Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μια «ΧΑΡΟΓΡΑΦΙΑ» για τον πολιτισμό
Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου - UNIMA Ελλάς συμμετέχει στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Π.Ο.Θ.Α. και πολλά άλλα σωματεία εργαζομένων στις 21 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.
Στα πλαίσια της συμμετοχής μας, σχεδιάζουμε την υλοποίηση δρώμενου με κούκλες και ανθρώπους με τίτλο: Μια «ΧΑΡΟΓΡΑΦΙΑ» για τον πολιτισμό

Θέλουμε να  εκφράσουμε την έντονη αγωνία των καλλιτεχνών του κουκλοθεάτρου και να ενημερώσουμε για τα προβλήματα και τις ανάγκες που προέκυψαν στον κλάδο μας εξαιτίας των υποχρεωτικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να δηλώσουμε την σύνταξη μας με όλες τις ενώσεις και τα σωματεία του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου που πλήττεται ανεπανόρθωτα, στα αιτήματα τους για στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού στη χώρα μας.
Να δηλώσουμε την πεποίθηση μας ότι τα μέτρα στήριξης προς όλους τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό τομέα πρέπει να είναι καθολικά, χωρίς αποκλεισμούς και να τους εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.


Έχουμε ήδη καταγράψει και καταθέσει μια σειρά αιτημάτων για τροποποιήσεις, επεκτάσεις και προσθήκες στα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης από πλευράς του Υπουργείου, τα οποία κρίνουμε ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος επιβίωσης του κλάδου.

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA) είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και αποτελεί τον μόνο συλλογικό φορέα για την τέχνη του θεάτρου κούκλας στην Ελλάδα. Από το 1990 προωθεί με ποικίλες δράσεις την τέχνη και συνενώνει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό της πολιτιστικής παραγωγής.
(αναλυτικά: Παράρτημα 1)

Το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα αποτελεί μια ανεξάρτητη παραστατική τέχνη με δική της ιστορία, παράδοση, ποικίλες εφαρμογές και τρόπους ύπαρξης στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια γνωρίζει μια εκθετική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παρότι συγκριτικά με άλλες τέχνες, ο αριθμός εργαζομένων είναι σχετικά μικρός, η παρουσία του είναι πολύ δυναμική και συγκροτεί έναν ειδικό κλάδο. Εκτός από την αμιγώς θεατρική παραγωγή, η επαγγελματική δραστηριότητα των κουκλοπαικτών επεκτείνεται σε πολλούς χώρους (εκπαίδευση, θεραπεία, τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφήμιση κ.α.). Δυστυχώς ο τρόπος που το Ελληνικό Κράτος αντιλαμβάνεται το επάγγελμα του κουκλοπαίκτη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές του εκδοχές και ιδιαιτερότητες. Αντιμετωπίζεται με βάση το πλαίσιο που υπάρχει για άλλες τέχνες, ενώ στην πράξη υπάρχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδική προσέγγιση.
Απαιτούμε την ανταπόκριση στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα μας. Ο χώρος μας, ως ένας χώρος κατ’ εξοχήν συνυφασμένος με την κοινωνική δραστηριότητα, είναι ο πρώτος που πλήττεται και ο τελευταίος που θα επανέλθει. Χρειάζεται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

 
96686863 3065654356828801
3598454773184987136 n  96866337 3065654190162151
8499517120873234432 n

98330023 3065653223495581
9101221277170925568 n  sebastianlorch sml
photocredits: Vaggelis Evaggeliou, Marios Lolos, Sbastian Lorch


Παράρτημα 1

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UN.I.MA.)

H UN.I.MA. (Union Internationale de la Marionnette, Διεθνής Ένωση Μαριονέτας), είναι η Διεθνής Ένωση για το Κουκλοθέατρο. Είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό́ μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε ενενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στη Γαλλία. Λειτουργεί σα μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης, αλλά και σαν ανεξάρτητος οργανισμός που, μεσώ πολλών επιτροπών και ομάδων εργασίας, προωθεί το κουκλοθέατρο σε διεθνές επίπεδο. Κάθε τέσσερα χρόνια, οργανώνεται ένα διεθνές συνέδριο, όπου επανακαθορίζονται οι στόχοι, η πολιτική και ο προγραμματισμός του Οργανισμού.
Το Ελληνικό Κέντρο της UNIMA γεννήθηκε το 1990. Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και σαν στόχο της έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό χώρο, σε όλα τα επίπεδα, με την σύγχρονη ευρεία έννοια της.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της είναι να προωθήσει τις τέχνες μορφών θεάτρου κούκλας, ακολουθώντας τους εξής τρόπους:
α) δημιουργώντας με όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας, επαφές και ανταλλαγές ανάμεσα στους καλλιτέχνες αυτών των μορφών θεάτρου, εντός και εκτός Ελλάδος
β) διοργανώνοντας φεστιβάλ, διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες σχετικές δραστηριότητες
γ) ενθαρρύνοντας την επαγγελματική εκπαίδευση
δ) συνεισφέροντας στην ιστορική, θεωρητική και επιστημονική έρευνα
ε) διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις και ενθαρρύνοντας την ανανέωση τους
στ) διαδίδοντας τις παραπάνω τέχνες ως μέσο ηθικής και αισθητικής εκπαίδευσης
ζ) συμμετέχοντας σε εργασίες διεθνών και ελληνικών οργανισμών που έχουν συναφείς σκοπούς.

Μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όλοι όσοι είναι καλλιτέχνες ή φίλοι του θεάτρου κούκλας, του θεάτρου σκιών, του Καραγκιόζη, της μαριονέτας, του μαύρου θεάτρου κλπ. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους της κούκλας μεταξύ τους, και το κοινό κοντά στην κούκλα και το θέατρό της. Σήμερα έχει περίπου 60 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει χωρίς διασπάσεις όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Καθώς αποτελεί το μοναδικό συλλογικό φορέα για την τέχνη του κουκλοθεάτρου, λειτουργεί -μέσα από τη Γενική Συνέλευση και ομάδες εργασίας- και ως συλλογικός εκπρόσωπος των καλλιτεχνών απέναντι στην πολιτεία, τους κρατικούς φορείς και σε κάθε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο ή αναγκαίο.
Στις δραστηριότητες της περιλαμβάνονται η διοργάνωση φεστιβάλ, γιορτών, σεμιναρίων, εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες, ημερίδων ή συνεδρίων σχετικά με την τέχνη του κουκλοθεάτρου, παραστάσεων και δρώμενων, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η υποστήριξη δράσεων που προωθούν το κουκλοθέατρο.

Δραστηριοποιείται επίσης, εκδίδοντας βιβλία, το περιοδικό ΝΗΜΑ και άλλα ενημερωτικά έντυπα, προωθώντας τους ελληνικούς θιάσους, παλεύοντας καθημερινά για την αναβάθμιση της τέχνης μας και συμμετέχοντας στο διεθνή διάλογο γύρω από αυτήν.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα, ενώσεις εκπαιδευτικών, δήμους κλπ) συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με αρκετούς άλλους θεατρικούς φορείς.
Κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, η Unima Ελλάς διοργανώνει μια ανοιχτή συλλογική γιορτή για να μοιραστεί την αγάπη για την τέχνη της και να επικοινωνήσει ότι το κουκλοθέατρο ανθίζει και σκορπά απλόχερα φαντασία, σκέψη και γέλιο σε μικρούς και μεγάλους!
Η γιορτή αυτή περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθεάτρου, τόσο για παιδικό, όσο και για ενήλικο κοινό, παιδικά εργαστήρια κούκλας, εργαστήρια κούκλας ενηλίκων, έκθεση κούκλας παλαιών και νέων κουκλοπαικτών, παρέλαση με κούκλες και άλλα δρώμενα. Η γιορτή δεν πραγματοποιείται μόνο στην Αθήνα, αλλά επίσης στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, και ενίοτε την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Καλαμπάκα, με τους ίδιους όρους. Όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου εργάζονται εθελοντικά, και όλες οι παραστάσεις και τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο.
Η γραμματεία και η βιβλιοθήκη της Ένωσης φιλοξενήθηκε για αρκετά χρόνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος) και ήταν ανοιχτή για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέου χώρου, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει αυτές τις δράσεις μας.
Μέσω της ιστοσελίδας www.unimahellas.org και του δικτυακού τόπου forum.unimahellas.org διαθέτει πολύτιμο υλικό στο ίντερνετ, βοηθώντας τους ενδιαφερομένους σχετικά με το κουκλοθέατρο, και κρατώντας τα μέλη σε επαφή με ερεθίσματα για δημιουργικό διάλογο, με θέματα που απασχολούν τους φίλους της κούκλας και τους επαγγελματίες αλλα και ως μέσω επικοινωνίας για ενημερώσεις, ανακοινώσεις για δράσεις του συλλόγου και των μελών.
Η UNIMA-ΕΛΛΑΣ χρηματοδοτείται από́ τις συνδρομές των μελών της. Όλες οι δράσεις και η πολυετής συνεισφορά της στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, έχουν στηριχθεί στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των επαγγελματιών, ερασιτεχνών και φίλων του κουκλοθεάτρου.ΣτοιχεIα ΕπικοινωνIας
Tηλ: 6909934376
E-mail: unimahellas@gmail.com
Παλαμηδίου 41, 10441 Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου