Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Τι θα μπορούσε να κάνει, ή να διεκδικήσει, για την Οίτη η Δημοτική Αρχή Λαμίας

του Στέφανου Σταμέλλου

Με αφορμή την Ορειβατική Συνάντηση/Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη ενάντια στα αιολικά, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαΐου με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης και σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας ΤΡΑΧΙΝΑ, θα προσπαθήσω επιγραμματικά να εκθέσω τι κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να κάνει η Δημοτική Αρχή Λαμίας στον αντίποδα της απειλής, που δέχεται σήμερα η Οίτη, και για την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ζητήματα που μέχρι τώρα έχουν μείνει στα αζήτητα ή σκόπιμα αγνοούνται:
- Το Στρατηγικό Σχέδιο ήπιας βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια.
- Την προώθηση του φακέλου για την ένταξη της Οίτης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO
- Την προετοιμασία και προώθηση του φακέλου για την ανακήρυξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου σε στοιχείο της Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
- Το Σχέδιο ανάδειξης του ρόλου και της σχέσης του μυθικού ήρωα Ηρακλή – παγκόσμιο όνομα - με την περιοχή μας
- Τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πυράς του Ηρακλέους.
- Την ιδιαίτερη φροντίδα και ανάδειξη του Μονοπατιού των Σιδηροδρομικών –που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ορειβατών και πεζοπόρων- της Γέφυρας του Ασωπού και της Γέφυρας της Παπαδιάς και την ανακήρυξή τους σε διατηρητέα μνημεία της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των έργων της Σιδηροδρομικής Γραμμής.

- Την ανάδειξη του Φαραγγιού του Γοργοποτάμου - ένα από τα πιο άγρια και πιο όμορφα φαράγγια των Βαλκανίων, εντυπωσιακό και επιβλητικό, που Θεωρείται το πιο δύσβατο φαράγγι στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μέσα στα τρία πρώτα σε όλη την Ευρώπη - αλλά και των άλλων φαραγγιών της Οίτης, που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των καταρριχητών με διεθνείς συναντήσεις.
- Την προβολή και ανάδειξη του Φαραγγιού του Ασωπού, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Ορειβατικών Συλλόγων όλης της χώρας με σήμανση και βελτίωση της πρόσβασης σ’ αυτό.
- Τη συντήρηση, προώθηση και προβολή των μονοπατιών «των Τσοπάνηδων» και «του Ηρακλή», τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Μεσογειακό Δίκτυο Ορεινών Μονοπατιών Προστατευόμενων Περιοχών» (PROGETTO MEDIMONT PARKS), που υλοποιεί η «Επιτροπή Προστασίας Ορεινού Περιβάλλοντος» (Commissione Tutela Ambiente Montano) του Ορειβατικού Συλλόγου Ιταλίας (Club Alpino Italiano) με δημοσιεύσεις σε ιταλικά περιοδικά.
- Τη σήμανση και ανάδειξη του Μονοπατιού της Αντίστασης, από τη Σπηλιά της Αντίστασης στη Στρώμη ως τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου, πορεία των ανταρτών για την ανατίναξη της Σιδηροδρομικής Γέφυρας στις 25/11/1942.
- Την καθιέρωση και υποστήριξη του διεθνούς Μαραθώνιου της Οίτης «ΗΡΑΚΛΗΣ» και των άλλων αγώνων ορεινού τρεξίματος «ΕΛΕΒΟΡΟΣ», «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΑΡΜΑΚΙΔΩΝ» και «ΦΙΛΟΚΤΗΤΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».
- Επί πλέον, την προώθηση με κάθε τρόπο της ίδρυσης του (ενιαίου) «Εθνικού Πάρκου Οίτης – κοιλάδας Σπερχειού – Μαλιακού κόλπου», που θα δώσει μεγαλύτερη αίγλη και θα ανεβάσει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της περιοχής.

Με κάθε τρόπο επίσης πρέπει να μείνει η έδρα της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς, που με τον νέο Νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» πηγαίνει στην Αμφίκλεια, στη Λαμία. Η απομάκρυνση της έδρας υπονομεύει το ρόλο της Οίτης, αλλά και της κοιλάδας και του Δέλτα του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου, βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης, ακυρώνει τις προσπάθειες για την νέα λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οίτης στη Μονή Αγάθωνα, ακυρώνει τις σκέψεις για την ίδρυση του Βοτανικού κήπου της Οίτης.
Η απομάκρυνση της έδρας της Μονάδας Διαχείρισης εντάσσεται στη μεθόδευση της εγκατάστασης των πέντε αιολικών σταθμών και τριανταεφτά ανεμογεννητριών ύψους 120μ στην Οίτη και στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο βουνό, που αντικειμενικά ακυρώνουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες για μια ήπια βιώσιμη προοπτική των 22 χωριών της Οίτης και των κατοίκων τους.

Λαμία, 18.5.2020





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου