Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Καίτης Χόρτη : Μια πασχαλίτσα στο Μπάγκειο

 9-22 Δεκεμβρίου 2019

Μια εικαστική παρέμβαση με έργα μεταλλοτεχνίας 
Ξενοδοχείο Μπάγκειο, Ομόνοια, Αθήνα (έξοδος μετρό Αθηνάς)
Μετά την εικαστική παρέμβαση στην «ξέρα» του Ιβαριού της Λευκάδας (2017), την υπαίθρια εικαστική παρέμβαση στον Κήπο του Black Duck (2018) και διάφορα «περάσματα» από ομαδικές εκθέσεις ήρθε η στιγμή όπου ο ξεχωριστός και με χιλιάδες μνήμες χώρος του Μπάγκειου θα φιλοξενήσει τα από επανάχρηση ποδήλατα της Καίτης Χόρτη. Η σύνδεση του χώρου με τα έργα αποτελεί μια συγκυριακή συνεύρεση δύο «άψυχων» στοιχείων, του ποδήλατου και του lobby του ξενοδοχείου, τα οποία όμως «φέρουν» πολλές ζωές και πολλές ψυχές!

«H σύνθεση των έργων έχει βασιστεί στη μεταμόρφωση του ποδήλατου. Τα ποδήλατα αν και είναι μιας πρωτόλειας μορφής “εργαλεία”, είναι ολοκληρωμένα μηχανήματα που εμπεριέχουν την έννοια της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας. Με ένα ποδήλατο μπορείς να διασχίσεις όλο τον κόσμο, το ίδιο που μπορεί να κάνει κι ένας ερωδιός, μια πασχαλίτσα, μια μέλισσα, ένα παρυδάτιο πουλί... Το ποδήλατο είναι ένα μηχάνημα που έχει πολλές ζωές. Δεν μπορείς να το πετάξεις όταν πλέον θα έχει παλιώσει ως μεταφορικό μέσο. Πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία ακόμη...»
Καίτη Χόρτη, εικαστικός
«Η ευρηματική καλλιτέχνιδα έρχεται να μας υποβάλλει μια νέα αισθητική ανάγνωση […] και να μας παρασύρει στην ευαίσθητη αγωγή ενός εμπλουτισμένου βλέμματος εικαστικών μεταμορφώσεων. Μας καλεί σε μια ρομαντική ανακάλυψη της ευαίσθητης πρόσληψης της μικρο-ζωής, της ενόργανης σιωπής των μικρών και ασήμαντων, που δεν φωνασκούν την ύπαρξή τους, αλλά την ψελλίζουν στον καλλιτέχνη κι εκείνος διαμεσολαβεί σε μας για την κατανόηση, την οικείωση με την ύπαρξή τους».
Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας - Συγγραφέας
Δυο λόγια για τη δημιουργό: H Καίτη Χόρτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών. Η καταγωγή της από την πόλη της Λευκάδας τη συνδέει με έναν αδιόρατο τρόπο με αυτή. Οι βόλτες στον κάμπο και στη Γύρα όπου έτρεχε με το ποδήλατο την ενώνουν με αυτό το μοναδικό μέσο που αποπνέει ελευθερία. Ξεκίνησε το εικαστικό της “ταξίδι” το 2007 με δασκάλα την Ευδοκία Παπουλή. Ολοκλήρωσε τους κύκλους μαθημάτων των εργαστηρίων Περαντινού σε Αθήνα και Πάρο. Παράλληλα, συμμετείχε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις με ακτιβιστικές δράσεις (Αγρός Ελληνικού). Με το ποδήλατο άρχισε να ασχολείται το 2011 συγκεράζοντας τις δύο μεγάλες της αγάπες: ποδήλατο και γλυπτική.
Πληροφορίες: Καίτη Χόρτη, 6947345026, katehorti.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου