκρότησης της κυριαρχικής αντίληψης της εξουσίας.

Οι παρεμβάσεις του Αγκάμπεν για τη συνθήκη της πανδημίας μεταφράστηκαν και διακινήθηκαν ευρέως, υπήρξαν πυκνές σε νοήματα και πυροδότησαν τον κριτικό διάλογο γύρω από την κρατική διαχείριση της κρίσης, τη σχέση ιατρικής επιστήμης και εξουσίας, τους «ανώνυμους νεκρούς» των πόλεων του ιταλικού βορρά.


Η συζήτηση του Σαββάτου, εκκινώντας από τα κριτικά σημειώματα του ίδιου του Αγκάμπεν, θα περιστραφεί γύρω από το πριν και το μετά της πανδημίας, τις νέες κανονικότητες που οικοδομούνται αλλά και τη δυνατότητα άρθρωσης μιας πολιτικής της αντίστασης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο κανάλι της Βαβυλωνίας στο Υoutube κι εκ μέρους του περιοδικού θα συντονιστεί από τους Νίκο Κατσιαούνη (εκδόσεις Έρμα) και Φιλήμονα Πατσάκη (συγγραφέα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου