Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Aθώα τα κλιματιστικά στο σπίτι- τι ισχύει για άλλους χώρους


 Σύγχυση επικρατεί Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για το τι πραγματικά ισχύει για τα κλιματιστικά και τη σχέση τους με τη μετάδοση κι εξάπλωση του κορωνοϊού, κυρίως το τελευταίο διάστημα, που η Κύπρος καταγράφει υπερβολικά ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.Αυτό επιβεβαιώνει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία απαντά στο ΚΥΠΕ, σχετικά με την επικίνδυνα των κλιματιστικών για την υγεία εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχει νόημα οι άνθρωποι να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό του σπιτιού τους
Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, καθησυχάζει το κοινό εξηγώντας ότι δεν υπάρχει νόημα οι άνθρωποι να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό του σπιτιού τους εφόσον ζουν μόνοι ή με την οικογένειά τους.


Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού εντοπίζεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπου δουλεύουν τα κλιματιστικά και κόσμος ανανεώνεται, για να προσθέσει ότι σε αυτή την περίπτωση έχουν δοθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Ανανέωση αέρα και εξαερισμός τεχνικά

Για τους χώρους όπου βρίσκονται πολλά άτομα ή πηγαινοέρχονται, η κ. Κολιού είπε ότι δεν φτάνει ο εποχικός καθαρισμός των κλιματιστικών, για να προσθέσει ότι ιδανικά θα πρέπει τα κλιματιστικά τέτοιων χώρων να υποστηριχθούν τεχνικά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να γίνεται εξαερισμός του χώρου.
Σημείωσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό επιβάλλεται οι πόρτες και τα παράθυρα τέτοιων χώρων να μένουν ανοικτά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
Εξήγησε ότι τα οικιακού τύπου κλιματιστικά δεν κάνουν ανανέωση του αέρα, αλλά ανακυκλώνουν τον αέρα και θεωρητικά ανακυκλώνουν και μικρόβια που είναι στο σπίτι.

Ωστόσο, ανέφερε ότι στο χώρο του σπιτιού, όπου μένει μια οικογένεια, δεν θεωρείται επικίνδυνο το κλιματιστικό, για να συμπληρώσει ότι μόνο στην περίπτωση που κάποιος είναι άρρωστος μέσα στην οικογένεια, το κλιματιστικό πρέπει να μένει κλειστό.

Η κ. Κολιού προτείνει στο κοινό όπως πραγματοποιεί πολύ τακτικά καθαρισμό στα κλιματιστικά του.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τους κοινόχρηστους χώρους, αναφέρει ότι το ιδανικό τεχνικά είναι όπως προβούν στη διόρθωση των κλιματιστικών τους, ώστε να κυκλοφορεί φρέσκος αέρας και όχι να ανακυκλώνεται ο αέρας στο εσωτερικό.

Για τους ανεμιστήρες, αν και η κ. Κολιού ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται, εντούτοις, σημείωσε ότι σε καιρό καύσωνα δεν επαρκούν.
Πέντε περιστατικά σε πρόωρα στάδια θερμοπληξίας στο νοσοκομείο Λευκωσίας
Εξάλλου, στην πλειονότητά τους οι ηλικιωμένοι εκφράζουν φόβο ως προς τη χρήση του κλιματιστικού, με αποτέλεσμα να καταγραφούν τις τελευταίες μέρες περιστατικά με συμπτώματα θερμοπληξίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), Δρ. Αντρέας Ηλιάδης  είπε ότι την τελευταία εβδομάδα είχαν καταγραφεί στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας πέντε περιστατικά σε πρόωρα στάδια θερμοπληξίας.
Όπως ανέφερε τα περιστατικά, αφορούσαν ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, επισκέφθηκαν τις πρώτες βοήθειες σε κατάσταση σύγχυσης, λόγω υψηλής θερμοκρασίας και πυρετό.
Ο κ. Ηλιάδης συστήνει στο κοινό τις μέρες υψηλών θερμοκρασιών να αποφεύγει τη συχνή έκθεση στον ήλιο, όπως και την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση, ενώ σημειώνει ότι είναι σωστό να προτιμώνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
Επίσης, να προτιμά το ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
Συστήνει ακόμα αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς και λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
Αυξημένη η κίνηση στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας την τελευταία εβδομάδα
Εξάλλου, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας.
«Ο κόσμος», είπε, «επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες δυστυχώς. Ο κόσμος ξεθάρρεψε και έρχονται χρόνιοι ασθενείς. Τις ημέρες της καραντίνας έρχονταν μόνο επείγοντα περιστατικά», πρόσθεσε.
Καλεί, τέλος, το κοινό να επισκέπτεται τις Πρώτες Βοήθειες μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου